Článek
Štědrovečerní večeře dnes už není pouze smažený kapr. Ale ať jsou ty lahůdky jakékoli, bez bramborového salátu se ta večeře zkrátka neobejde.
Co lidí, tolik chutí, každý má ten svůj nejlepší. Jedno ale mají všechny ty saláty společné .Při jejich přípravě, jak jinak, se neobejdeme bez brambor.
Obchody nabízejí mimo jiné i různé speciální odrůdy salátových brambor, za které si ale zákazník náležitě připlatí. Jenomže ani vyšší cena nezaručí stoprocentní kvalitu.
Traduje se, že na salát se brambory vaří ve slupce. Nevím, ale to, co se v dnešní době skrývá pod jejich slupkou, rozhodně nejsou ty pro člověka cenné látky. Ba právě naopak. Bílými a šedými „fleky“ počínaje a černými konče - i tak vypadají dnes ty „lahůdkové salátové“ brambory. Stačí jedna jediná taková v celém hrnci, a po uvaření můžete vyhodit všechny.
Proto už delší dobu brambory na salát vařím okrájené, někdy dokonce musím až tak, jako když ve filmu pro pamětníky císař pán vařil „polévku pro chudá děti“. Z některé brambory mi opravdu víc než dvoucentimetrová kostička k použití nezbude.
Salát z vařených už okrájených brambor není ale o nic horší, než z těch ve slupce. Skalním zastáncům tradic to přece na nos věšet nemusím. Navíc mám zaručeno, že všechny ty uvařené brambory mohu skutečně na jeho přípravu použít.
Protože ani sebedražší speciální lahůdková salátová odrůda brambor vám nezaručí, že nějaká ta jejich hlíza nebude pod svojí slupkou skrývat plíseň, která vám pokazí nejen surovinu na přípravu salátu, ale v konečném důsledku někdy až i celé Vánoce.