Hlavní obsah
Názory a úvahy

Quo vadis, Evropo: Eurovolby jsou tady. Máme ale vizi, co dál?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Quo vadis, Evropo?

Máme v Evropě vizi? To už brzy napoví nové složení Evropského parlamentu i komise. Jedna zásada ale zřejmě platit bude: chceme-li se na nějaké shodnout, musíme se oprostit od jednotlivostí a uvědomit si, kde opravdu leží náš nejvyšší společný zájem.

Článek

A ten podle mého tkví v následujících prioritách (a aby jich nebylo moc, tak jsem tolik populární koncept desatera zeštíhlil rovnou na patero):

1. ZDRAVÍ. Demografická křivka (tj. stárnoucí populace) je neúprosná. Důraz na prevenci a zdravý životní styl, protože je mnohem výhodnější nemocem, hlavně těm civilizačním, předcházet. Stejně zásadní je zdravotní péči lépe organizovat, zajistit dostupnost a také dobrou návaznost všech vyšetření s následným konkrétním léčebným plánem. Pomocníkem v lepším managementu, kvalitě i efektivitě péče, nechť je nám tolik potřebná digitalizace. Rovněž musíme být připraveni na další možné pandemie a podpořit vývoj a výrobu léků v Evropě.

2. INOVACE. Evropa potřebuje držet krok s dobou. Proto musíme podporovat a zvyšovat úroveň vzdělání, ať se my i naše děti učíme věci, které opravdu upotřebíme, ať rozumíme věcem v kontextu a dokážeme se v současném světě dobře orientovat. Špičková věda a vývoj jsou klíčové. Férové startupové a podnikatelské prostředí jakbysmet = podpora inovací, nových technologií i boj proti monopolizaci trhu.

3. UDRŽITELNOST. Neřešit nebo oddalovat řešení klimatické krize a oteplování planety je chybou. Neméně tak podcenit ochranu životního prostředí a biodiverzity. Adekvátně proměnit naši ekonomiku a udělat ji postupně více a více udržitelnou a ohleduplnou k přírodním zdrojům je proto stěžejní. Samozřejmě musíme postupovat společensky citlivě, tak aby lidé měli veškerou možnou pomoc a podporu se na změny připravit. Podobně jako v případě zdraví platí, že prevence přírodních katastrof, ať už se jedná o extrémní sucha, vedra či povodně, je mnohem lepší, a nakonec i levnější než řešení jejich následků.

4. SVOBODA. Zdá se, že začínáme žít ve věku autoritářů, kdy jsou populismus, nacionalismus i různé druhy extremismu na vzestupu. A liberální demokracie to nemá pod náporem dezinformací urychleně šířených „chytrými“ algoritmy sociálních sítí vůbec jednoduché. Je na nás, abychom se těmto nebezpečným trendům v Evropě postavili čelem a začali kultivovat veřejný prostor i bránit demokratické instituce včetně svobodných médií a nezávislých soudů. Rozhodně nesmíme platit žádným potenciálním kandidátům na diktátory v rámci Unie našimi společnými evropskými penězi.

5. BEZPEČNOST. Ruská nevyprovokovaná a teroristicky vedená agrese proti Ukrajině nám ukázala, že bezpečnost a mír nejsou samozřejmost. A že v Evropě musíme být připraveni, ochotni i schopni se bránit a za své svobody a hodnoty bojovat. A maximálně pomáhat statečným ukrajinským obráncům, jelikož chrání i nás. Jako žádoucí vidím užší spolupráci EU s NATO, jmenovitě v plánování civilní infrastruktury i s ohledem na její možné vojenské využití. Obrovskou výhodu přinesou i společné nákupy a investice do vojenského vybavení včetně munice a techniky.

To je vše. Snad to nebylo příliš vyčerpávající. Podle mého, pakliže se dokážeme v následujících pěti letech shodnout a jednat v těchto pěti oblastech, tak máme úspěšně splněno!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz