Hlavní obsah
Věda

Tchaj-wan: spor o demokracii malého ostrova může zasáhnout pohodlí každého z nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI Capone (dreamstudio.ai)

Nejdůležitější pokročilé technologie na světě, včetně čipů pro umělé inteligence od společností jako Google, Amazon, Microsoft a dalších, jsou závislé na společnosti TSMC. Co to znamená z pohledu geopolitiky?

Článek

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) vyrábí všechny pokročilé čipy pro umělou inteligenci na světě. Především to znamená grafické procesory společnosti Nvidia, ale také AI čipy společností Google, AMD, Amazon, Microsoft a dalších.

Budoucnost umělé inteligence závisí na těchto specializovaných čipech, které jsou nezbytné pro neuronové sítě. Společnost TSMC se nachází na západním pobřeží Tchaj-wanu, pouhých 110 mil od pevninské Číny. S rostoucím napětím a hrozící možností války mezi Tchaj-wanem a Čínou čelí globální ekosystém umělé inteligence jedinému bodu selhání. Tuto skutečnost si nikdo neuvědomuje a ti, kdo pracují na umělé inteligenci nebo se o ni zajímají, by jí měli věnovat pozornost.

Výroba

Čipy jsou velmi složité a jejich výroba vyžaduje čisté kovy a nákladné výrobní technologie. Výrobní proces vyžaduje přesnost a specializaci a dodavatelský řetězec polovodičů je soustředěn v určitých oblastech.

Od 80. let 20. století se stále častěji objevují výrobci čipů, kteří čipy pouze navrhují, ale sami je nevyrábějí. Čipy se každým rokem zmenšují a zdokonalují, přičemž šířka tranzistorů dosahuje 7 nanometrů. Pouze tři společnosti, TSMC, Samsung a Intel, dokáží vyrábět pokročilé čipy a pouze jedna z nich dokáže spolehlivě vyrábět ty nejpokročilejší čipy.

Společnost TSMC dominuje světovému polovodičovému průmyslu díky úsporám z rozsahu, což ztěžuje jeho rivalům držet krok. „Velká aliance“ společnosti TSMC s desítkami společností napříč dodavatelským řetězcem se stala životně důležitou pro jejich existenci, díky čemuž je TSMC nenahraditelná a svět je na ní závislý.

Foto: Craig Dennis / Creative Commons / Pexels.com

Snaha zmírnit vliv Číny

USA se snaží přerušit čínský pokrok v oblasti umělé inteligence zákazem vývozu špičkových čipů, softwaru a výrobního zařízení pro umělou inteligenci. USA také vyvíjely tlak na společnost TSMC, aby vybudovala továrny v USA a snížila tak závislost na továrnách na Tchaj-wanu, ale tyto továrny budou představovat pouze malý zlomek celkové produkce společnosti TSMC a budou zaostávat za špičkovými tchajwanskými čipy. Rozhodnutí diverzifikovat výrobu čipů s umělou inteligencí za hranice ostrova je na Tchaj-wanu kontroverzní, protože by mohlo vést ke ztrátě vlivu v globálním polovodičovém průmyslu.

Souběh okolností, jako jsou poměřování sil velmocí, složitého dodavatelského řetězce polovodičů a prudkého rozvoje umělé inteligence, nás přivedl do kritického bodu. Umělá inteligence hraje v tomto boji ústřední roli, a to jako zbraň i oběť. Polovodiče mají zásadní význam, ale boj mezi Čínou a Tchaj-wanem je hlubší, protože Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii. Pokud by Čína podnikla kroky k znovudobytí Tchaj-wanu, hospodářský dopad by byl katastrofální, protože by byla narušena celosvětová výroba polovodičů a továrny by pravděpodobně byly vyřazeny z provozu.

Alternativy a volné konce

Pokud by Čína Tchaj-wan obsadila silou a továrny TSMC by byly vyřazeny z provozu, jedinou další společností schopnou vyrábět špičkové čipy pro umělou inteligencí by byl Samsung. Kvalita výroby čipů od společnosti Samsung je však horší než u TSMC. Někteří odborníci se domnívají, že pokud by továrny TSMC přestaly fungovat, americká vláda by zprostředkovala partnerství mezi americkými konkurenty Intel a Nvidia. Na světě sice již existují značné zásoby čipů pro umělou inteligenci, ale jejich cena by prudce vzrostla. V krajním případě by se k podpoře některých výpočetních úloh AI mohly použít zastaralé logické čipy, ale tyto čipy jsou v poměru cena/výkon/spotřeba poměrně neefektivní oproti nejnovějším čipům pro AI.

Budoucí roky budou nepředvidatelné, geopolitika je zapeklitá disciplína. Jen je potřeba mít na paměti, že Tchaj-wan není jen „nějaký ostrov vedle Číny“, jehož případné obsazení by nám mělo připadat nedůležité, ale může mít velké dopady na naše nynější pohodlné životy.

_____

Zdroje: https://www.forbes.com/sites/robtoews/2023/05/07/the-geopolitics-of-ai-chips-will-define-the-future-of-ai/

_____

Předchozí články si můžete přečíst zde:

Více zachráněných životů díky umělé inteligenci

AI, podívej se do lednice a řekni, co budeme vařit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz