Hlavní obsah
Hobby a volný čas

7 důvodů, proč psa raději adoptovat než koupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Vachtová

Za každým činem stojí rozhodnutí, i za tím bezesporu šlechetným. Adopcí psa získáme mnohem víc než blahý pocit z dobrého skutku.

Článek

Rozhodli jste se pořídit si psa? Možná jste po něm od dětství toužili a nebyl vám dopřán. Nebo si naopak život bez chlupáče neumíte představit a ten poslední odešel do věčných lovišť. Důvodů, proč stojíme před rozhodnutím rozhlédnout se po čtyřnohé společnosti je bezpočet. Jestli jste v takové situaci právě teď nebo se v ní ocitnete někdy v budoucnu, vezměte prosím do úvahy, že svět je plný opuštěných psů, kteří si svůj osud nevybrali.

Co získáte adopcí oproti koupi štěněte?

1. Zachránili jste život

V Čechách naštěstí neexistuje fenomén pouličních psů jako v některých jiných zemích, ale jinak je to všude prakticky stejné. Útulky jsou většinou přeplněné.

Můžete to pojmout tak, že adopcí jednoho pejska jste pomohli ještě někomu, pro kterého by třeba jinak nebylo místo. Uznávám, že je to logika trochu krkolomná, ale záchrana života žádnou extra logiku nepotřebuje. Tak to prostě je. Dali jste lepší a bezpečnější život jednomu a naději dalšímu. To je bonus navíc.

2. Výhoda dospělého psa

Jistě, že lze adoptovat i štěně, třeba zachráněné z nelegální množírny. Nicméně pravděpodobnost, že jdete do útulku pro dospělého psa, je větší, takže u toho zůstaňme.

Dospělý pes si již prošel štěněčím a pubertálním neboli rebelským obdobím. Samozřejmě, že je každé mládě roztomilé a k „sežrání“. Ale je to stejně jenom chvilku, než vyroste. A tu chvilku byste měli pernou. Všechno ho naučit, jako třeba nečůrat doma, chodit na vodítku, nekousat nábytek, socializovat atd. Dospělý pes už si tímto vývojem prošel a někdo udělal práci za vás. Doufejme, že alespoň v tomto bodě.

3. Možnost výběru

Není to skvělé? Představte si, že přijdete do útulku nebo jiného zařízení či na propagačně charitativní akci, kterých je zaplaťpánbůh čím dál víc, a máte poměrně jasnou představu o pejskovi, kterého byste si přáli. Možná hledáte kopii svého psa z dětství nebo máte praktické důvody, proč chtít zrovna takového a makového. Vězte, že zřejmě odejdete s někým úplně jiným. Stává se to velmi často a je to tak v pořádku. Prostě jste si padli do noty a basta.

I mně se to přihodilo. Z emocionálních důvodů jsem chtěla pomoct psovi staršímu, kterého už třeba nikdo nebude chtít. Také jsem si představovala psa menšího, maximálně střední velikosti. Můj dobrman Oliver totiž v poslední fázi života měl potíže s chůzí a přemisťovat čtyřicet kilo váhy je úkol spíš pro stěhováky. Takže jsem skončila s Belindou. Bylo jí pět měsíců a vážila už sedmnáct kilo. Takhle nějak mohou představy vzít za své a možná tak dopadnou i ty vaše. A co na tom? Hlavně, že budete všichni šťastni.

Foto: Alena Vachtová

Belinda

V dnešní digitální době je všechno o poznání jednodušší. Stejně jako existují seznamky pro lidi, i pejska si klidně můžete vyhlédnout na internetu. Přečíst si jeho profil, prohlédnout fotky, videa a zjistit základní údaje. Samozřejmě, že stejně jako to funguje v člověčím seznamování, si pak musíte dát rande a ujistit se, že jste jeden pro druhého dobrou volbou. Já jsem si třeba Belindu našla na Facebooku. A byla to láska na první i druhý pohled.

4. Zdravotní prohlídka a vakcinace

Každý pes z oficiálního útulku nebo organizace prošel zdravotní prohlídkou a má základní očkování. Mohou chybět detailní informace o jeho původu a životních zkušenostech, zejména u nalezených psů, aktuální zdravotní stav ale budete mít k dispozici. To je nesporná výhoda a možná si ji předem ani neuvědomíte.

5. Profesionální podpora

V dané chvíli o pejskovi neví nikdo víc než ten, kdo se o něj v poslední době staral. Řekněme, že jsou to opět pracovníci útulku. Jejich zájem nalézt vhodný domov pro psa je obrovský a vychází ze dvou principů. Za prvé tito lidé nedělají svoji práci kvůli zbohatnutí a mnoho z nich jsou dobrovolníci. Tudíž blaho svěřenců je na prvním místě. Za druhé, není nic horšího než nepovedená adopce a smutnějšího než návrat pejska do kotce. Ještě vystresovanějšího, protože nechápe, co se zase stalo. Už měl domov a je zpátky. Proto věřte, že pracovníci zařízení, kde jste si svého pejska našli, vám budou rádi nápomocni i do budoucna.

6. Je to levnější

Koupit si štěně, natož s papíry, se může pořádně prodražit. Některá se prodávají za desetitisíce, co si budeme povídat. Pokud nejste psí „fajnšmekr,“ zarytý příznivec určitého plemene nebo se nevěnujete třeba psím sportům, ale hledáte jenom věrnou společnost, pak si vezměte psa z útulku a ušetříte ve všech ohledech.

Útulky musí také z něčeho existovat, ale budiž vám dvojitou útěchou, že jste investovali minimum a ještě se váš příspěvek vrátí na dobré účely.

7. Dobrý příklad

Ať už je váš důvod osvojit si opuštěného psa jakýkoli, můžete být na sebe pyšní. Kromě hřejivého pocitu, že jste někomu pomohli, dáváte dobrý příklad i ostatním. Chlubte se novým členem rodiny a nebuďte zbytečně skromní či stydliví. Udělali jste báječnou věc, proč o ní nemluvit? Pokud inspirujete třeba jen jednoho dalšího člověka, udělali jste víc, než myslíte.

Ještě opět střípek ze zahraničí.

Ti, kteří už některé mé články četli, vědí, že žiji v Barceloně, takže mohu mít v některých ohledech pohled lehce odtržený od dění v Čechách.

Pokud jde o psí adopce, Katalánsko je fenoménem a Katalánci jsou vyhlášení milovníci zvířat. Hromadně se sem přivážejí psi zejména z jihu Španělska, kde se bohužel stále vyskytuje obrovské množství potulných, pohozených a trýzněných psů. Statistiku sice neznám, ale z vlastního pouličního průzkumu předpokládám, že poměr psů v Barceloně se naklání ve prospěch těch adoptovaných. Tady se zkrátka už tak nějak předpokládá, že jste svého pejska adoptovali. Ale nebojte, nikdo se na nikoho nedívá skrz prsty jenom proto, že jeho pes je čisté rasy. Pejskaři jsou prostě pejskaři a je fuk, jak jste k tomu svému přišli. Hlavně, že se o něj dobře staráte.

Vzít si psa z útulku nebo jinak opuštěného, je bezesporu šlechetný čin. I ten se ovšem může zvrtnout. Nevrhejte se prosím do hurá akcí jenom proto, že jste se do chlupáče zamilovali. I milosrdenství může být ošidné.

V žádném případě ani já nechci šikanovat ty, kteří se rozhodnout pořídit si štěně od chovatele. Úplně tomu rozumím. Stačí, když možnost adoptovat vezmete do úvahy. A třeba příště…

Víc o radostech, ale i úskalích a pravidlech psí adopce se rozepíšu v dalším článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz