Článek
Zimní svátky se blíží a již tradičně k svátkům patří něco dobrého na zub. A nejlépe domácí výroby.
Určitě každý má doma spoustu více či méně osvědčených receptů na nejrůznější dobroty.
Přesto ale chce zkusit i něco jiného, obměnit nebo zpestřit tradiční nabídku.Což o to, receptů jsou všude mraky, včetně těch od opravdu renomovaných cukrářů.
A tady je ten „kámen úrazu“. Nevím jak mladá generace, ale my starší jsme zvyklí na určitý standard měření a vážení. Mouku a tuky dnes již v gramech, tekutiny v litrech, či spíše mililitrech, vajíčka na kusy.
Ve starých kuchařských knihách najdeme ještě loty, libry, žejdlíky… K tomu je však snadné si vyhledat převodní tabulky na dnes používané míry a váhy. Potom jsou ještě recepty z éry „hrníčkových kuchařek“, kde se odměřuje na hrníčky a lžíce.
Co ale s dnešními recepty? Sypké suroviny v nich jsou sice na gramy, ale nejen ony. Na gramy jsou v nich vejce, jak celá, tak i bílky nebo žloutky. Taktéž na váhu je v nich nejen třeba olej, ale i mléko.
Nevím jak koho, ale mne recept v tomto znění k vyzkoušení neláká. xy g mouky xy g cukru xy g žloutků xy g bílků (každého je jinak, žloutků, bílků) 1/5 kg mléka
Navíc je v něm uvedeno, že přesné odvážení surovin je základem úspěchu. S tím samozřejmě nelze než souhlasit.
Jistě, v takové velkopekárně či cukrárně to své opodstatnění má, když ty žloutky, bílky nebo celá vejce dostávají už „vytlučené“ v pikslách. Tam by se jednotlivá vejce, žloutky či bílky jen těžko spočítaly. Ale doma?
Ať hledám jak hledám nikde žádnou převodní tabulku nenalézám. Třeba jaký že objem má to půlkilo mléka a kolik že aspoň přibližně váží jeden žloutek, bílek nebo i celé vejce.
Přijde mi, že to s těma mírama a váhama je celé nějak naruby, jen aby to vypadalo „odborně složitě“.
Tak po pročítání takových receptů najednou nevím, zda si mám u pekaře říci o kilo nebo raději o litr chleba.
A Se svátečním pečením raději zůstanu u klasických receptů, kde sypké se váží na gramy, tekuté měří na decilitry a vajíčka, žloutky či bílky se počítají na kusy.
