Hlavní obsah
Umění a zábava

Osobitý a nenapodobitelný Tim Burton slaví 66. narozeniny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: AI generated by Deepdreamgenerator.com

Pro někoho génius, v očích jiných „ten divnej“, ale každopádně naprosto originální a dokonale svůj.

Článek

Můžete ho obdivovat nebo tonout v rozpacích při pohledu na jeho díla, ale nikdy a za žádných okolností mu neupřete fascinující osobitost. Úspěšný filmař, autor a výtvarník Tim Burton se narodil 25. srpna 1958 v kalifornském Burbanku. Do filmového průmyslu vnesl prvky gotické kultury, což se zpočátku nesetkalo s velkým ohlasem. Začínal v roce 1979 jako výtvarník ve studiu Disney, ale po pár letech ho propustili, protože jeho výtvarný projev příliš nezapadal mezi roztomilé postavičky typické pro disneyovskou produkci. Sám jednou vzpomínal: „Vyrostl jsem na hororech, ale nebál jsem se jich, fascinovaly mě.

Po výtvarné i režijní stránce osobitý tvůrce se ale dokázal prosadit i tak. V roce 1985 natočil první celovečerní film Pee-Weeho velké dobrodružství. O tři roky později slavil obrovský úspěch se snímkem Beetlejuice. Hvězdně obsazený příběh (v hlavních rolích excelují Geena Davis, Alec Baldwin a Michael Keaton – toho ovšem na plátně uvidíte pouhých sedmnáct a půl minuty) kombinuje prvky komedie, hororu a fantasy. Následovala řada vydařených „burtonovských“ počinů – kromě dvou Batmanů (1989 a 1992) Tim režíroval také ikonického Střihorukého Edwarda a za zmínku stojí jistě i filmy Ed Wood, Ospalá díra, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů či Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.

Při natáčení Střihorukého Edwarda započalo jeho přátelství s Johnny Deppem. Svým způsobem se ti dva začali považovat za spřízněné duše. Není divu, že se Depp následně objevil ještě v šesti dalších Burtonových snímcích, z nichž Ed Wood byl dokonce nominován na Oscara v kategorii nejlepší film. Za roli ve snímku Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street si nominaci za nejlepšího herce vysloužil právě Depp. Zajímavostí jistě je, že kmotrem obou dětí, které má Tim Burton s herečkou Helen Bonham-Carterovou, je právě Johnny Depp. V jednom z mnoha rozhovorů Tim o svém přátelství s Deppem řekl: „Je to můj bratr, přítel, kmotr mých dětí. Jedinečná a statečná duše. Někdo, pro koho bych šel až na kraj světa, a vím, že on by pro mě udělal to samé.“

Fanoušky Miley Cyrus nejspíš překvapíme informací, že první filmovou rolí této dnes tak populární herečky byla Ruthie v Burtonově Velké rybě.

Foto: AI generated by Deepdreamgenerator.com

Animace Tima Burtona jsou naprosto nezaměnitelné.

Z Burtonova pera ovšem vzešla i řada skvělých animovaných snímků, z nichž patří k nejoblíbenějším Frankenweenie: Domácí mazlíček. Inspirace Frankensteinem opravdu není nijak náhodná, Tim ovšem jasně prokázal, že i zdánlivě hororová tematika může být příjemná a dojemná. Zaujal ovšem také ikonickým animákem Mrtvá nevěsta Tima Burtona. I do tohoto animovaného filmu si našel cestu Johnny Depp, namluvil hlavní postavu Viktora a byla to jeho vůbec první dabingová role.

Nejspíš nevíte, že v roce 2009 pomáhal Tim Burton prezidentu Obamovi s pořádáním halloweenské oslavy v Bílém domě. Vše pojal v duchu svého filmu Alenka v říši divů a neváhal pozvat i hlavní protagonisty Johnnyho Deppa a Miu Wasikowskou, kteří dorazili v kostýmech svých postav.

Jedním z posledních režisérských a produkčních počinů Tima Burtona byl veleúspěšný seriál Wednesday, který pro Netflix současně i produkoval. První čtyři díly z první série vznikaly právě pod taktovkou Burtona, který počínaje pátým dílem předal velení režisérce Gandje Monteiro a Jamesi Marhallovi.

Když Tim v roce 2009 vydal knihu The Art of Tim Burton, která mapuje více než 40 let jeho profesionální umělecké dráhy (mimochodem dílo má neuvěřitelných 430 stran), byla současně s tím v Muzeu moderního umění v New Yorku otevřena výstava jeho děl. Ta pak absolvovala úspěšné světové turné po celé řadě metropolí. Mnozí z vás jistě pamatují výstavu Svět Tima Burtona, která proběhla i v Praze. A v současné době u nás umělec vystavuje znovu, tentokrát pod trefným názvem Návraty. Po deseti letech se tak fanoušci mohou opět setkat se svéráznou tvorbou kultovního autora, jemuž touto cestou přejeme nejenom pevné zdraví, ale také stále tak bezbřehou fantazii, která dává vzniknout zcela mimořádným snímkům.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz