Hlavní obsah
Cestování

Jak levně na Machu Picchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu s Anetou Strohovou

Plánujete Machu Picchu? A první články, co jste načetli vás totálně vyděsily, vystrašily a v podstatě jste si řekli, která informace je dobrá, která ne a má to vůbec cenu?

Článek

Co mám dělat? Jak moc dopředu to mám rezervovat? Bože, co mám dělat? Sezóna či mimo sezónu? Mám tam lézt na nějakou horu a jak se vůbec vstupenka kupuje? A co teprve s tím předraženým vlakem? Vítejte v klubu, v tomhle článku vám bod po bodu sepíšu, jak jsem to dělala já, moje základní a důležité tipy pro cestu na Machu Picchu, na co se připravit a hlavně, kolik to stálo a jak to procestovat lowcost. V dalším článku to vše shrnu do bodů, jak jsme šli přesně my a všechny fotky k tomu.

Machcu Picchu je nejvíce turisty vyhledávaná destinace v Peru ležící v Andách, hned na začátku džungle. Zde nebudete objevovat neobjevené, zde se stojí fronty, čeká se a do objektivu vám leze deset lidí. Žádné překvapení, je to jeden z moderních divů světa. Ale nenechte se zmást, zase tolik staré to není. Každopádně to na vás dýchne magickou atmosférou, zamilujete se a doporučuji to posunout ve vašem bucket listu nahoru. Její účel není známý, ale bude to dost pravděpodobné spojené s náboženstvím, kvůli tématicky umístěným horám v okolí, je to přesně na začátku džungle a strategicky leží v těžko dosažitelné poloze.

Foto: Aneta Strohová

Machu Picchu

Základní info na cestu:

Do samotné vesnice Machu Picchu se nedostanete ze dne na den, asi by to šlo, ale moc toho neuvidíte.
Z Cusca se musíte dopravit do Aguas Calientes, což je maličké městečko pod horou odkud se právě ráno vyráží na Machu. Existují tři cesty (a více) na Machu Picchu a já vám povím o všem, hlavně o té nejlepší a nejlevnější podle mě.

Něco málo k Aguas Calientes: Je to město, kde toho moc nenajdete, ale určitě o něm čtete všude. Je to vaše vstupní brána, sem vedou všechny cesty a i zde budete muset pravděpodobně jednu noc přespat. Nebojte, že byste město nestihli projít, nic tu není, je to vyloženě jen „noclehárna“.

Foto: Archiv autorky

Jak se dostat na Machu Picchu?

Inka Trail (jakákoliv jiná Trail)

4 denní výšlap až k samotné Sun Gate, která je součástí města Machu Picchu. My ani o tom neuvažovali, jelikož cesta stojí přes 600 dolarů a není to žádná sranda. Pokud si chcete šlápnout, tento článek není pro vás, nebudu to tu rozebírat do detailů.
Vím jen info, že od minulého roku už není možné jít na vlastní pěst, ale musíte mít s sebou průvodce a vše by se mělo bookovat minimálně dva měsíce dopředu, pokud půjdete v sezóně. Pokud mimo sezónu, alespoň měsíc. V tomto případě na vás apeluji ohledně rezervací, Machu Picchu má omezený vstup na den, je doopravdy potřeba kontrolovat, kolik lístků ještě zbývá a zda je vůbec Inka Trail možná a dostupná v období, kdy chcete vyrazit.

PeruRail

Všechny vaše možnosti právě asi končí tady. Nebojte, není tomu tak! Vlak až do Agua Calientes jede odevšud a taky si za to pěkně zaplatíte, částky jsou doopravdy nehorázné, jelikož by to měl být i zážitek svést se tímto luxusním vlakem přes krásy Peru a Secret Valley. Zároveň je to ale taky ta nejrychlejší a nejpohodlnější cesta.

Pokud tedy nemáte čas, budete muset zůstat u tohoto. Vlak se doporučuje většinou z Ollantaytambo až do Agua Calientes, cenově 130dolarů tam a zpátky. Opět připomínám, pokud jedete v sezóně, bookujte dopředu.

Do nedávna toto měla být naše jediná možnost. Jeli jsme mimo sezónu, takže nebyl důvod nic kupovat tolik dopředu. Díky za to! Nezoufejte, existuje totiž cesta, o které jsem se dozvěděla na poslední chvíli a věřte mi, o Machu Picchu vím všechno. O poslední možnosti jsem se nedočetla nikde!

Minibus do Hidroelectricas

Když dorazíte do Cusca, všude to na vás vyskočí, takže pokud plánujete Peru mimo sezónu (listopad-březen), určitě doporučuji toto. Za úplně minimální cenu vás dopraví k Machu Picchu. Ale není to úplně jednoduché!


Čeká vás 6,5 hodin v minibusu, který vás vezme do místa zvaného Hidroelecticas. Vyhodí vás u vlakového nádraží a následně musíte pěšky sami pokračovat až do Aguas Calientes. Jdete jen po rovině, podél vlaku a cesta by měla trvat 3 hodiny. My to dali ani ne za dvě. „Procházka“ je doopravdy krásná, nepůjdete určitě sami a když už nejdete Inka Trail, alespoň si trochu máknete!

Další perlička je, že horu Huayna Picchu, tu na všech fotkách, už můžete vidět z druhé strany, když pochodujete do Aguas Calientes, jelikož až dorazíte do Machcu vesnice, Hidroelectricas skoro vidíte ze zhora.

Zároveň je ale nutno podotknout, že cesta minibusem je doopravdy náročná a pro slabší povahy, jedete skoro přes hodinu kolem srázu xy metrů a řidiče to s vámi doopravdy valí. Takže na vlastní nebezpečí.

Foto: Archiv autorky

Stále ale nejsme u konce. Jste v Aguas Calientes, ale jak se dostat na horu nahoru?

Máte dvě možnosti, buď pojedete autobusem a nebo půjdete pěšky, jako jsme šli my. A skoro tam necháte život.
Za 24 dolarů vás vyveze hned ke vchodu Machu Picchu turistický autobus, mimo sezónu na něj tolik čekat nemusíte. Když jsme byli my, nebylo tam ani živáčka a dalo se v klidu na něj počkat. Ale slyšela jsem a viděla jsem fotky, když je sezóna či jen hodně lidí. Fronta na autobus může být až dvoukilometrová a vy si můžete počkat třeba až tři hodiny.
Existuje samozřejmě cesta pěšky.. do kopce.. hodně strmého kopce a ta cesta je z kamenných schodů, vybudovaná v roce 1995 pro detailisty. Trvá to dvě hodiny. Tady už jste v džungli, vážení. Bylo to to nejhorší, hned po Laguna 69, co jsem musela vyšlápnout. Bolí to a hodně, byla jsem tak durch, že jsem se musela převléknou do trička od pyžama. Vlhkost milión a vy jen stoupáte. Asi vám ani nemusím připomínat, co to dělá vašim kolenům. Ale ten pocit na konci.. stojí to za to a nejste jako každý druhý, co si to vyjedete autobusem. Ale rovnou říkám, co nám nikdo neřekl, je to bída s nouzí a budete trpět. Ale o tom to je, ne?

Foto: Archiv autorky

vstupní brána do Machu Picchu vesnice

Vylezete hned u vstupní brány do Machu Picchu vesnice, kde už lístky musíte mít koupený a MUSÍTE MÍT PAS! My jsme měli průvodce už zařízeného a lístky samozřejmě koupené, pouze o dva dny dopředu. Přesto je stále možné jít dovnitř bez průvodce (k datu 5.1. 2018), slyšela jsem, že ale tento rok to utnou a jedině s průvodcem.
Prosím vás ale, zaplaťte si toho průvodce. Podívejte se, co jste museli zaplatit a projít, abyste se sem dostali a chcete se dostat do vesnice jen pro fotku a nic se o tom nedozvědět? V tomto případě je to jeden z nejdůležitějších aspektů o Machu Picchu a nezoufejte pokud nebudete rezervovat dopředu, u vchodu na vás budou čekat. Průvodce vám taky ukáže všechny ty super spoty na fotky.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Slavné Machu Picchu razítko do pasu:

To známé razítko do pasu vám nedají u vchodu, ale sami si ho musíte natisknout, hned vedle toalet najdete stánek právě s tímto razítkem.

Dalším bodem je komplikovaný vstup do Machu Picchu:

Máte dvě směny, ranní od 6:00 a odpolední od 12:00.
Tohle snad nemusím vysvětlovat, MUSÍTE si koupit lístky na 6:00, jelikož kolem 11:00 začnou proudit davy dovnitř a papa krásné fotky a ahoj nervy v kýblu. Což znamená vstávání kolem 4:00, i když pojedete autobusem, kvůli frontám, jak jsem psala výše.
Ráno bude dost pravděpodobně velká mlha a všechny vaše naděje na výhled budou někde na bodu mrazu. Nebojte, bylo nám řečeno, že (skoro) vždycky se to kolem 9:00 vybere a vybralo se to. Řeknu vám, vidět jak se celé město a samotná hora Huayna Picchu brodí z lesa, mlhy a mechu a kapradí a tak, no tou krásou roztajete.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Do Machu Picchu můžete vstoupit dvakrát na jeden lístek. Co to znamená?

Od minulého roku se zavedlo další pravidlo a to, že jakmile jednou vlezete dovnitř, musíte jít po trase a z té trasy vás nepustí zpátky. V podstatě musíte jít určitý okruh až do konce. Pokud se chcete někde vyfotit, vyfoťte se, je možné, že vás nepustí už zpátky.

Proto jednu cestu absolvujete s průvodcem, vylezete ven a znovu musíte přes kontroly dovnitř, teď už všechno znáte, takže se můžete pustit do focení. My jsme šli dovnitř v sedm, jelikož jsme museli bohužel čekat na našeho průvodce a druhý okruh jsme končili před 12:00. Neviděli jsme samozřejmě všechno, ale to nejdůležitější ano. Taky jsme nešplhali na žádnou horu.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Cesta zpátky do Cusca:

Samotném Machu Picchu můžete zůstat jak dlouho chcete, pouze vstup je omezený na dvě směny a znovu připomínám: VEMTE TU PRVNÍ SMĚNU OD 6:00!

A teď se dostávám k bodu proč vlastně, jelikož to není jen kvůli davům, ne každý totiž musí mít super fotky bez lidí. Někdo si to chce užít i tak, ne jako magor s instagramem, jako já. Ehm.

ALE! Váš minibus z Hidroelectricas odjíždí přesně ve tři hodiny a šlus. A kdo to dočetl až sem a nepřeskakoval, tak ví, že cesta z Hidroelectricas trvá kolem dvou hodin a cesta dolů z Machu (tentokrát z kopce, doopravdy není důvod utrácet za turistický autobus) kolem půl hodiny. Tudíž, musíte odejít z Machu Picchu vesnice maximálně ve dvanáct jinak to nestihnete a věřte mi, nechají vás tam.

Samozřejmě, další možnost je se vrátit zpátky do Aguas Calientes a přespat další noc, ale jak říkám, nic tam není a přijde mi to zbytečné. Pro historiky, archeology, kohokoliv kdo se o toto zajímá víc detailně, těch 5-6 hodin vám stačit nebude a rezervujte si další noc v Aguas Calientes, abyste si to doopravdy užili a prozkoumali.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Suma sumárum, kolik to stálo?

Samotné Machu Picchu:

Vstup, ubytování v Aguas Calientes na jednu noc se snídaní, doprava tam a zpátky do Hidroelectricas - 100 dolarů, takže o 30 dolarů méně jen za PeruRail a to jsme prosím jeli s trochu lepší cestovkou, všude v Cusco na vás budou skákat cestovky s cenou kolem 90 dolarů.

Cesta s minibusem do Hidroelectricas je vážně hororová, připravte se na to. Asi dvě hodiny jedete nad obrovským srázem a řidiči se s tím nepářou, proto vybírejte dobře. Naše cestovka byla What a Trip a sídlí v hostelu Kokopelli.

Pokud pojedete vlakem:

Cena kolem 130 dolarů vlak.

Vstup 40 dolarů jen za vesnici, Huayna Picchu si musíte dokoupit extra a bývá hned vyprodáno.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Co myslím výšlapy na hory?

Vesnice Machu Picchu má dvě hory, na které se dá vyšlápnout, abyste viděli všechno ještě z lepší perspektivy a slyšela jsem, že to doopravdy stojí za to. Pokud ale máte dobré počasí. Den naší cesty bylo vše pod mlhou, takže lidé, kteří lezli na horu, neviděli nic.
Huayna Picchu je ta nejznámější hora, vidíte ji na všech fotkách. Lístky se kupují hodně dopředu, jelikož výšlap na ně je velmi omezený. Během sezóny kupujte až tři měsíce dopředu. Omlouvám se všem kvůli častému opakování, ale my jsme byli mimo sezónu na Vánoce, během hlavní turistické sezóny je to hlava na hlavě.

Druhá hora je ta menší, před Huayna a popravdě, neslyšela jsem o ní ani slovem, takže asi za to nestojí.

Lístky kupujete na stránkách (odkazy níže) buď - samotné Machu Picchu vesnice, Machu Picchu a Mountain (ta menší), Machu Picchu a Huayna Picchu (omezené množství, hned vyprodáno).

Cestovatelský detail, nejde zmáknout pochod z Hidroelectricas, vstávat ve čtyři, jít pěšky nahoru na Machu Picchu, vylézt skoro dvě hodiny na Huayna Picchu a následně x hodin po starém městě a ten samý den sejít dolu a jít dvě hodiny do Hidroelectricas. V tomto případě musíte jet autobusem, alespoň ke vchodu a nebo místo minibusem zpátky jet raději vlakem, který jede i později. Nemůžete tam zas nechat duši, přeci jenom si to chcete taky trochu užít. Už takto jsem to málem nedala.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Co mít s sebou a na co se připravit?
Velkou vodu
Opalovací krém, velký faktor a toto je to nejdůležitější!
Pokrývku hlavy
Prši plášť
Spousty repelentu, my měli i speciální náramek proti havěti. Nezapomeňte, jste níže něž Cusco a na začátku džungle, takže pro plánování cesty na Machu Picchu musíte mít určitě velké množství repelentu.
Záchody jsou jen mimo areál, vevnitř nic není.
Odpočívejte!

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Kde kupovat a kontrolovat lístky?
Toto je oficiální stránka, kde koupit vaše vstupy, pouze ve Španělštině: MACHU PICCHU TICKETS
Toto je stránka, kde jsem si skoro každý den kontrolovala dostupnost: WEB - hore, availability online! Vyberu si možnost, následně čas a hned vidíte celé měsíce dostupnost.

Foto: Archiv autorky

Machu Picchu

Ano, lamy jsou tady a jsou zvyklé na lidi a rádi se s vámi vyfotí. Tak na co ještě čekáte? 
Musíte si to hlavně užít! Myslím, že je fajn si kus cesty vytrpět, ať už jste ready pro Inka Trail nebo jen si vyšlápnete ten kopec, patří to k tomu zážitku. Každý si může vybrat svoji cestu, důležité si to užít. I kdybyste jeli autobusem nahoru, není divu, nechcete být přeci jenom na takový zážitek úplně zničení. :) Zde je důležité Machu Picchu jako jeden z moderních divů světa, člověk se sem přeci jenom nepodívá každý druhý týden.
I když je to velmi turistické, patří to k Peru, ale nezapomínejte: PERU MÁ TOHO O MOC VÍC, CO NABÍDNOUT, TAK NEPLÁNUJTE JEN TOTO, ALE I DÁL A VÝŠ. :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz