Hlavní obsah

Fučík v cirkuse, Tugendhatka zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Židlický

Snad ne jediný koncert Martina Chobota byl skvělý. Pro Akordy mám domluvené výborné rozhovory a zvu zdarma na krásné místo! To nejzajímavější z minulého týdne v mém pravidelném newsletteru.

Článek

Týden se s týdnem sešel, je tu pondělí a s ním další nahlédnutí nejen do zákulisí Akordů. Skvělý rozhovor s Pavlem Trojanem o Polsku už je venku i ve své podobě zdarma. Vřele ho doporučuji, neskromně si myslím, že se nebudete nudit ani minutu. Celá nekrácená verze je stále dostupná zde na Pickey.

Právě jsem dotočil nový rozhovor o mnohých zákoutích gastronomie (vyjde příští týden) a možná u toho rozbil kameru (to není trik a výzva, ať mi přispějete skrz Pickey, ale můžeme se tvářit, že jo) a brzy budou následovat další skvělé kousky. Povídat si budeme o hudbě, historii, médiích…

Rád bych upozornil i na svůj druhý podcast Výstaviště. I díky němu jsem zjistil, že zahrada brněnské Vily Tugendhat je od dubna přístupná zdarma! To je dobrá zpráva, protože sehnat vstupenky přímo na prohlídku vily je nadlidský úkol, ale kochat se tím fascinujícím barákem aspoň ze zahrady je za hezkého počasí čirá radost.

Nová epizoda Výstaviště vyjde až v průběhu týdne (nestíhám stříhat), ale když si ji najdete ve své podcastové aplikaci a dáte odběr, neuteče vám.

A pokud jste ještě neslyšeli plkání tří hejtrů v podcastu Ostatní, dejte si naši jubilejní desátou epizodu. Wasyl, Mrzout, Tomáš a Marek o svatém Ovčáčkovi, Prchalovi, Juliu Fučíkovi v cirkuse a českých muzikálech. To chcete!

Asi jste pochopili, že podcasty o historii mě baví. Doporučím ještě jeden aktuální. Na ČRo Plus líčí životní příběh Bedřicha Hrozného. Pokud vás zajímá, jak rozluštil jazyk Chetitů, nebo co si na hliněných destičkách psali asyrští obchodníci mezi sebou nebo do konce se svými manželkami, dejte si tuhle půlhodinku. Krásný vhled do dob velmi dávno minulých.

Pokud jste ještě nevzdali pokusy mluvit s proruskými dezoláty (já už dávno), může se vám hodit slovníček „nejpoužívanějších frází, které se objevují v debatách o ruské agresi proti Ukrajině“, který vydalo Šťastné pondělí. Nechybí Havel a humanitární bombardování, „člověk už dneska nesmí nic říct“ nebo „dodávky zbraní prodlužují válku a utrpení“.

V sobotu jsem navštívil báječný koncert kytaristy a skladatele Martina Chobota. Martin nedávno vydal desku Pootevřené dveře a plánované jediné vystoupení k ní měl v pražské Malostranské besedě (kam pohříchu nástroje a aparaturu svou a své kapely vezl dodávkou). Jemným nátlakem na baru jsme docílili toho, že možná ještě nějaké koncerty budou.

Do té doby mohu jedině doporučit poslech Martinovy desky. Přikládám namátkou píseň Ještě nic neskončilo (protože dobré jsou všechny). Jak zaznělo rovněž v besedě u baru – je to folk s kytarovými sóly!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz