Hlavní obsah
Cestování

Proč vyrazit na dovolenou v zimě do Algarve?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Aneta Strohová

Algarve v Portugalsku

Nejste vázáni na letní dovolenou? Můžete si dovolenou vybrat i mimo letní sezónu? Tady je moje doporučení, kam vyrazit na jihu Portugalska. Prázdné pláže, scénické traily a všudypřítomný klid.

Článek

V Portugalsku již žiji několik let. Minulý rok jsem se ale odstěhovala na jih do Algarve. Víkendy trávím na výletech objevováním neznámých míst. Pokud nepočítám léto, kdy se to tady nedá vydržet kvůli horku a turismu, je to ráj na zemi. Právě minulý víkend jsem se zamyslela, proč sem nejezdí více lidí na dovolené během zimy? Jistě, možná vás potká sprška, ale většinou se to odpoledne vybere.

Je leden a já se minulý víkend koupala v oceánu, který je pocitově přívětivější než v létě. Taky se nemusíte prát o místo na pláži a ve vodě.

Portugalci jezdí na dovolené hlavně v srpnu, takže se k turistům přidají ještě místní a vzniká z toho neuvěřitelný nepořádek, zmatek, nulová parkovací místa a žádný klid. Člověk nemá chuť ani nikam chodit. Já na léto utíkám do Čech. Utečete vy se mnou na zimu do Portugalska?

Portugalsko je skvělé od podzimu, tedy začátkem října, až do května. Co takhle si vybrat jarní prázdniny zde? Nebo studený leden a únor? Pokud nepotřebujete opalovačky a ležení na plážích, tady čeká vaše ideální dovolená.

A pokud jste víc akční, zkuste trasu Rota Vicentina. Přes jaro je to ráj na zemi. Zdravý pohyb a trasa podél oceánu. Milujete surf? Toto je váš ideální čas.

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets.com

Rota Vicentina

Jeden z nejkrásnějších úseků evropského pobřeží pro hikery a milovníky pěší chůze. Stezka přes Alentejo a Algarve se vine dolů k nejjihozápadnějšímu bodu pevninské Evropy. Patří mezi ty nejkrásnější traily na světě. Nemáte-li čas si to celé projít pěšky, ale máte půjčené auto, pláže jsou od sebe dvacet minut cesty. Adept na jednodenní výlet jen po plážích a útesech.

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets.com

Praia da Barriga

Cesta na tuto pláž byla strmější a člověk se bál o pneumatiky auta, ale stálo to za to. První, co jsem vypustila z pusy, bylo: to je jak z Jurského Parku! Tmavé útesy, pláž a dechberoucí západ slunce. Pokud máte více času, zkuste najít i jeskyně, které mají na této pláži být. Mně se to nepovedlo.

Praia Da Amoreira (Aljezur)

Velmi nedotčená, klidná a téměř vždy opuštěná pláž, která většinou slouží k rybolovu. Ústí zde řeka Aljezur, takže máte možnost zakusit jak oceán, tak i řeku. Představuje to unikátní scenérii plnou přírodních bazénků, duny a vlny bijící o útesy.

Foto: Aneta Strohová

Praia da Marinha - ejnets.com

Praia da Marinha

Pojďme o kousek níže, tam, kde se momentálně nacházím já. Tato pláž byla dlouho ukryta před turisty, ale nyní se stala oblíbenou atrakcí. V létě je zcela nemožné se sem dostat přes davy lidí. Ale proč jen zmiňuji tuto pláž? Tady taky najdete trail, o něco kratší, ale ta nádhera za tu odpolední procházku stojí.

Sete Vales Suspensos - Seven Hanging Valleys Trail

Tahle stezka vede přes známou jeskyni Benagil, to je ta, kterou vidíte na všech fotkách z Algarve. Je jich tady ale o moc více. Doporučuji více dní, půjčit si kajaky a vše si v klidu projet. V létě je to nemožné, jelikož je voda poseta turisty, loďkami a přes kajak si ani nezaplavete, natož si užít jeskyně. V zimě? Nádhera. Vyzkoušeno na konci listopadu, budete sami na opuštěných plážích, kam se jen tak nikdo nedostane.

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets.com

Trilho dos Olhos d'Água

Poslední přidávám můj další oblíbený trail a trochu náročnější hike kousek od Albufeiry. Vede od Praia dos Olhos de Água po Praia Maria Luísa. Opět vás čekají dechberoucí útesy, výšlap, pláže, ale i scénické výhledy, které jen svádějí k dokonalým fotografiím.

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets.com

Moc bych si přála tímto přesvědčit více lidí k tomu, aby si přijeli odpočinout od všeho i během zimy, všímám si víc a víc, jak je to zde opuštěné, ale jaký potenciál pro vysněnou dovolenou to má.

Troufám si říci, že je to i ideál pro rodiny s dětmi, hlavně kvůli příznivému počasí.

I když je několik obchodů a restaurací zavřených, je to stále surfařská destinace či destinace vhodná pro seniory, takže jsou zde možnosti, jak si najít dobré jídlo i zábavu ve městěch. Život tady neutichá kompletně. Dejte tomu šanci.

Foto: Aneta Strohová

Algarve - ejnets.com

Zajímá vás více můj život v Portugalsku? Najdete mě na blogu www.ejnets.com nebo na mém instagramu @ejnets. Ráda vás tam uvidím a odpovím na další otázky o životě tady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz