Hlavní obsah
Lidé a společnost

Válečné rekordy: nejkratší válka trvala 37 minut, nejdelší skoro 8 století

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI generated by Deepdreamgenerator.com

Která země vítězila nejčastěji a jaká naopak nikdy neválčila?

Článek

Říká se, že dějiny lidstva jsou dějinami válek. Válečných konfliktů už tenhle svět viděl nespočet. Které a čím se zapsaly do historie?

NEJKRATŠÍ VÁLKU mezi sebou svedla Anglie a Zanzibar, trvala pouhých 38 minut. Předcházela jí neúspěšná diplomatická jednání. Když anglickou vládou neuznaný sultán odmítl opustit palác, britské válečné lodě začaly 27. srpna 1896 bombardovat sídlo vlády. Historické prameny uvádějí, že v 9:02 tamního času už byla zničena většina zanzibarského dělostřelectva a palác se začal hroutit. V 9:40 sultánovi lidé stáhli vlajku, ostřelování skončilo a s ním po 38 minutách i celá válka.

NEJDELŠÍ VÁLKU známe jako tzv. boj za rekonquistu, trvala neuvěřitelných 781 let. Když v 8. století muslimové obsadili Pyrenejský poloostrov, obratem odstartoval boj s Maury. Válka skončila v roce 1492, kdy Španělé dobyli poslední území a to Granadu.

NEJVÍCE ŽIVOTŮ si vyžádala druhá světová válka. Prameny uvádějí 50 – 85 milionů obětí, z nichž většinu tvořili civilisté v Sovětském svazu a Číně.

NEJVÍCE OBĚTÍ JEDNÉ BITVY – 633 000 životů vyhaslo během bitvy o Stalingrad, která trvala od 23. srpna 1942 do 2. února 1943.

NEJVÍCE NÁRODŮ ZAPOJENÝCH DO JEDNOHO VÁLEČNÉHO KONFLIKTU– zatímco v případě první světové války se mluví o zhruba 30 národech, které se jí zúčastnily, v druhé světové válce už to bylo kolem 70 národů.

NEJVÍCE CIVILISTŮ zaplatilo životem v druhé světové válce, udává se, že jich bylo 50-55 milionů.

NEJBIZARNĚJŠÍ ZAČÁTEK VÁLKY – válečné konflikty vypukaly z mnoha různých důvodů, všichni například známe válku Trójskou, kterou odstartovala láska trójského krále Parida ke krásné Heleně, manželce krále spartského. Že by ale mohla vypuknout válka kvůli toulavému psovi? Nevěříte? Stalo se tak v roce 1925, když bezprizorní čtyřnožec překročil hranice Řecka a dostal na bulharskou stranu. Údajně se za ním vydal jeden řecký pohraničník. Jeho čin představoval pro bulharské vojáky narušení státních hranic a dotyčného zastřelili. Řecká strana reagovala hrozbou války, požadovala omluvu a odškodné. Vše vyústilo v desetidenní konflikt, který si vyžádal zhruba padesát životů. Situaci uklidnil až zásah Společnosti národů.

NEJČASTĚJŠÍM VÍTĚZEM válek v historii lidstva je podle historiků Francie. Od roku 1495 se zúčastnila 50 z celkem 125 velkých evropských válek. Pro srovnání si druhou příčku drží Rakousko s účastí na 47 ozbrojených konfliktech. Ze 169 nejdůležitějších světových bitev svedených od roku 387 př. n.l. jich Francie 109 vyhrála, 49 prohrála a 10 skončilo remízou.

Věřili byste, že existuje evropská země, která se NIKDY NEZÚČASTNILA ŽÁDNÉ VÁLKY? Je jí San Marino. A to navzdory svojí dlouhé historii, země totiž existuje již od čtvrtého století našeho letopočtu a je dnes třetím nejmenším státem v Evropě.

Kéž by šlo v jeho stopách více národů. Historikové totiž udávají, že za 3 400 let dokumentované historie lidstva bylo pouze 268 let míru. Ve válečných konfliktech podle všeho zahynulo mezi 150 miliony až 1 miliardou lidí.

V armádě dnes po celém světě slouží více než 21 milionů vojáků. Z toho nejvíce v Číně (2,4 milionu) a následují Spojené státy s 1,4 miliony.

Bylo by nejlepší, kdyby se v aktivním boji nemuseli nikdy utkat. Albert Einstein měl totiž dost možná pravdu, když říkal: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz