Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Není koza jako koza: kozy stokilové, bez uší či „omdlévající“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcio Bordin / Pexels

Jak vypadá koza domácí, je známé snad úplně každému. Pojďme se ale podívat, co dokáže s jedním plemenem udělat příroda a lidský šlechtitelský um.

Článek

Búrská koza

Boerbok neboli koza búrská je robustní masné plemeno známé svými charakteristickými rysy a přizpůsobivostí jak klimatickou, tak i nenáročností na stravu.
Tyto kozy jsou dobře přizpůsobeny horkým a suchým polopouštním stanovištím. Byly vyšlechtěny v Jižní Africe (Východní Kapsko) okolo roku 1920 křížením domorodých afrických koz s indickými a evropskými druhy.

Foto: Lazarus000 / Wikimedia.org

Boerbok

Dnes se búrské kozy vyskytují nejen v Jižní Africe, ale také ve Spojených státech a můžeme je najít i mezi chovateli v ČR. Dosahují délky okolo 1 metru, výšky v kohoutku zhruba 70 cm a mohou se rozmnožovat po celý rok. Hmotnost samic se běžně pohybuje okolo 100 kg, zatímco kozel může vážit i přes 150 kg, což z nich dělá ideální plemeno na produkci kozího masa.
V roce 2021 se v jihoafrickém městě Vryburg prodal chovný šampion zvaný „Maserati“ za 500 tisíc ZAR (565 tis. Kč), což ale zřejmě není dle vyjádření chovatele zdaleka žádný světový rekord. Ačkoliv toto plemeno dosahuje stabilně nejvyšších váhových příček, prvenství „na váhu“ drží v Guinessově knize rekordů kozel „Mostyn Moorcock“, plemene Saanen, s vahou 400 liber (181 kg).

Lamancha

Lamancha kozy jsou fascinujícím plemenem, které se výrazně odlišuje od ostatních díky svým uším – tedy lépe řečeno „skoro žádným uším“. Tento znak je to, co dělá Lamancha kozy nezapomenutelnými a zajímavými pro mnoho chovatelů a nadšenců.

Foto: James Brennan Molokai / Wikimedia.org

Lamancha baby goat / James Brennan Molokai

Existuje několik teorií, jak došlo k vzniku krátkých uší u těchto koz. Jedna z teorií naznačuje, že tato mutace vznikla přirozeně v důsledku genetických faktorů a přežila díky selekci chovatelů. Jiná teorie se zmiňuje o vlivu prostředí, jako je například tvrdá vegetace a nízké teploty, které by mohly ovlivnit vývoj uší u těchto koz.

Přestože uši jsou výrazným rysem Lamancha koz, toto plemeno má mnoho dalších kvalit. Jsou známy pro svou vynikající kvalitu mléka, s vysokým obsahem tuku a hladkou, krémovou konzistencí. Jsou také inteligentní, přátelské a dobře se přizpůsobují chovatelským podmínkám.

Myotonická koza

Myotonická nebo také „omdlévající koza“ je specifické plemeno domácí kozy. Objevilo se v 80. letech 19. století v Tennessee. Trpí dědičným postižením zvaným myotonie, které způsobuje dočasné ztuhnutí svalů při leknutí nebo rozrušení.

Foto: Jean / Wikimedia.org

Myotonická koza

Toto postižení se projevuje tak, že se vyplašená koza rozběhne, ale vzápětí „zkamení“ a zůstane nehnutě stát nebo se převrátí na bok s vystrčenýma nohama. Tento stav není bolestivý, ale pravděpodobně je pro zvíře stresující, zůstává při plném vědomí. Kozy se snaží přizpůsobit svému postižení a naučit se předem udržovat rovnováhu, například širším postojem.

Historicky bylo plemeno poprvé popsáno v roce 1904 a diagnóza myotonie byla vyslovena v roce 1939. Myotonické kozy mají klidné chování, jsou odolné proti parazitům a mají dobrou plodnost. Tyto kozy se staly populárními díky videím na internetu, která zachycují jejich „omdlévání“. Dokonce se v Tennessee pořádá festival věnovaný těmto zvláštním kozám.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Boer_goat

https://en.wikipedia.org/wiki/American_Lamancha

https://cs.wikipedia.org/wiki/Myotonick%C3%A1_koza

https://www.farmersweekly.co.za/agri-news/south-africa/world-champion-boer-goat-ram-sold-for-r500-000/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz