Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Exotický mazlíček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels, Alen Kuzmanovic

V poslední době se čím dál více setkáváme na internetu s lidmi, kteří chovají něco pro nás zvláštního. Kdysi tomu vévodily oblovky, jako velcí šneci. A dnes se zaměříme na motýly.

Článek

Motýli jsou krásní, co si budeme říkat, ale v tomto případě to vyšvihneme ještě o políčko výš. Budeme se zabývat tropickými motýli.

Tento domácí mazlíček nás zaujme hlavně svou krásou, ale i se něco můžeme přiučit. Velice záleží, v jakém stádiu si ho pořídíme. Můžeme pořídit motýlka jako vajíčko, larvu anebo i odchyt, záleží, kde bydlíte a jaký druh motýla se rozhodnete chovat.

Je vhodný pro všechny věkové kategorie, ale musíme dát hlavně pozor, jsou velice křehcí.

I když záleží na druhu motýla, dá se říct, že chov není úplně složitý. Ale i tak musíme dodržovat hodně věcí, aby chov byl úspěšný a my se mohli těšit z krásy.

Teď si vypíšeme pár věcí, které jsou úplnou nutností.

První věci, která nás napadne, je bydlení.

Můžeme si vybrat mezi motýlím domečkem, který si můžeme vyrobit anebo zakoupit, teráriem anebo venkovní skříní, když to podnební podmínky dovolí a budou se slučovat s potřebami motýla.

Jako další je potrava, kterou musíme zajistit. Záleží, v jaké fázi jste si mazlíčka pořídili. Housenka potřebuje listy rostliny, za to dospělý motýl potřebuje nektar.

Tedy je potřeba zajistit zdroj nektaru, a hlavně vždy mít čistou vodu.

Dalším důležitým faktorem, který je potřeba si hlídat, je osvětlení.

Zase velmi záleží, v jaké fázi se motýl nachází. Housenka a kukla UV světlo nepotřebuje, zato dospělí jedinec ano. Motýl potřebuje světlo k orientaci a aby mohl najít potravu.

Jako poslední je teplota a vlhkost.

Motýl má tělo, které je regulováno prostředím. Říká se tomu, že je ektotermní. Každý druh má trochu jiné požadavky, proto je velmi důležité udržovat teplotu v rozmezí pro určitý druh. A aby toho nebylo málo, musíme zajistit i vlhkost, kterou mají motýlci tak rádi.

Než si pořídíme takového nebo i jiného mazlíčka, měli bychom si vše pořádně nastudovat a zamyslet se, jestli jsme schopni mu dát co potřebuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám