Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Adopce psa: Co je pravidlo 3-3-3?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alena Vachtová

Pravidlo 3-3-3 je obecným vodítkem, které představuje jednotlivé fáze adopce a milníky, na které je dobré se připravit.

Článek

O výběru psa k adopci a důležitých otázkách, na které bychom měli znát předem odpověď, jsem psala v minulém článku. Nyní něco o tom, co nás čeká v prvních dnech, týdnech a měsících. Pochopitelně kromě trpělivosti a tolerance, kterou bychom měli tak nějak automaticky novému pejskovi věnovat, existuje pravidlo tří.

Známe to všichni. Přišli jsme do nové školy nebo pracovního kolektivu, ve kterém dávno všechno běželo svým životem a mělo řád. A my se s tím museli nějak poprat a sžít. Nové prostředí, nové lidi, nová pravidla. Někdo si jednotlivými fázemi projde hladce, jinému trvá trochu déle, než se zařadí. U pejsků je to stejné.

První tři dny

Pes je nesvůj a nechápe, co se děje. Kde se octnul a proč.

Může se schovávat pod postel, do rohu a choulit se do klubíčka. Nebuďte překvapeni, když nebude chtít žrát a pít. Někteří psi odmítají ve stresu potravu. Pokud na něm pozorujete úzkost nebo strach, vězte, že se jedná o přirozenou reakci na novou situaci a nijak ji nepřeceňujte.

Nedělejte si starosti, je to úplně normální. Tohle není obrázek jeho charakteru, z ulity se postupně dostane.

Nepanikařte a nepřemýšlejte o tom, jestli jste neudělali chybu. Nejlepší rada je nelámat nic přes koleno. Dopřejte mu čas a klid, on postupně „vyleze“. Nesnažte se ho přesvědčit k hrátkám, pokud nechce, pohybujte se a mluvte klidně.

Mějte na paměti, že pes netuší, jak se chovat. Kam a kdy jít na záchod, jestli je povoleno skočit k vám na gauč a taky že večeři nenajde v odpadkovém koši. Rozhodně ho za nic netrestejte, ale trpělivě mu vysvětlete pravidla. On je brzy pochopí.

Tři týdny

Váš nový svěřenec se začne zklidňovat a zvykat si na nové prostředí. Už zhruba chápe pravidla hry a denní režim, takže se mu trochu ulevilo. Pořád je ale ostražitý a nedůvěřivý, ale už pravděpodobně začne projevovat stránky své osobnosti.

Je na čase stanovit pravidla hry. Čas na žraní, procházky, koupel atd. Psi obecně mají rádi rutinu, tak mu ji dopřejte a začněte ho na ni zvykat tak, jak vám to bude i do budoucna vyhovovat. Čím dřív ji pochopí, tím lépe pro vás všechny.

Pes už měl dost času si svůj nový domov a jeho členy očuchat, takže se cítí pohodlněji než v prvních dnech. Na druhou stranu se právě v této době mohou začít projevovat první náznaky problematického chování. Je to doba, kdy byste měli být v pozoru. Pokud se vám zdá, že se chová řekněme nestandardně, konzultujte své postřehy s odborníkem. Vyberte si takového, kterému důvěřujete, a který má s osvojením psů zkušenosti.

S pozitivní motivací dojdete daleko. Chvalte, odměňujte a drbejte. Ukažte pejskovi, že ho máte rádi.

Foto: Alena Vachtová

Chico

Je dobré mít na paměti, že psi, kteří si prošli traumatem, mohou v tomto období stále trpět úzkostí a být viditelně nervózní. Čím složitější historie, tím déle může každá fáze trvat.

Uplynuly první tři měsíce

Konečně se s vámi pejsek cítí bezpečně a zvykl si na domácí rutinu. To je moc důležité pro budování důvěrného vztahu, na což zatím nebyl čas ani okolnosti. Teď už ale přichází chvíle pravdy. Máte možnost vzájemně se poznávat do hloubky a pochopit jeden druhého. Pro vztah se psem není nic důležitějšího než vzájemná důvěra a pouto, které si mezi sebou vytvoříte. Koneckonců právě proto jejich společnost vyhledáváme.

Pokračujte v pozitivních metodách motivace a užívejte si transformace. Z vyděšeného stvoření, které jste si před několika měsíci přivedli domů, se klube skutečná osobnost. A vezměte jed na to, že vás může pořádně překvapit.

Uznávám, že překvapení může mít více podob. Já jsem kupříkladu první tři měsíce netušila, že se moje fenka příšerně bojí dětí. Projevovala se klidně, poslušně a zdála se v pohodě. Omyl. Byla jen příliš vyděšená na to, aby se opravdu ukázala. Prostě zamrzla strachy. Dřív se tomu říkalo „štronzo“.

Bylo jí pět měsíců, když jsem si ji našla a stala se už její třetí rodinou. Panické období jsme překonali, i když se musím přiznat, že to byly chvílemi nervy. Trpělivost se ale vyplatila a mám doma úžasného, veselého a hravého psa. Ještě si toho spolu užijeme a já se na to moc těším.

Tak to prosím nevzdávejte a nebuďte zklamaní, že pes, kterého jste si přivedli, nesplňuje okamžitě vaše představy a nároky. Může je několikanásobně překonat, pokud mu dopřejete čas, klid a lásku.

A nezapomeňte, že pravidlo tří je pouze vodítkem. Může trvat klidně rok, než se s psíkem sžijete a vytvoříte si opravdový vztah.

Bohužel se stává, že lidé vracejí psi do útulků po prvním týdnu se slovy, že není takový, jakého si představovali. Pes není spotřební věc, která se pořídí a odloží, když neplní svoji úlohu. Tito lidé by měli být na „black listu“ pro další adopce.

Raději si dobře rozmyslete, jestli se chcete do adopce pustit. Nikdo vám nebude vyčítat, když přiznáte, že si na to netroufnete. Pro psa je lepší počkat na někoho, kdo mu dá čas, lásku a trpělivost, než aby měl naději na rodinu a byl vrácen.

Ale když do toho půjdete s vědomím, co všechno vás čeká, odměna bude obrovská.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz