Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Čína se stává námořní velmocí. Jaké ponaučení z toho plyne pro Evropu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Jak efektivně spojit vojenské a civilní účely

Současná nestabilní geopolitická situace nás v mnohém nutí myslet a dělat věci jinak a nově. Přitom ale stále platí jedno staré pravidlo. Totiž že produkovat ve velkém a získat tak za stejné peníze více muziky a lepší kvalitu, se prostě vyplatí.

Článek

Nedávno jsem narazil na reportáž od The Wall Street Journal, která sice srovnává především schopnost stavět lodě v Americe a Číně, ale myslím, že analogie pro náš kontinent se také najde.

Čína je veleúspěšná a veleefektivní v budování svého námořnictva, protože kombinuje výrobu obchodních lodí (např. tankerů, kontejnerových lodí) s těmi vojenskými – což je mnohem levnější a dovoluje jí to dělat věci rychle, předvídatelně a levně (tzv. economy of scale aneb úspory z rozsahu, jednoduše množstevní sleva).

Dnes říše středu vyrábí 51 % obchodních lodí, zbytek prakticky připadá na Japonsko a Jižní Koreu; evropské země mají podíl tak 4 %, Amerika ztratila svoji schopnost komerční loďovýroby úplně. To má za následek, že výroba i oprava vojenských lodí či ponorek se nesmírně prodražuje a protahuje. A v případě vojenského konfliktu, kupř. v Tichomoří (protože Tchaj-wan), nebudou Spojené státy schopny svou flotilu dostatečně rychle, jestli vůbec obnovit.

Jaké memento v tom tkví pro nás Evropany? Takové, že když děláme věci (ať už se jedná o výrobu lodí nebo stavbu mostů, tunelů, železnic, letišť…) pro civilní účely, tak je dobré myslet předem i na jejich případné vojenské využití. A právě zde vidím největší potenciál spolupráce EU & NATO.


ZDROJE

https://youtu.be/tRVVXDyg3RY?si=u1getxgUiohiIbme [cit. 21/6/2024]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz