Hlavní obsah
Aktuální dění

Kateřina Velíšková: Migrace a eurovolby: Jaké jsou priority hlavních kandidátů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Prokopius pro AMO

Předvolební debata Asociace pro mezinárodní otázky

Migrace je i letos prioritní téma voleb do Evropského parlamentu pro mnoho voličů v Česku. Zde je přehled toho, jak chtějí migraci řešit hlavní kandidáti.

Článek

Ačkoli stávající evropský parlament nedávno finálně schválil dlouho projednávaný migrační pakt, téma migrace zůstává pro české voliče klíčovým tématem i pro letošní volby do Evropského parlamentu. Zde je proto shnutí toho, jak se hlavní kandidáti staví k migraci a jaká zlepšení navrhují.

Piráti

Piráti ve svém programu rámují migraci v kontextu mezinárodního práva a zdůrazňují také potřeby evropského pracovního trhu. Vyslovují se pro větší kontrolu Frontexu, tedy Evropské agentury pro pohraniční a pobežní stráž. Lídr kandidátky Marcel Kolaja na předvolební debatě AMO kritizoval finální podobu migračního paktu, protože podle něj výrazně neuleví zemím na hranici Schengenu (typicky Itálie nebo Řecko) a nedostatečně reformuje Dublinské úmluvy. Popisoval také pravděpodobné zvýšení migrace kvůli změně klimatu, ačkoli konkrétní odhady tzv. klimatické migrace se ve skutečnosti předpovídají jen velmi těžko. Ačkoli se Piráti z pěti hlavních stran staví k migraci nejvíc progresivně, v programu vůbec nezmiňují integraci nově příchozích, která představuje klíčový předpoklad dlouhodobého soužití různorodých komunit.

Starostové a osobnosti pro Evropu

Starostové ve svém programu rámují migraci jako „výzvu i příležitost“ a tématu se věnuje jen jako jednomu z mnoha dalších priotit, což se v kontextu právě schváleného migračního paktu zdá jako realistický postoj. Dvojka kandidátky Jan Farský se také jako jediný na debatě AMO vyjádřil na podporu nedávno schváleného paktu a označil ho za krok správným směrem. Oproti Pirátům zmiňují Starostové i více práv pro výše zmíněný Frontex, který je ale dlouhodobě kritizován lidskoprávními organizacemi, mimo jiné za nelegální vytlačování migrantů a žadatelů o azyl mimo území Evropské unie.

Spolu

Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 téma migrace zahrnuje do klíčových bezpečnostních hrozeb Evropy. Program koalice ale zůstává vágní a omezuje se na všeobecná prohlášení jako „Spolu proti nekontrolované imigraci a pohybu nelegálních migrantů v schengenském prostoru“. V debatě AMO byl lídr kandidátky Alexander Vondra výrazně tvrdší a konkrétnější ve svých postojích. Kromě populárního návrhu zpracovávání azylových žádostí mimo území EU (podobně jako se nyní snaží Itálie s Albánií) navrhoval Vondra také fundamentální změny v definici práva na azyl. Ačkoli by si současná definice zasloužila modernizaci, tato změna by se primárně musela dojednat v rámci OSN a následně reflektovat v Listině základních práv Evropské unie, na což má europarlament velmi omezený vliv.

ANO

V programu ANO představuje migrace a odpor k nedávno schválenému migračnímu paktu klíčové téma. Strana přitom již nezmiňuje, že předchozí Babišova vláda se jednání o paktu též zúčastnila a podílela se na jeho dojednání. V rámci konkrétních doporučení navrhuje ANO vzít si za vzor úspěšné migrační politiky Austrálii, která byla opakovaně terčem silné kritiky za nehumánní detence migrantů na ostrovech v Tichém oceánu. V předvolební debatě volil Jaroslav Bžoch, dvojka ANO kandidátky, mírnější slovník. Vyslovil sice nesouhlas s migračním paktem, konkrétní dosažitelná zlepšení současné evropské migrační politiky ale nepopsal.

SPD

Migrace dle očekávání zaujímá prominentní místo mezi prioritami SPD do voleb. Strana se ale snaží získat voliče využitím strachu z migrace a nikoli návrhy konstruktivních řešení. Program například zahrnuje větu „Imigranti nesmí mít právo na azyl“, což by v praxi znamenalo odstoupení od klíčových mezinárodních úmluv včetně Všeobecné deklarace lidských práv. Lídr kandidátky do voleb Petr Mach navíc v debatě AMO navrhoval, že by Česká republika měla omezit své zapojení do evropského řešení migrace pouze na hlídání externí schengenské hranice na českých letištích. Evropa je ale daleko více propojená a hlídání několika letišť zdaleka nestačí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz