Hlavní obsah
Názory a úvahy

Francouzská poslankyně a feministka v Playboyi. Prý tak bojuje za práva žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nantilus/wikimedia.commons/the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Nebyl to aprílový žert, jak se lidé zprvu domnívali. Francouzská politička Marlène Schiappa pózovala pro Playboy. Nutno dodat, že oblečená, což možná řadu mužů mrzí. Opravdu tak bojuje za svobodu žen?

Článek

Francouzská státní tajemnice pro sociální a solidární ekonomiku, Marlène Schiappa, se nechala vyfotit pro Playboy. Přestože je na fotkách oblečená, hned to od kolegyň dostala. Například francouzská premiérka Élisabeth Borne uvedla, že v „současné atmosféře stávek a hospodářských potíží“ není takový příspěvek ani trochu vhodný.

Opravdu jen špatné načasování?

Kolegyně francouzské poslankyně považují za nevhodné především načasování, kdy se vláda Emmanuela Macrona rozhodla prosadit velmi nepopulární důchodovou reformu. Situace ve Francii je kvůli tomu hutná, oblíbeným národním sportem jsou stávky, takže v současných dnech Francouzi blokují silnice, protestují a výjimkou nejsou ani divoké střety s bezpečnostními složkami.

Zajímavé je, že kolegyně Schiappu sepsuly. Naopak mužský protějšek francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin prohlásil, že je „odvážná“ a její rozhodnutí respektuje.

Můžeme jen hádat, jestli za negativní reakcí francouzských političek stojí rigidní morálka nebo jen závist, která je mezi ženami všudypřítomná a mocná. Schiappa je v první řadě na fotkách zcela oblečená. Což mimochodem podle příspěvků na internetu řadu mužů mrzí. Takže se nekoná žádná Sodoma a  Gomora a ostré výroky na adresu Schiappy se zdají být přifouknuté.

Intelektuální Playboy

Schiappa na výtky reagovala tak, že je právo ženy mít kontrolu nad svým tělem a že „ženy jsou ve Francii svobodné, navzdory všem odpůrcům a pokrytcům.“ Zajímavé je, že se francouzská poslankyně považuje za feministku, než se vydala na politickou dráhu, byla feministickou autorkou. Psala o problémech mateřství, zdraví žen a těhotenství. A focení pro Playboy bere právě projev jako feminismu a autonomie žen. Což je zase v rozporu s tím, že pánské časopisy řadu feministek pobuřují, protože podle nich ženu objektivizují na pouhý sexuální objekt. Kus masa bez přidané hodnoty a schopnosti uvést v život vlastní myšlenku.

Kdyby se jednalo jen o samotné fotky, asi by to tak i bylo. Francouzská poslankyně nicméně poskytla magazínu dlouhý rozhovor, kde se zmiňují práva žen, literatura, potraty nebo skupiny LGBT. Přímo šéf francouzského Playboye prohlásil, že se jedná o čtvrtletník, který „je intelektuální a trendy“ a svlečené ženy tvoří jen minimum obsahu a označil francouzskou tajemnici za nejvíce „kompatibilní s Playboyem“ z ministrů Macronova kabinetu, a to kvůli její silné a hlasité podpoře práv žen. Dodejme, že se na titulní straně ocitla nepochybně i kvůli svému atraktivnímu vzhledu.

Za práva žen už není nutné bojovat

Řekněme si na rovinu, že Playboy je jednoduše Playboy a ne Literární noviny a halení se do intelektuální hávu je jen alibi, stejně jako prohlášení poslankyně, že celý akt byl projevem feminismu a bojem za autonomii a svobodu žen.

Práva žen jsou u nás v Západní civilizaci vybojovaná. Není snad nutné bojovat za to, aby se žena mohla nechat vyfotit, ať už nahá nebo oblečená, takové právo je standardem.

Proč nepřiznat, že Francouzka vypadá dobře, tak ji vyfotili, tečka. Příjemné oživení a provětrání politické scény. Kdyby bylo z čeho vybírat, klidně bych se zasazovala o to, aby tak učinila některá z žen z naší politické scény. Ale bohužel zatím nás oblažuje svými fotografiemi jen nejmenovaná poslankyně z hnutí ANO, která se ale doufám nikdy, ale nikdy odhalovat před fotoaparátem nebude. Takže Francouzům můžeme jen závidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz