Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina: Rusko. Plichta na obzoru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons Leonhard Lenz Creative Commons Zero, věnování veřejné domény

Vypadá to, že se hrany obrušují a Evropa nebude tak pevná ve vojenské podpoře Ukrajiny, zvláště, když USA zatáhnou za brzdu.

Článek

Ukrajina se skoro dva roky brání agresorovi, svět je pohoršen, v OSN většina zemí označuje ruský vpád jako agresi, ale zdá se, že se hrany brousí.

Putin má totiž čas. A k tomu obrovskou zemi s potenciálem. A hlavně je diktátor. Jeho slovo je mocné, k ovládnutí země nepotřebuje obhajovat svůj mandát.

Na druhé straně bitevního pole je demokracie. A je skutečně drahá a složitá a dlouhá a nestabilní v jasných postojích. „To není naše válka. Tento konflikt nemá vojenské řešení. Podporovat vojensky Ukrajinu nedává smysl“… Časté populistické výroky jdou nejen z Maďarska, ale po volbách i ze Slovenska, Holandska a sílí napříč Evropou… A samozřejmě i z USA.

Volba Trampa příštím prezidentem by znamenala viditelný obrat. Pod jeho vedením by agrese Ruska sice zůstala agresí, ale svět by jí neviděl tak ostře. Zjemnění hran agrese a dohoda s Putinem, budou znamenat posunutí hranic Ruska více na západ. Ukrajina bude o pětinu menší, zaváže se k neutralitě a dostane evropanství ve společenství EU. Hotovo.

Bude po válce, běžní Ukrajinci si oddechnou, vždyť chtěli hlavně mír, který dostanou. Domů přijdou synové z fronty, z nových Ruských území na břehu Dněpru přijdou věrní Ukrajinci do evropské, skutečné Ukrajiny.

Na agresi se nezapomene, ale zůstane v diplomatickém slovníku, tak jako zůstává diplomatický slovník s Čínou či jinými diktátorskými režimy. Z různých důvodů potřebujeme i tyto země přivést k jednacímu stolu.

A my musíme čekat, že se z Ruska někdy stane demokratická země. Musíme čekat a podporovat vše, co bude demokracii v Rusku připomínat. Že jí umlčí totalitní režim hrubou silou? Ano, ale ne navždy. Ten boj musí Rusko podstoupit, stejně jako se o to pokoušeli Bělorusi, a zatím, prohráli. Ale občané, kteří požadovali odvolání Lukašenka tam zůstali. Statisíce lidí jsou tam, za oponou diktátorského režimu. Na ty čekáme. V Bělorusku a hlavně v Rusku. Demokracie si cestu najde. Musí. Máme vlastní zkušenost.

Dnes, když si pragmaticky řekneme, že ve prospěch Ukrajiny je ukončit válku dohodou, to bude plichta. I když tomu budeme říkat výhra. My i Rusové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz