Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Podnikání není jenom o penězích. Představuje také svobodu, seberealizaci a zajímavý život plný výzev

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - Andrew Lloyd Gordon

Mnoho lidí začíná podnikat jen kvůli penězům, přičemž v dané činnosti nevidí žádný hlubší smysl. Vidina zisku ale není dostatečnou motivací a nemusí stačit k překonání obtíží. Provozování firmy přitom skýtá mnohem víc.

Článek

Když se podíváme na wikipedii, dozvíme se, že podnikatel je fyzická nebo právnická osoba, která se věnuje podnikání, tedy soustavné a samostatné činnosti prováděné za účelem zisku. Podobné definice se nachází i v učebnicích a domnívám se, že kdybyste měli vlastními slovy říct, v čem toto povolání spočívá, napadlo by vás něco podobného. Mně se ale tento popis nikdy nelíbil. Zní totiž, jako kdyby podnikateli záleželo jen na ziscích a na ničem jiném.

Přijde mi, že pokud někdo založí firmu, jenom aby vydělal peníze, nemá velkou šanci na úspěch. Podnikání bývá náročné, přijdou problémy, stres, rizika a člověk začne pochybovat o svých hodnotách. Stojí to za to? Není lepší mít stálý plat, ale jistotu? Sice ze mě asi nebude milionář, ale žít si budu hezky.

Jak podnikání, tak zaměstnanecký život mají své plusy a minusy a je na každém, pro co se rozhodne. Někdo nemá na to založit firmu, a někdo naopak nemá na to poslouchat rozkazy šéfa. Každý jsme originál, máme různé vlastnosti, různé hodnoty, prošli jsme si různými výchovami a máme jiné touhy a cíle. Někteří ovšem přirozeně táhnou spíše k podnikání a vidí v tom nejen pouhé zisky, ale zajímavou životní cestu.

V České republice se této činnosti věnuje téměř dva miliony fyzických osob, což je na naše poměry dost vysoké číslo. Věřím, že tyto lidi táhne k podnikání i něco víc než touha po penězích a majetku. V následujících řádcích se pokusím objasnit, co vše podle mě může sloužit jako motivace k provozování vlastní firmy.

Svoboda a nezávislost

Jako podnikatel nad sebou člověk nemá šéfa, který by mu říkal, aby byl v sedm ráno v kanceláři připravený na další pracovní den. Může se rozhodnout podle sebe, zda se mu chce, nebo nechce dělat. Jako vedoucí firmy si také může dovolit úkoly delegovat na podřízené a získat tak trochu času. Podnikání představuje nezávislost a možnost nastavit si život podle sebe.

Flexibilita

Se svobodou souvisí i druhý bod, kterým je flexibilita. Člověk se může rozhodnout, že bude pracovat třeba od deseti hodin dopoledne nebo třeba od šesti od rána, anebo taky každý den jinak - zkrátka jak se mu zachce. Když bude chtít, může si dát den volno a zodpovídá se jen sám sobě. Také má šanci skloubit práci, koníčky a osobní život tak, jak uzná za vhodné, což je určitě velké pozitivum.

Ambice a zlepšení světa

Vizionáři ve stylu Elona Muska nebo Steva Jobse pracují tak, že si vysní určitou budoucnost a dělají vše pro to, aby jí docílili. Podnikatelé jsou lidé, kteří mají šanci změnit svět ke svému obrazu a mohou řešit nejen své problémy, ale problémy celého lidstva. Řekl bych, že o tom především podnikání je – o hledání řešení.

Smysluplná činnost

Hodně lidí chodí do práce s tím, že ani pořádně neví, proč dělá, co dělá. Třeba je to ani nezajímá a důležitá je pro ně jen výplata. Správní podnikatelé jsou ovšem úplným opakem. Vědí, že jejich práce má smysl a že není jen nezbytným mrháním času.

Uznání

Neřekl bych, že podnikatel je v Česku nějak extra vážené povolání – občas se ozvou názory pokřivené socialismem jako například, že vlastníci firem jsou vykořisťovatelé nebo rovnou mafiáni, ale i tak se domnívám, že mají jisté uznání. Nevím, jak ostatní, ale já osobně mám k podnikatelům respekt a obdivuji jejich odhodlání a touhu měnit svět kolem sebe. Proto bych řekl, že si zaslouží společenskou prestiž, což je něco, co může mnoho z nich motivovat k další činnosti.

Osobnostní rozvoj

Podnikání je cesta plná výzev, která může být těžká, komplikovaná, stresující a riskantní, ale zároveň člověka nutí zlepšovat se a hledat efektivní metody, jak vylepšit svůj produkt nebo službu, jak porazit konkurenci a jak se posunout. Napadla mě myšlenka, že s tím jak firma roste a vyvíjí se, společně s ní se vyvíjí i vlastník, který se učí, jak dělat věci lépe a efektivněji.

Na závěr bych už jen napsal, že řízení podniku není pro každého a umí být náročné, ale zároveň představuje mnoho možností. Člověk má díky němu šanci dokázat velké věci a zlepšit život nejen sobě, ale i ostatním.

A jak to vidíte vy? Pokud podnikáte nebo o tom alespoň uvažujete, co vás k tomu motivuje? Budu moc rád za každý názor v diskuzi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz