Hlavní obsah
Zdraví

Zchladit se v horkém dni je snadné, přesto většina lidí dělá přesný opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

V horkých letních dnech neustále hledáme způsob, jak si alespoň na chvíli ulevit od velkého horka. Ve skutečnosti to může být snažší, než se na první pohled zdá.

Článek

Když se potřebujeme zchladit, většinou saháme po studených nápojích, do kterých s oblibou přidáváme led. Ve skutečnosti je zchlazení studenými nápoji pouze dočasné a často nepomůže tak, jak bychom si představovali.

Místo ledové kávy si dejte horkou

Tajemství účinného zchlazení v horkém dni spočívá v tom, že budete místo studených nápojů pít horké nápoje a vaší pozornosti neunikne ani horká polévka. Ačkoliv na nic horkého pravděpodobně chuť mít úplně nebudete, měli byste to vyzkoušet.

Pokud vypijete horký nápoj, sníží se množství tepla uloženého ve vašem těle. Pravděpodobně se po jeho požití začnete potit, a to je správně. Právě odpařování potu má chladicí účinek.

Když se pot odpařuje z kůže, je v rámci reakce absorbována energie do vzduchu, čímž se tělo ochlazuje. Větší množství potu znamená větší ochlazení, které více než vyrovnává malé množství tepla obsaženého v horkém nápoji vzhledem k celému tělu, píše se v magazínu Smitsonian.

Zdroj: Smitsonian, Cosmopolitan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz