Hlavní obsah
Sport

Sedmnáctiletý Gukesh D vyhrává šachový turnaj kandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - marsjo

Turnaj kandidátů je u konce. Vítězí indický velmistr.

Dommaraju Gukesh se stává nejmladším kandidátem na mistra světa v šachu. Překonává rekord Garryho Kasparova.

Článek

V kanadském Torontu byly jen před pár hodinami dohrány poslední partie turnaje kandidátů, který rozhodl o tom, kdo se stane vyzyvatelem úřadujícího mistra světa v šachu Dinga Lirena. Po napínavých soubojích zvítězil Dommaraju Gukesh z Indie s celkovým výsledkem 9/14 – pět výher, jedna prohra a osm remíz.

Poslední kolo

Závěrečné čtrnácté kolo přineslo mnoho zajímavých partií, které mohly rozhodnout úplně jinak. Gukesh D měl sice před tímto kolem půlbodový náskok, ale vše by se mohlo změnit, kdyby prohrál s americkým velmistrem Hikarem Nakamurou, který by se tak dostal do vedení. Dále se vše mohlo zkomplikovat soubojem mezi dvěma hráči, kteří se v minulosti stali vítězi turnaje kandidátů, Fabianem Caruanou a Ianem Nepomniachtchim. Oba velmistři hráli na výhru, protože měli také šanci dostat se do vedení, nicméně nakonec partie skončila remízou. Stejně tak střetnutí mezi Alirezou Firouzjou a Viditem Gujrathim skončilo rychlou remízou, protože oba hráči neměli šanci na postup. Jediné vítězství posledního kola zaznamenal indický talent Rameshbabu Praggnanandhaa, který porazil Nijata Abasova, nicméně ani to nestačilo k dobrému umístění. Turnaj tedy skončil těsným vítězstvím Gukeshe.

Foto: Wikimedia Commons - Frans Peeters - CC BY-SA 2.0 Generic

Gukesh D

Nejmladší vyzyvatel

Indický velmistr se ve věku sedmnácti let stává nejmladším kandidátem na titul mistra světa, a překonává tak rekord Garryho Kasparova, který získal šanci utkat se o titul ve věku dvaceti let. Pokud Gukesh vyhraje (za předpokladu, že se mistrovství světa bude skutečně hrát ještě letos), stane se také nejmladším mistrem světa v historii.

Světový žebříček

Gukesh D se po tomto turnaji vyšvihl na rating 2763, a o bod tak předstihl mistra světa Dinga Lirena. Ve světovém žebříčku se dostal na šesté místo a překonal svůj osobní rekord. Na prvním místě se už více než deset let nachází pětinásobný mistr světa Magnus Carlsen, který se předloni vzdal titulu kvůli ztrátě motivace.

Foto: Wikimedia Commons - Vysotsky - CC BY-SA 4.0 International

Ding Liren vs. Gukesh D - Tata Steel 2023

Mistrovství světa

S vítězstvím na turnaji kandidátů získal indický talent možnost hrát na mistrovství světa, které by se mělo uskutečnit ještě tohoto roku. Přesné datum ani místo konání není určeno. Momentálně je mistrem světa Ding Liren, kterému se loni podařilo zvítězit nad Ianem Nepomniachtchim. Uvidíme, jak si s s čínským velmistrem Gukesh poradí. Na turnaji kandidátů předvedl, že je opravdu silným šachistou a pro Dinga Lirena jistě nebude snadnou výzvou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám