Hlavní obsah
Jídlo a pití

Litr, nebo kilo?

Nikdy jsem si nemyslela, jaké „trable“ při domácím pečení tohle způsobí, nebo že dokonce dokáže od vyzkoušení toho kterého receptu odradit.

Článek

Zimní svátky se blíží a již tradičně k svátkům patří něco dobrého na zub. A nejlépe domácí výroby.

Určitě každý má doma spoustu více či méně osvědčených receptů na nejrůznější dobroty.

Přesto ale chce zkusit i něco jiného, obměnit nebo zpestřit tradiční nabídku.Což o to, receptů jsou všude mraky, včetně těch od opravdu renomovaných cukrářů.

A tady je ten „kámen úrazu“. Nevím jak mladá generace, ale my starší jsme zvyklí na určitý standard měření a vážení. Mouku a tuky dnes již v gramech, tekutiny v litrech, či spíše mililitrech, vajíčka na kusy.

Ve starých kuchařských knihách najdeme ještě loty, libry, žejdlíky… K tomu je však snadné si vyhledat převodní tabulky na dnes používané míry a váhy. Potom jsou ještě recepty z éry „hrníčkových kuchařek“, kde se odměřuje na hrníčky a lžíce.

Co ale s dnešními recepty? Sypké suroviny v nich jsou sice na gramy, ale nejen ony. Na gramy jsou v nich vejce, jak celá, tak i bílky nebo žloutky. Taktéž na váhu je v nich nejen třeba olej, ale i mléko.

Nevím jak koho, ale mne recept v tomto znění k vyzkoušení neláká. xy g mouky xy g cukru xy g žloutků xy g bílků (každého je jinak, žloutků, bílků) 1/5 kg mléka

Navíc je v něm uvedeno, že přesné odvážení surovin je základem úspěchu. S tím samozřejmě nelze než souhlasit.

Jistě, v takové velkopekárně či cukrárně to své opodstatnění má, když ty žloutky, bílky nebo celá vejce dostávají už „vytlučené“ v pikslách. Tam by se jednotlivá vejce, žloutky či bílky jen těžko spočítaly. Ale doma?

Ať hledám jak hledám nikde žádnou převodní tabulku nenalézám. Třeba jaký že objem má to půlkilo mléka a kolik že aspoň přibližně váží jeden žloutek, bílek nebo i celé vejce.

Přijde mi, že to s těma mírama a  váhama je celé nějak naruby, jen aby to vypadalo „odborně složitě“.

Tak po pročítání takových receptů najednou nevím, zda si mám u pekaře říci o kilo nebo raději o litr chleba.

A Se svátečním pečením raději zůstanu u klasických receptů, kde sypké se váží na gramy, tekuté měří na decilitry a vajíčka, žloutky či bílky se počítají na kusy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám