Hlavní obsah
Finance

Jak správně vytvořit rozpočet pro výstavbu kvůli získání hypotéky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Při žádosti o hypotéku na stavbu nebo renovaci nemovitosti často narážíte na požadavek bank na detailní rozpočet. Jak tedy tento klíčový dokument správně sestavit?

Článek

Připravujete-li se na výstavbu nebo větší rekonstrukci, měli byste mít již v ruce kompletní projektovou dokumentaci. Tento materiál poskytuje podrobný přehled o všech aspektech vašeho stavebního projektu, včetně architektonických návrhů, technických specifikací, plánů pro vodní a elektroinstalace a dalších technických detailů.

Kromě této dokumentace je velmi užitečné mít také detailní rozpočet. Tento rozpočet, který je zpracován na základě projektové dokumentace, vám dá jasný obraz o finanční stránce vašeho projektu. U rodinného domu může jeho vypracování stát okolo 15 tisíc korun.

Detailní rozpočet vám umožní lépe plánovat a spravovat vaše finance. Díky němu můžete lépe odhadnout, kolik budete potřebovat na hypotéku a jakou finanční rezervu byste měli mít. Pomáhá vám také kontrolovat výdaje a udržovat finanční stabilitu během stavebního procesu.

Rozpočet, který banky chtějí vidět

Banky často vyžadují svou vlastní verzi rozpočtu při poskytnutí hypotéky na výstavbu. Tato verze je obvykle mnohem jednodušší než kompletní detailní rozpočet. Většina lidí si představuje rozpočet jako dlouhý a komplikovaný dokument, ale verze pro banky je obvykle stručná a sestává z jednoho listu papíru. Banky potřebují tento zjednodušený rozpočet, aby mohly vyhodnotit, zda je žádost o hypotéku oprávněná. Pomáhá jim také kontrolovat, jak byly finanční prostředky využity během stavby, jak to popisuje Miroslav Majer, ředitel startupu hyponamíru.cz.

Co by měl rozpočet obsahovat?

V rozpočtu pro banku byste měli jasně specifikovat, zda jde o novou výstavbu nebo rekonstrukci. Je také důležité uvést základní informace o místě stavby a identifikaci stavebníka.

V rozpočtu pro hypoteční účely musíte jasně specifikovat hlavní stavební činnosti. Mezi tyto činnosti patří například přípravné práce, konstrukční části, izolace, vybavení otvorů, povrchové úpravy a další klíčové části stavby.

Pokud jste již investovali do podrobného rozpočtu spolu s vaší projektovou dokumentací, můžete tento rozpočet využít jako základ pro bankovní verzi. Pokud takový rozpočet nemáte, můžete se obrátit na specialisty v oboru, kteří vám sestaví zjednodušený rozpočet za přijatelnou cenu.

Pokud se rozhodnete sestavit rozpočet sami, nemusíte se obávat, že by byl příliš komplikovaný. Podle pana Majera není nutné mít „oficiální“ dokument se všemi razítky. Stačí jasně definovat, jaké práce budete provádět a jakým způsobem. Pokud si nejste jisti, konzultujte se se svým stavebním inženýrem nebo firmou, která vám může poskytnout potřebné informace. V závěru dokumentu uveďte, kolik peněz vložíte do projektu z vlastních zdrojů.

Rozpočty pro novostavby a rekonstrukce se mohou lišit v závislosti na rozsahu projektu. Například při rekonstrukci nemusíte budovat nové základy nebo vnější zdi, ale pokud provádíte kompletní rekonstrukci „od základu“, rozdíly mohou být minimální.

Jak sestavit finanční plán pro vaši hypotéku?

Když si rozpočet připravujete sami, stačí vám základní kancelářské nástroje, jako jsou Excel nebo Word. Můžete také použít kalkulačku a papír. Elektronické nástroje vám umožní snadno upravovat a sdílet váš rozpočet. Odborníci v oboru často využívají specializované programy pro sestavování rozpočtů.

Vzorový rozpočet pro hypotéku

Pokud hledáte inspiraci pro sestavení rozpočtu, mnoho bank a institucí nabízí online vzory, které vám mohou ušetřit spoustu času a energie při následných opravách vrácené rozpočtové rozvahy ze strany banky.

Připravte se na neočekávané náklady

Stavba nebo rekonstrukce může přinést mnoho překvapení, a proto je důležité mít rezervní fond. „Zejména u renovací starších domů můžete narazit na neočekávané problémy, jako jsou slabé základy, potřeba dodatečné izolace proti vodě nebo ztrouchnivělé krovy. Všechny tyto neočekávané komplikace zvyšují náklady na projekt“, říká finanční specialista z portálu banky.cz, Petr Jermář.

Rostoucí ceny stavebních materiálů a služeb mohou také znamenat, že vaše původní odhady budou nedostatečné. V minulých letech, zejména v letech 2021 a 2022, mnoho lidí zažilo značné zvyšování cen, což vedlo k výrazným rozpočtovým nedostatkům.

Pan Jermář zdůrazňuje, že je důležité plánovat předem a zahrnout rezervní fond do vašeho rozpočtu. Jeho doporučení je získat trochu větší hypotéku, abyste měli dostatek financí na neočekávané výdaje. Může být rozumné mít až 20% z úvěru jako finanční rezervu.

Jak úroková sazba ovlivňuje váš rozpočet?

Úroková sazba je klíčovým faktorem, který ovlivňuje vaše měsíční splátky hypotéky. Vyšší sazba znamená vyšší splátky, což může ovlivnit vaše celkové financování projektu. V současné době je pravděpodobnost zvyšování úrokových sazeb nízká.

Podle pana Majera se očekává, že inflace v ČR začne klesat a centrální banka by mohla v blízké budoucnosti snížit základní úrokové sazby. Toto snížení by mělo mít pozitivní dopad na hypoteční trh.​

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám