Hlavní obsah
Seberozvoj

Lucidní snění může být víc než jen zábava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (SuttleMedia)

Schopnost ovládat své sny má mnoho zajímavých využití a nemusí se jednat jen o způsob odreagování se. Lucidní snění představuje víc než jen létání.

Článek

Zažili jste někdy situaci, při které jste se podívali kolem, na chvíli se zamysleli a najednou si uvědomili, že se nacházíte ve snu? Možná to pro vás byl zvláštní a děsivý zážitek, anebo třeba kouzelná chvíle plná nadšení a radosti. Ať je to tak, nebo tak, s tímto stavem se mohou setkat všichni a je na každém, jak s danou situací naloží.

Lucidní snění je stav, při kterém si spící člověk uvědomuje, že je ve snu, a díky tomu nad ním získává kontrolu. Ačkoliv se tyto sny nejčastěji objevují spontánně, existují techniky, které mohou dopomoct k jejich vyvolání. Přibližně polovina populace zažila lucidní sen alespoň jednou za život, což znamená, že se nejedná o něco extrémně neobvyklého. Navíc se poslední dobou zvyšuje povědomí o tomto fenoménu a čím dál více lidí si uvědomuje, jaký význam sny mohou mít v životě každého z nás.

Zábava a odpočinek

Když se člověk zamyslí nad tím, co by dělal, kdyby se ocitl v lucidním snu, začnou ho napadat všemožné myšlenky. Jak zmiňuje Jan Skryja, jeden z českých propagátorů lucidního snění, nejčastějšími aktivitami provozovanými ve snech jsou létaní a sex. Pokud jste se nad tímto tématem také zamysleli, dost možná vás napadlo to samé. Sny totiž představují svět, který patří jen vám. Můžete si dělat v podstatě cokoli vás napadne a nemusíte se strachovat o názory ostatních. Je to vaše soukromé místo, kde můžete prožít i naprosto nereálné zážitky.

Inspirace

Svět snů každopádně skýtá mnoho zábavy, ale zároveň má potenciál sloužit i odlišnými způsoby. Jedním pozitivem lucidního snění je zvýšená kreativita. Například surrealistický malíř Salvador Dalí údajně používal lucidní snění k inspiraci. Některé zdroje také uvádějí, že vynálezci Thomas A. Edison a Nikola Tesla používali své sny dlouho předtím, než bylo lucidní snění vědecky prokázáno. Jistě vás napadnou i další způsoby, jak kreativně využít svět snů. Dalo by se říct, že v podstatě každý, kdo něco tvoří, může získávat inspiraci během spánku.

Noční můry

Noční můry jsou něco, s čím se setkala většina z nás. Nejedná se o nic příjemného a každý by jistě ocenil, kdyby se těchto stavů dokázal zbavit. Skvělým pomocníkem se může stát lucidní snění. Jakmile si člověk uvědomí, kde se nachází, okamžitě dojde k 

velkým změnám. Nejenže strach začne polevovat, ale zároveň přichází pocit moci. Člověk si totiž uvědomí, že se nachází jen ve své mysli – v bezpečném prostředí, kde mu nic nehrozí. Díky uvědomění si nereálnosti světa tak získává šanci vyřešit svůj psychologický problém jednou pro vždy. Noční můry totiž představují naše strachy a úzkosti, které pramení ve skutečném světě a pokud se člověk v lucidním snu zamyslí nad tím, co se mu zdá a proč se mu to zdá, je možné, že přijde na původ problému.

Fobie

Dalším skvělým využitím lucidního snění může být léčení fobií. Jak bylo řečeno dříve, svět snů je bezpečné prostředí, kde se nemůže nic stát. Člověk se tedy může vystavit svým strachům a pokusit se odbourat negativní emoce. Stačí se setkat s objektem strachu a najít v něm něco pozitivního a pokud to nejde, může daný objekt upravit do příjemnější podoby. V případě strachu z výšek nebo strachu z vody by měl člověk postupovat po malých krocích. Ve svém bezpečném prostředí může překonávat své fobie postupně, přičemž vědět, že to vše je jen pouhý sen.

Terapie

Schopnost ovládat sny může hrát svou roli i v osobnostním rozvoji. Člověk má šanci řešit své psychologické problémy a celkově více poznat sebe sama. Je totiž možné, že ve snech máme přístup ke vzpomínkám a dalším informacím uložených v podvědomí, ke kterým za normálních okolností nemáme přístup. Z tohoto důvodu máme příležitost řešit zapomenutá traumata, která ovlivňují naši osobnost. Lucidní snění dále může pomoct s hojením emočních ran jako například s úmrtím blízké osoby. Dalo by se tedy říct, že si člověk může posloužit jako vlastní psychoterapeut.

Lucidní snění má potenciál pomoct lidstvu v mnoha různých směrech. Ať už jako způsob terapie, inspirace nebo jen prostá zábava. Existence snů má jistě nějaký důvod, a proto bychom je neměli zbytečně přehlížet. Navíc většina lidí prospí přibližně třetinu života, což by mohla být další motivace k ovládnutí svých snů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám