Článek
Vašek včelařil v Beskydech, na chatě pod Lysou horou. Když měl medu víc, než mohl spotřebovat, z medu a jablkovice (kalvados po česku) míchal „medovinu“. Jeho žena Žužina byla vášnivá bylinářka, což mělo za následek, že sem tam nějakou tu bylinu přimíchal i do své medoviny. Výsledek byl všelijaký, neopakovatelný, protože chutě medu a bylin se ne vždy shodly. Není doloženo, zda Žužina ochutnala Vaškův produkt, nebo ji už nebavilo poslouchat věčné Vaškovy nářky nad další nepovedenou várkou likéru, ale zasáhla do děje.
Od té doby se píše historie likéru zvaného Žihadlo. Vašek jej míchal z potravinářského lihu, i ta jablkovice chutnala pokaždé jinak, lesního medu a několika druhů bylin. Aby svému likéru dodal na zajímavosti, vyprávěl k němu legendu o tom, jak se v Makedonii, v zemi národních parků, nedotčené přírody a vyhlášených vinic, seznámil s půvabnou dívkou, se kterou se později oženil a kterou si přivezl do Československa, do Ostravy. Aby Vašek nezapomněl, odkud pochází jeho skvělá žena, její děda mu věnoval prastarý recept, podle kterého si mniši z místního kláštera Pelister vyrábějí léčivý likér. Vašek nejdříve recept založil, ale s blížícím se důchodem začal s možností výroby likéru koketovat (své předchozí neúspěchy s medem a bylinami si nechal pro sebe). Do legendy zapadalo, že Žužina byla známá tím, že stále někde něco sbírala, sušila, vařila, macerovala. Proto pro ni nebyl problém, nasbírat, nasušit, dokoupit další byliny potřebné k výrobě osobitého likéru. Další nezbytnou ingrediencí byl med, který Vašek prezentoval jako produkt včel, chovaných v beskydských lesích, tudíž med z těch nejkvalitnějších.
Již první várka likéru byla chuťově tak zajímavá, že v další sezoně mu sousedi včelaři nabídli med výměnou za láhev likéru. To Vaškovi vyhovovalo, neboť úspěch jej potěšil do té míry, že u výroby likéru zůstal a založil si na něm živnost. Zakalení nápoje, které jsem já u svého Valašského čaje pracně odbourával, Vašek povýšil na přednost. V popisu likéru uvádí, že zakalení způsobují zrnka pylu a tím dokazoval, že se jedná o přírodní produkt z macerovaných bylin a panenského včelího medu. Faktem zůstává, že krátkodobé, i dlouhodobé účinky likéru jsou výjimečné a na lidský organizmus působí příznivě po všech stránkách. Ne nadarmo se ujala jak obchodní značka, tak i slogan, který Vašek používal při jeho nabídce, degustaci a prezentaci: „Kdo Žihadlo okusí, k doktorovi nemusí.“ Nakonec i na Vaška došlo, protože Žihadlo byl sice zdraví prospěšný, ale přeci jen bylinný likér.