Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zavést školné na vysokých školách je u nás nutnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons

Je potřeba zavést školné na vysokých školách? Je, je to způsob, jakým lidi udržet v tuzemsku a získat další peníze na školství.

Článek

Školné na vysokých školách? O tom se u nás debatuje opakovaně již mnoho let. V zahraničí je to docela častá praxe, u nás něco nepředstavitelného.1

Ale musí být školné na veřejných vysokých školách něco nepříjemného? Nemůže být školné nastaveno tak, že ho většina lidí vlastně ani nepozná? Že nebude ještě více bránit dětem z rodin s nižšími příjmy ve studiu?

Rozmáhá se nám tady takový nešvar. Lidé, kteří vystudují v ČR vysokou školu si seberou saky paky a vypakují se do zahraničí. My jim zaplatíme titul a oni si zdrhnou. Zadarmo vystudováno a tradá pryč. A stát s tím nezmůže vůbec nic.

Jasně, nemůžeme u nás nikoho držet násilím, ale není to trošku hloupé platit školu někomu, kdo pak státu nic zpátky nedá?

Probereme si třeba absolventy lékařských fakult.

Myslím si, že u nás nemáme tolik problém s množstvím nově vystudovaných lékařů jako s tím, že mnoho z nich zkrátka odejde do zahraničí. Lékaři, které jsme si zaplatili z daní, si po promoci sbalí své švestičky a odeberou se na západ. To je ten problém. Jestli jen kvůli penězům, méně přesčasům nebo kvůli problémům se získáním atestace je asi jedno.2 Každý rok je to asi 500 lidí z cca 1750, kteří jdou pryč.3

Co s tím?

Zavést školné. Školné na všech vysokých školách, které by většinu vysokoškoláků nikterak nezatížilo.

Školné, které by se neplatilo při studiu, ale platilo by se zpětně po dostudování, ať už úspěšném nebo neúspěšném. Tolik let, kolik by byl student na vysoké škole, tolik let by byl povinen odpracovat v České republice. Nemuselo by to být třeba hned, mohl by být třeba odklad 2 roky - na praxi v zahraničí. Poté by byl ale nucen peníze do něj vložené státem skrz platbu daní splatit. Stejně jako třeba některé firmy platí vybraným studentům při studiu stipendium a ti jsou pak vázáni po dokončení školy u nich pracovat. Jak prosté. U nás vystuduješ, u nás pak budeš po škole pracovat, když ne, zaplatíš.

Myslím si, že by mnohé tato forma školného přesvědčila o tom, aby v České republice zůstali a do světa se nevydávali. Anebo, kdyby odešli, tak by byli povinni školné uhradit.

Jak prosté milý Watsone.

Nemyslíte, že by to bylo fajn?

Zdroje:

1 https://euroskop.cz/ja-a-eu/skolne-v-eu/

2 https://www.podnikatel.cz/pr-clanky/cesti-lekari-odchazeji-proc-je-laka-zahranici/

3 https://nasezdravotnictvi.cz/aktualita/kam-mizi-absolventi-lekarskych-fakult

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz