Hlavní obsah
Cestování

Dánsko: Moderní architektura, čisté moře a odpočinek od letních veder. Zadarmo to ale nebude

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - MemoTravels

Kodaň - nábřeží Nyhavn

Dánsko nepatří mezi nejoblíbenější cíle turistů, což je možná škoda. Má svůj osobitý styl, zajímavou historii a jejich moře není tak studené, jak by se dalo čekat. I tak není o moc levnější než jiné destinace.

Článek

Už před nástupem na vysokou školu jsem přemýšlel o semestrálním výměnném pobytu a samozřejmě mi hned létalo hlavou plno nápadů, kam bych se mohl vydat. Mezi žhavé kandidáty se dostala i malá země severní Evropy jménem Dánsko, a proto jsem se rozhodl letos vynechat dovolenou v teplých jižních krajinách a místo toho vyrazit na průzkum tohoto chladnějšího a turisty méně navštěvovaného státu.

V Kodani radši veřejnou dopravou než autem

V polovině srpna jsme se s kamarádem vydali na pražské letiště, stačilo jen něco přes hodinu na palubě letadla a už jsme přistávali. Prvním pozitivem, které jsme po příletu do Kodaně zaznamenali, byla efektivnost dopravy. Součástí letiště, které je mimochodem v porovnání s tím pražským obrovské, je i stanice metra, což znamená ušetření času a usnadnění života.

S vlakovou dopravou jsem byl také velice spokojený. Za celou dobu jsme nezaznamenali žádné výrazné zpoždění a vlaky jsou čisté, spolehlivé a moderně vypadající. Navíc jezdí na elektřinu, takže je jejich provoz ekologičtější než u starších typů.

Hned na letišti jsme si koupili lítačku na dva dny, která sice nebyla nejlevnější, ale na druhou stranu platila nejen pro hlavní město, ale i pro většinu ostrova Sjælland. Bohužel jsme si tento fakt uvědomili až potom, co jsme koupili jízdenky do Helsingoru, což se ukázalo jako zbytečné, protože tam naše lítačky také platily.

Foto: Albert Minařík

Helsingor - hrad Kronborg

Původně jsme plánovali vyrazit do Dánska autem, což jsme si naštěstí rozmysleli. Kodaň je totiž plná chodců kráčejících ulicemi a cyklistů, kteří sice mají ve většině případů vyhrazené pruhy, ale mnoho z nich jezdí rychle, čímž nutí řidiče k větší opatrnosti a pomalejší jízdě. Řekl bych, že nejlepším rozhodnutím je nechat auto mimo hlavní město a používat veřejnou dopravu, která je spolehlivá, bezpečná a pohodlná.

Starodávné památky i moderní architektura

Při průzkumu hlavního města jsme narazili na plno zajímavých budov, z nichž nejvíce na mě zapůsobil Kostel našeho spasitele, kolem jehož věže se nachází točité schodiště, a z moderních staveb Kodaňská opera. Za návštěvu určitě stojí také nábřeží Nyhavn, anarchistická komuna Christiania nebo zábavní park Tivoli.

Foto: Albert Minařík

Kodaňská opera

Při projíždění hlavního města a jeho okolí jsem měl příležitost prohlédnout si domovy obyčejných lidí a brzy mi došlo, že jsou v porovnání s českými domy na vyšší úrovni. Samozřejmě se našlo několik výjimek, ale musím říct, že většina budov vypadala lépe než u nás. Možná je to tím, že Dánsko nebylo poznamenané socialismem, takže se tam jen stěží hledaly šedé a ponuré paneláky.

Duhové vlajky na každém rohu

Nevím, jestli jsme Kodaň navštívili v nějakém speciálním období podpory LGBT+ komunity, ale už když jsme poprvé vyšli z metra a rozhlédli se po okolí, nemohli jsme se nevšimnout duhových vlajek vlajících na střechách některých staveb. V případě Královského divadla byla nejen vyvěšena obrovská vlajka, ale také starobylé sloupy zářily všemi barvami. Dále také na nábřeží Nyhavn, kde se podle fotek na internetu dříve nacházely vlajky Dánska, vlály stovky duhových vlajek. Dokonce i u budov ambasád nebo na vlakovém nádraží se daly některé zahlédnout. Zřejmě se ale opravdu jednalo jen o speciální událost a Kodaň takto po celý rok nevypadá. Alespoň v to doufám.

Foto: se svolením Jana Křivana

Vlakové nádraží - Kodaň

Tato podpora je zřejmě záležitostí především Kodaně, protože mimo hlavní město jsme nenarazili ani na jednu. Místo nich vlály na střechách domů státní vlajky, což mi připadalo zajímavé. V Dánsku mají lidé zřejmě větší národní cítění než u nás.

Kdo chce ušetřit, ať se vyhne restauracím

S jídlem jsem to měl během této výpravy celkem těžké. Mám celiakii, a proto jsem musel shánět bezlepkové jídlo, což se ukázalo jako nemalý problém. Strávil jsem mnoho dlouhých minut hledáním na internetu a začínal jsem být čím dál víc zoufalý. Mnoho restaurací, které nabízely bezlepková jídla, otvíraly až k večeru nebo měly špatné recenze a když už se nám konečně podařilo najít kvalitní podnik, pokračovali jsme raději v hledání, protože na naše poměry bylo jídlo příliš drahé. U některých cen jsem si říkal, že by byly vysoké i u nás, a to jsem toto číslo musel vynásobit třikrát, abych získal hodnotu v českých korunách.

Foto: Pixabay - ExplorerBob

Nyhavn

Jak to tak v hlavních městech bývá, ceny v restauracích nejsou nic pěkného, a dokonce ani fast foody příliš nepomáhaly. Naštěstí se v obchodech dají nakoupit potraviny relativně levně, takže je možnost uvařit si sám. Je na každém, jestli se rozhodne usnadnit si život, ale zaplatit, nebo ušetřit a promarnit čas u vaření.

Dánské koruny nejsou potřeba

Pozitivem ohledně peněz na severu Evropy je fakt, že není třeba shánět hotovost. Za celou dovolenou jsme se nesetkali s tím, že bychom museli platit dánskými korunami a vždy nám stačila karta. Navíc v mnoha českých bankách se tato měna ani nedá směnit, takže je skutečně jednodušší platit bezhotovostně.

Foto: Pixabay - ASSY

Dánské koruny

Počasí na severu není nic hrozného

Když si člověk vzpomene na Skandinávii, pravděpodobně si představí zasněženou studenou krajinu, kde fouká vítr a je zima. Tak to ale vůbec být nemusí. Jelikož jsme Dánsko navštívili v srpnu, žádný sníh nás nečekal. Podnebí je sice chladnější a někdy fouká vítr, který přináší chlad od moře, ale přesto je po většinu času příjemná teplota. Z toho důvodu je Dánsko skvělou volbou pro někoho, kdo nesnáší letní horka a dusna.

Baltské moře se také dá přežít

Kdyby chtěl někdo strávit dovolenou u moře, zamířil by spíš někam na jih a na Dánsko by ani nepomyslel. To se sice dá pochopit, ale je to možná škoda. Moře na severu není tak studené, jak by se mohlo zdát a také mi připadalo čisté. Navíc na dánských plážích s bílým pískem není potřeba přetlačovat se s ostatními turisty, jak to v jiných případech někdy bývá.

Foto: Pixabay - martoli-03

Baltské moře

Dánsko je zajímavá země, která má svůj osobitý styl a své klady a zápory. Navštívil jsem mnoho krásných míst, dozvěděl se nové informace a seznámil se s odlišnou kulturou. Ať už to byla vynikající doprava, krásná architektura, čisté moře nebo překvapivě příjemné počasí, poznal jsem plno nových věcí a rád se do této země podívám za několik let znovu.

Co se týče mého semestrálního výměnného pobytu, pořád nejsem stoprocentně rozhodnutý, ale i tak Dánsko zůstává na předních příčkách mého seznamu států, kde bych mohl několik měsíců studovat. S výpravou do této severské země jsem spokojený a pokud si bude někdo chtít odpočinout od letních veder, mohu jedině doporučit.

Anketa

Navštívili byste Dánsko?
Rozhodně ano
55,7 %
Spíš ano
3,3 %
Už jsem navštívil/a
38,3 %
Spíš ne
2,7 %
Rozhodně ne
0 %
Celkem hlasovalo 183 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz