Hlavní obsah
Cestování

Záhady města Třebíče I.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adrakara

Toulavé boty nás zavedly za pověstmi do města Třebíče.

Článek

Směrem od Velkého Meziříčí nás hned u města přivítá prokletý kámen, o kterém bude první příběh.

Na místě, kde nyní leží zmiňovaný kámen, kdysi stávalo stavení báby kořenářky. Kořenářka byla velice hodná a ochotná žena, pomáhala lidem s jejich trápeními a nikdy nic nežádala. Až jednou jeden poutník jí zanechal váček s penězi za nocleh. Když ho bába po době našla, propadla moci peněz a to se jí stalo osudným. Za každou pomoc chtěla už jen peníze. A tak se jedné noci stalo, že kořenářka odmítla pomoci mladé ženě, které těžce stonalo dítě. Žena bábu proklela: „Bodejž bys babo zkameněla!“ A od té doby za Třebíčí směrem na Pocoucov stojí prokletý kámen.

Další zastávkou je městská věž v Třebíči, která má jedny z největších věžních hodin ve střední Evropě.

O věži se vypráví úsměvný příběh o kostlivci.

Z městské věže bylo dovolenou hlásným troubit jen do tří stran, ale jednomu hlásnému nešlo do hlavy, proč jen do tři stran. Jednu noc neudržel zvědavost na uzdě a zatroubil i do té čtvrté. Předním se objevil kostlivec a ze všech čtyř stran mu dal pohlavek a varovně pronesl: „Neruš mrtvé z jejich věčného spánku, bude to tvá poslední hodinka!“ Trubač po této zkušenosti už nezkoušel troubit do čtvrté strany a jeho následovníci taktéž ne.

Jako třetí památka je úžasná bazilika svatého Prokopa. K bazilice nebo spíše k jejímu kostelu se váže příběh o zkrocení ďábla.

Vypráví se, že Prokop donutil čerta orat pole na Sázavě, a že brázda je dokonce ještě do dnes vidět.

Co je na této legendě pravdy, se neví, ale pravdou je, že v kostele můžete vidět dvě sochy svatého Prokopa, který má u nohou ďábla.

Zdroj:

visittrebic.eu/trebicske-povesti/

strednicechy.rozhlas.cz/bazilika-svateho-prokopa-v-trebici-slouzila-kdysi-i-jako-pivovar-dnes-je-8349758

jihlavska.drbna.cz/z-kraje/trebicsko/17262-nejvetsi-vezni-hodiny-ve-stredni-evrope-ma-trebic-obe-rucicky-v-souctu-meri-skoro-150-kilogramu.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám