Hlavní obsah
Cestování

Za michelinskými hvězdami až k samé hranici vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Pexels.com

Turistické lety balonem do nejvyšších pater atmosféry jsou již nějakou dobu realitou. Co si ale takový let dopřát spolu s michelinským kuchařem a fenomenálními výhledy zároveň?

Článek

Francouzská společnost Zephalto, kterou založil bývalý letecký dispečer Vincent Farret d'Asties, prodává předběžné rezervace pro let v přetlakové kapsli Celeste, která cestující dopraví na okraj vesmíru a nabídne jim jídlo oceněné michelinskou hvězdou.

Kapsle připojená ke stratosférickému balonu vystoupá do výšky 25 kilometrů a umožní cestujícím obdivovat zakřivení Země a zároveň si vychutnat stylové jídlo. Celeste by měla v budoucnu vynést šest cestujících a dva piloty do maximální výšky za pouhých 90 minut rychlostí čtyři metry za sekundu. Kapsle se pak bude nad Zemí vznášet tři hodiny, což je dost času na to, aby si cestující mohli vychutnat několik chodů jídla a pár skleniček dobrého francouzského vína.

Foto: Sebastian Coman / Pexels.com

V současné době se prodávají předběžné rezervace letenky za 10 000 eur (cca 235 tis. Kč) a ti, kdo si je zakoupí, budou mít možnost rezervovat si místo, až se letenky dostanou do prodeje. Samotná cesta na palubě Celeste bude stát 120 000 eur (cca 2,8 mil. Kč). Zephalto uvádí, že místa na první lety od konce roku 2024 do poloviny roku 2025 jsou již vyprodána a nyní se prodávají předběžné rezervace na druhou polovinu roku 2025 a dále.

Zephalto není jedinou společností, která doufá, že bude přepravovat cestující v luxusním horkovzdušném balonu. Floridská společnost Space Perspective v současné době přijímá rezervace na svou kosmickou loď Spaceship Neptune.

Mezi cestou na oběžnou dráhu, během které jsou cestující během letu na hranici atmosféry krátce vystaveni stavu beztíže a výhledům do vesmíru, je však podstatný rozdíl oproti cestám na „okraj vesmíru“, které navrhují společnosti Zephalto a Space Perspective. Tyto lety ve skutečnosti nedosáhnou suborbitálního prostoru, ale poletí podstatně výše než průměrné komerční letadlo.

Zážitek uvnitř Celeste bude podobný cestování letadlem, ale s ještě úžasnějšími výhledy a luxusnější atmosférou. Interiér přetlakové kapsle v současné době navrhuje francouzský designér Joseph Dirand.

Budoucí šéfkuchaři Celeste zatím nebyli oznámeni, ale očekává se, že se budou střídat kulinářští mistři, kteří budou mít volnou ruku při výběru toho, co bude na jídelním lístku.

Společnost Zephalto uvádí, že již absolvovala tři částečně pilotované zkušební lety a na konec letošního roku je naplánován další, který bude zahrnovat celou cestu. Společnost tvrdí, že kapsle jsou vyrobeny podle nejvyšších bezpečnostních standardů a jsou navrženy tak, aby je bylo možné opakovaně používat.

Zdroj: https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/travel/article/zephalto-celeste-edge-of-space-dining-scn/index.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz