Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Umělá inteligence“, chytřejší kalkulačka, nebo Bůh?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Umělá inteligence: Mnozí ji přirovnávají k dalšímu důležitému evolučnímu milníku lidstva. Jedni ji vyzdvihují, druzí předpovídají konec lidstva a světa, jak ho známe.

Článek

Rolníci se stali nekvalifikovanou pracovní silou. Kolem roku 1820 se dělníci začali přesouvat do měst za prací v továrnách. Mezi dělníky převládal ale pocit, že stroje je okrádají o práci a viděli je jako příčinu jejich bídy. Začali tedy manifestačně rozbíjet stroje.“

Zhruba 200 let poté, co započala tzv. průmyslová revoluce, kdy se lidé báli o vlastní živobytí, tu máme něco podobného. Pohledem doby minulé se prozatím neděje nic jiného, než že lidé dostávají místo motyky traktor. Tedy spíše hodně výkonný multifunkční kombajn.

Algoritmus? Co to vlastně je? Zní to dost vědecky.

Ale co taková umělá inteligence? Roboti. Asimovy zákony robotiky. Will Smith proti armádě robotů. Terminátor. Matrix. To už dá člověku o dost přesnější obraz, o co jde. Tyto pojmy jsou si tak blízké, zároveň jakoby je od sebe dělila nekonečná propast.
Ale nezapomeňte – žijeme ve světě reklamy a marketingu. A peněz.

Bude se lépe prodávat slovo „algoritmus“, kde si běžný člověk představí sluncem nepolíbeného vědce s brýlemi, jak buší matematické symboly do klávesnice, nebo píše křídou na tabuli něco podobného hieroglyfům?

Nebo bude prodávanou myšlenkou obraz apokalypsy, kde létají stroje s laserovými zbraněmi, zlí roboti a člověk tísnící se v podzemí, který živoří na hranici základních potřeb, zatímco stroje lidem sebraly naprosto vše?
Průměrný podnikatel nebo inženýr pak přijde za investorem a řekne: „Dobrý den, mám tu revoluční aplikaci poháněnou umělou inteligencí.“ No zní to skvěle, kdo by na své straně nechtěl mít tak mocného a obávaného spojence! A přitom reálně nabízí a prodává pouze algoritmus. Prodává jen chytřejší kalkulačku. Dobře, o dost výkonnější kalkulačku.

Těžko říct, kde a kdy se to zlomilo, že si lidé začali lhát. Tedy v rámci názvosloví různých věcí a činností. Možná je to vina novinářů, kteří se ženou za fantaskními titulky, možná je to tím, že v češtině rádi přejímáme cizojazyčné výrazy a myslíme si, že jsme tím zajímavější. Těmto slovům se říká „buzzwords“. Možné překlady si zkuste najít sami, význam je však zřejmý: nové slovo, které neříká nic nového, ale snaží se být jedinečné, tajemné i dechberoucí zároveň. V češtině bychom mohli říct „navoněná bída“.

A to je i termín „umělá inteligence“.
Pro nynější pokročilé algoritmy si tedy společnost zvolila termín „umělá inteligence“.
Ale až – a pokud vůbec – se nám, lidem, podaří uvést v život opravdovou umělou inteligenci, ať už „inteligence“ znamená cokoliv, nebude to mít nynější vlastnosti pouhého stroje, ale budeme to (muset) nazývat „Bůh“ – ať už to znamená cokoliv.

Tímto Vás zvu k nezaujatému pozorování světa technologií, použití algoritmů a třeba i přibližování se něčemu tak výjimečnému a vzdálenému, jako je umělá inteligence.

Zdroje:

V textu je použita citace z článku Luddité na české Wikipedii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz