Hlavní obsah
Psychologie

7 archetypů narcistického chování u žen- Obětavá matka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Obětavá matka

Potlačená dívka v těle obětavé matky je veselá, hravá, tvořivá, sebevědomá s jasnými hranicemi pro okolí. Tuto dívku spatříte jen málokdy. Je jako Yetti.

Článek

Potlačená dívka v obětavé matce se občas ukáže a vy nevěřícně a v rozpacích zíráte. Přejete si ji vidět častěji a ukázat ji okolí. Jenže na dlouhou dobu zmizí. Časem začnete pochybovat, že existuje.

Obětavá matka

– introvertní

– pečující (z nutnosti)

– jejím cílem je udržet rodinu za každou cenu

– bez přátel

– submisivní

– nenápadně silná, okolí jí může vnímat jako slabou

– obětavá oběť

– hypochondrická (aby bylo o čem se bavit)

– skromná s nejasnou, za to urputnou představou, co chce

– hromadící věci

Obětavá matka je nekonfliktní. Jakmile by mělo dojít ke konfliktu použije pohled bezbranného dítěte, které drží v náručí štěňátko se smutnýma psíma očima a mlčí. To ve vás probudí pětihlavou saň, kterou jste sami přikovali pevným železným řetězem ke skále. Tím řetězem je pocit viny, který vám nedovolí sežrat malé dítě i s pejskem. Vaří se ve vás kotel hněvu, tělo tuhne a soudce ve vás křičí: “ Bože, co ty jsi za člověka, zrůdo, styď se!“ Zodpovědnost za problém, který vytvořila, vezmete na sebe, vyřešíte ho, a ještě se omluvíte za své hrozné chování.

Obětavá matka má svého skrytého Mr. Hyda. Němými výčitkami, falešnou skromností a tichou provokací, vás donutí, abyste jí vzali na nákupy. Protože ona se tam sama nemá, jak dostat, nemá nákupy, jak odtáhnout a vlastně ani nic nepotřebuje. Slitujete se a řeknete si, že uděláte dobrý skutek. Tak jo jdeme na nákupy. Rozhodnutí, kterého záhy budete litovat. Všechno chce vidět, ošahat a koupit si, ale vlastně si to nemůže dovolit, nemůže to přeci chtít. Musíte ji přesvědčit, že si to zaslouží a že jí to sluší a že si to klidně může koupit jen tak. Když jí navrhnete levnější variantu nebo to, co se líbí vám, probudíte Hyda, který vám ukáže svou sílu. Ve své skromnosti odchází s plnými taškami věcí, které vždycky chtěla, ale nemohla je mít. Mr. Hyde usne a Obětavá matka nutně musí něco koupit i vám, a tak souhlasíte a něco malého si vyberete.

Obětavá matka ráda udržuje rodinné hnízdo. Málokdy z něj vylétá. Jen trpělivě čeká, až se všichni slétnou. Pak je spokojená. Rodina je zase pohromadě.

Obětavá matka:

– málo mluví, a když, tak si stěžuje na těžký život, nemoci

– o nemocech mluví ráda, protože tím nevyvolá žádný konflikt, považuje to za neutrální téma

– sama vám nezavolá

– je šťastná, když jste zase u ní doma

V přítomnosti obětavé matky se z vás stane líné nemohoucí dítě. Obskakuje vás, uklízí za vás. Přinese hrneček, odnese hrneček, uvaří oběd, přinese vám talíř s obědem, odnese talíř s obědem. Vy sedíte přikováni na gauči a necháte se obsluhovat. Jen velmi silná osobní vůle by vás mohla donutit vstát a udělat si čaj sami, ale proč, že? Je příjemné nechat se obskakovat, nebo ne?

Obětavá matka, skrytá čarodějnice z pohádky O Jeníčkovi a Mařence. Krmí vás a krmí, obskakuje vás, tetelí se kolem vás. Vaše tělo těžkne, vůle ochabuje. Stěží se doplazíte k peci, poslední energii vynaložíte na to, abyste si sedli na lopatu, aby vás obětavá matka mohla upéct a sežrat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz