Hlavní obsah
Cestování

Kouzelná Telč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adrakara

Krásným historickým místem plný legend a pověstí je město Telč.

Článek

Leží 25 km od Jihlavy a 40 km od Jindřichova Hradce.

Prvním příběhem se nám nabízí pověst o Bílé paní.

Bílá paní nebo též paní Berta, byla velmi hodná žena, ale bohužel o jejím muži se to říci nedá.

Od manžela nakonec odešla ke svému bratru. Berta vytvořila tradici, že jednou za rok bude podávaná sladká kaše lidu chudému. Tato tradice se dodržovala i po konci jejího života.

Až do roku 1645, kdy se na zámku ubytovali švédští vojáci, se její tradice měla porušit. Bílá paní se snažila vojákům domluvit, ale oni ji neposlechli. Zavolala si na pomoc postupně hejkala, černého psa a rytíře Bonifáce.

Velitel se nakonec nechal přesvědčit a vše napravil.

Foto: Adrakara

Věž

Další legendou navážeme na příběh o hejkalovi.

Povídka se týká lesa zvaného Otvrň, kde se zdržoval hejkal.

Jedné noci se sešlo více sousedů u Bednářů a jak to bývá někteří si vypravovali různé příběhy a jiní se věnovali kartám. Kuba šel ven a zaslechl nad Otvrní, jak zahejkal hejkal. Hned se vrátil do kuchyně a řekl to ostatním. Ti hned začali vypravovat příběhy a co kde slyšeli, až jednoho napadlo, že Kubu vyprovokuje. „Že hejkalovi venku neodpovíš zahejkáním?“ Kuba šel ven a hejkalovi odpověděl. Než se stačil vrátit dovnitř měl za krkem hejkala, který mu prášil záda, co to šlo. Kubovi nevěděl nikdo pomoci. Hejkala ho zbavila až babička Bednářů, vzala bochník chleba, rozlomila ho na čtvrtiny a každou čtvrtku položila na jeden roh stolu. Hejkal všeho nechal a vykřikl: „To jste se s čertem poradili!“ A byl pryč.

Telč má mnoho krás a rozhodně stojí za to město navštívit.

Zdroj: telc.eu

chytra-zabava.cz

zjihlavy.cz

Foto: Adrakara

Kašna

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám