Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsou praváci zdravější a úspěšnější než leváci?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI generated by Deepdreamgenerator.com

Jak náš život ovlivňuje skutečnost, kterou rukou píšeme.

Článek

Na každých devět praváků připadá jeden levák. Taková byla, je a nejspíš i bude statistika. Výzkumy ukazují, že tento poměr se nemění už od dob neandrtálců.

Lateralita, tedy to, zda preferujete pravou či levou ruku, se s člověkem pojí od nepaměti. Navíc se najdou i jedinci, kteří takto vyhranění nejsou. Říká se jim ambidextři a v populaci jich je zhruba jedno procento.

Upřednostňování jedné z končetin ovšem není typickým jevem jen u člověka. Když nahlédneme do říše opic, zjistíme, že mezi gorilami a šimpanzi je více praváků. U orangutanů zase převažují leváci.

Ale zpátky k lidem a taky k otázce, jestli preference té či oné ruky ovlivní náš život i v jiných ohledech než, v jaké ruce držíme pero nebo vidličku.

Máme to v genech

Pravorukost, resp. levorukost jsou kódovány v naší DNA. V roce 2019 se vědcům podařilo najít jasné rozdíly mezi DNA praváků a leváků. Zjistili také, že u leváků spolu lépe spolupracují ty části mozku, které jsou zodpovědné za řeč. V tuhle chvíli je ale příliš brzy na tvrzení, zda jsou leváci lepšími řečníky než praváci.

Ukazuje se ovšem, že levorukost je častější u dětí, které trpí nejrůznějšími poruchami pozornosti, včetně ADHD. Poruchy učení, konkrétně dyslexie pak bývají spojované spíše s těmi, které ruce střídají, případně patří mezi již zmiňované ambidextry. Odborníci se domnívají, že pokud není jasně daná dominantní ruka, mohou se s tím pojit nejrůznější neurologické potíže. Rozhodně to ale neznamená, že co levoruké (nebo nevyhraněné) dítě, to problém.

Přeučení leváci

Vy, kdo jste absolvovali povinnou školní docházku v minulém století, si jistě vzpomenete na spolužáky, kteří byli nuceni psát pravou rukou. Předsudky vůči levákům ovšem nemůžeme přiřknout výhradně socialistickému režimu, jak by se možná nabízelo. Jejich kořeny totiž sahají daleko do historie. Ve středověku lidé věřili, že ďábel je levák. Na člověka, který preferoval levou ruku se tedy nahlíželo mnohdy s velkým despektem. A když odzvonilo středověkému tmářství, přišli lékaři počátkem minulého století s teorií, že jsou leváci náchylnější k duševním poruchám. Na levoruké děti tak byl často vyvíjen obrovský nátlak, aby upřednostňovaly pravou ruku. Asi není třeba dodávat, že se tím případná rizika eliminovat nedají.

Zdravotní rizika leváků

Najde se řada studií, které se věnovaly problematice zdravotních problémů leváků a četnosti výskytu některých onemocnění ve vazbě na preferovanou ruku. Zajímavé je určitě zjištění, že u leváků evidujeme více některých typů zranění z toho důvodu, že žijí ve světě praváků.

Co se týče sklonů k různým onemocněním…

· Podle statistik je mezi schizofreniky vyšší procento leváků a ambidextrů než v běžné populaci.

· Levorukost se pojí i s větší náchylností k úzkostem, nervozitě, neklidu, neurotickému chování či změnám nálad.

· Rozsáhlá analýza studií ale naopak odhalila, že výskyt depresí s dominancí jedné či druhé ruky nijak nesouvisí.

· Zajímavá je studie, v rámci níž došli vědci k závěru, že u levorukých pacientek dochází k rozvoji rakoviny prsu zhruba o dva roky dříve než u pravorukých. Porovnávány byly pacientky se srovnatelnou charakteristikou onemocnění. Uvidíme, jestli se někdy dočkáme toho, že bude preventivní screening levaček začínat v dřívějším věku. Docela jistě je zde ale ve hře mnoho dalších rizikových faktorů a prevenci by neměla podceňovat žádná žena, bez ohledu na lateralitu.

Kdo má v tuhle chvíli na jazyku otázku, jestli naopak mají leváci nějaké zdravotní benefity oproti pravákům, toho uklidníme výsledky studie provedené v roce 2019. Ty totiž hovoří o nižším riziku Parkinsonovy nemoci mezi leváky.

Z hlediska kognitivních schopností jsou leváci kreativnější, podle některých výzkumů výkonnější, co se týče rychlosti řešení problémů, a obecně vynikají v uměleckých profesích.

Sportující leváci

Když se dá levák na box nebo šerm, získává tím podle všeho značnou výhodu. Většina jeho soupeřů budou praváci zvyklí mít proti sobě opět praváka. Levák je proto svojí technikou může nepříjemně překvapit.

Slavní leváci

Co když vám prozradíme, že Monu Lisu namaloval Da Vinci levou rukou? Leváci byli i někteří slavní vědci, třeba Marie Curie-Sklodowská, Nikola Tesla nebo Albert Einstein. Možná překvapíme tvrzením, že hned čtyři ze šesti posledních amerických prezidentů podepisovali důležité státní dokumenty levou rukou. Byli to Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton a Barack Obama. Levorukost se nevyhýbá ani modré krvi, král Karel III., jeho syn princ William a dvě ze tří Williamových dětí jsou také leváci. Z hvězd showbusinessu upřednostňují levou ruku například Julia Robert, Angelina Jolie, Keannu Reeves či Oprah Winfrey.

Po takové záplavě zvučných jmen leváků je odpověď na otázku, jestli jsou praváci v životě úspěšnější, asi jasná.

Lateralita náš život bezpochyby ovlivňuje v mnoha směrech, včetně zdraví a kariérních úspěchů. Je to ale především životní styl, odhodlání, talent a vnější podmínky, které se zásadní měrou podílí na kvalitě života a dosaženém úspěchu každého z nás.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz