Hlavní obsah
Jídlo a pití

V bezlepkových restauracích se můžete najíst, i když nemáte celiakii. Káva není dostatečná podpora

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Někdy se stane, že mnohačlenná rodina zamíří do speciální restaurace, ale nakonec se tam nají jen jeden celiak. Ostatní si objednají něco k pití a jen sedí a koukají. Bezlepkovým restauracím ale takový přístup příliš nepomáhá.

Článek

Počet celiaků v posledních letech narůstá. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR žije v naší zemi přibližně dvacet osm tisíc jedinců trpících tímto onemocněním. Důležité je si ale uvědomit, že nejen oni mají problém s lepkem. Kromě celiakie existuje také alergie na lepek a někteří lidé mohou mít (pouhou) intoleranci, ale i ta může způsobovat zdravotní potíže. Když sečteme všechna čísla, můžeme dojít k závěru, že lepek vadí 15 % populace.

Život bez lepku

Řekl bych, že ještě před deseti lety měli lidé trpící těmito onemocněními dost omezené možnosti. Najíst se v restauraci bylo nebezpečné, protože nikdo příliš neřešil kontaminaci a ani nabídka v obchodech nebyla nic zázračného. Dnes je situace podstatně lepší, povědomí o celiakii narůstá a mnoho podniků nabízí bezlepkové varianty jídel. Dokonce i fast foody jako například McDonald’s nebo Bageterie Boulevard přispívají svým dílem. Také se objevují čistě bezlepkové restaurace, které obvykle vaří jídla, o kterých by si ještě před několika lety mohli celiaci nechat jen zdát.

Upřímně můžu říct, že jsem opravdu vděčný za každou restauraci, která se odhodlá připravovat pouze bezlepková jídla. Nejen, že se celiaci mohou skvěle najíst, ale především mají jistotu, že se jim nic nestane. V obyčejných restauracích musí být obezřetnější.

Kontaminace je problém

Za téměř deset let, co se potýkám s celiakií, jsem v restauracích zažil nejeden nepříjemný okamžik. Jednou jsem si například objednal rybu s bramborem, která podle vypsaných alergenů neměla obsahovat lepek, ale na stole se přede mnou objevila obalená ve strouhance. Jindy jsem se zeptal servírky, zda mají něco bez lepku a byl mi doporučen smažený sýr. Musím ale říct, že poslední dobou k takovým potížím tolik nedochází.

Podle mého názoru se v dnešní době klade větší důraz na bezpečnost bezlepkových jídel a povědomí o celiakii je čím dál větší, ale i tak vidím prostor pro zlepšení. Přijde mi, že na některých menu jsou vypsány alergeny, jen aby se neřeklo, ale přesto bych řekl, že si lidé více uvědomují, jaké potíže mohou vzniknout i z drobné kontaminace. Stačí, aby kuchař použil prkénko od drobků nebo například smažil hranolky ve stejném oleji jako třeba kuřecí stripsy a už může alergickým zákazníkům uškodit. V případě lepku se nejedná jen o zažívací potíže, bolesti břicha nebo únavu, ale u některých lidí i o psychické problémy včetně depresí. Proto je skvělé, když se objeví firma poskytující potraviny, které může alergik bezpečně sníst.

Provoz bezlepkových restaurací

Důležité je si uvědomit, že čistě bezlepkové podniky nemají jednoduchou situaci. Počet lidí odmítajících lepek sice není nejmenší, ale i tak se počet návštěvníků nemůže rovnat obyčejným restauracím. Navíc se tyto podniky občas potýkají s problémem, o kterém jsem se rozhodl napsat v tomto článku.

Mnoho lidí se zřejmě domnívá, že když restaurace vaří čistě bez lepku, mohou se v ní najíst pouze celiaci a další lidé trpící problémy s danou potravinou. Někdy se tedy stává, že rodina vyrazí na výlet a aby udělala alergickému dítěti radost, zamíří do bezlepkové restaurace. Tam si alergik objedná skvělé bezlepkové jídlo a zbytek rodiny jen sleduje, jakou má radost, zatímco popíjí kávu. Tohle se opravdu stává a jak se dá předpokládat, provozovatelé speciálních restaurací z toho nejsou nadšení.

Foto: Pixabay

Jak už jsem zmínil, bezlepkové podniky to nemají jednoduché a určitě si zaslouží podporu. Když přijde třeba šestičlenná rodina do restaurace a jídlo si objedná jen jeden, velkou službu tím podniku neprokazuje. Navíc je také možné, že firma kvůli nedostatku zákazníků zkrachuje a příště už se nenají ani ten jeden alergik.

Přitom v nabídce speciálních restaurací nebývají jen knedlíky, těstoviny nebo jiné bezlepkové varianty jídel, která jsou za normálních okolností vyráběná z mouky. Obvykle si v nich můžete objednat úplně obyčejné pokrmy, které byste našli i jinde. Pokud tedy z jakýchkoliv důvodů nechcete jíst speciální potraviny určené především alergikům, určitě si budete moct vybrat něco jako kuře s rýží nebo steak s bramborem.

Závěrem už bych jen napsal, že neexistuje důvod, proč by si i normální lidé nemohli objednat jídlo v bezlepkové restauraci, čímž by pomohli nejen podniku, ale i samotným celiakům. Samozřejmě není potřeba, aby odstranili lepek ze svých jídelníčků. To rozhodně ne. Když už ale rodina navštíví speciální restauraci, měla by ji podpořit, a nejen sedět a koukat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz