Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč královna Alžběta II. označila rok 1992 za strašný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Královna Alžběta II. na rok 1992 nevzpomínala ráda. Stalo se totiž poměrně dost věcí, kvůli kterým tento rok označovala jako „annus horribilis“.

Článek

Rozvody dětí

Rok 1992 královským vztahům příliš nepřál. Rozvedly se totiž tři z jejích čtyř dětí. Nejdříve se princ Andrew rozešel se Sarah Fergusonovou, která brzy po rozchodu ztropila skandál, když se předváděla nahoře bez s jiným mužem. Tyto snímky se objevily na několika titulních stránkách bulvárních časopisů.

Netrvalo dlouho a zkrachovalo také manželství princezny Anny, která se rozvedla se svým mladým manželem. Na konci roku se rozvedl i princ Charles III. (současný král Charles III.) s princeznou Dianou poté, co se dlouhou dobu spekulovalo o tom, že má princ milenku. Tou byla nynější královna Camilla.

Požár na hradu Winsdor

Existoval však ještě minimálně jeden důvod, proč královnin rok 1992 nebyl dobrý. Na jejím milovaném hradě Winsdor totiž v listopadu 1992 vznikl požár. Na hradě hořelo 15 hodin a požár za tuto dobu způsobil škodu asi 47,5 milionu dolarů.

Královna na tomto hradě strávila velkou část svého života, včetně doby během druhé světové války. Alžběta tedy po uhašení požáru na nic nečekala a pustila se do práce. Zpřístupnila hrad veřejnosti, dobrovolně se přihlásila k placení daní z příjmu (od této povinnosti byla v minulosti osvobozena) a nakonec dorovnala rozdíl ze svých úspor.

Rok 1992 byl pro královnu čtyřicátým rokem na trůně, pravděpodobně však patřil mezi ty nejhorší. Tehdy musela královská rodina čelit spoustě nepříjemným věcem, ze kterých byli v šoku i občané. To začalo zejména v době, kdy se na veřejnost provalily intimní konverzace mezi princem Charlesem a Camillou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz