Hlavní obsah
Aktuální dění

Hlavní organizátor incidentu u soudu je Pavel Zítko. Nejotravnější postava dezinformační scény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Zítko_se souhlasem/Facebook

Pavel Zítko je hlavní postava dezinformační scény. Prodává „zázračné“ fény za desetitisíce, šíří nepravdy a byl jedním z hlavních hybatelů incidentu u úterního soudu s Janou Peterkovou.

Článek

Pavel Zítko je možná jméno, které znáte. Tato obskurní postava kandidovala v letošních volbách na prezidenta (nepodařilo se mu získat ani 50 000 podpisů pro oficiální kandidaturu), tak zkusil alespoň konkurz na ředitele České televize. Ale to také nevyšlo, chyběly mu příslušné podklady. Každopádně je jednou z nejvýraznějších tváří dezinformační scény a českých „vlastenců.“ A byl také hlavním organizátorem úterního incidentu u soudu.

Kdy soud musel přerušit jednání v případu bývalé novinářky Jany Peterkové. Její podporovatelé v čele se Zítkem vylomili dveře do soudní síně a skandovali „gestapo“. Soud na Praze 2 měl projednávat její odvolání v případu šíření poplašné zprávy.

Přestože Jana Peterková od soudu odešla, hlavní „hybatel“ davu Pavel Zítko zůstal a agitoval „ale my ještě zůstáváme, protože tam drží bezprávně naše bratry, naše bojovníky. Dokud je nevydají, tak se odtud nehneme.“ Nutno dodat, že „bratři“ vstoupili do jednací síně dobrovolně, aby se jako přihlížející účastnili soudního přelíčení s Peterkovou.

Pavel Zítko je bizarní postavou vlastenců

Pavel Zítko je asi nejotravnější „vlastenec“ a aktivistka a Jana Peterková v něm má silnou konkurenci. V TV Světlo Aliance, což je takové vysílání pro ty, co rádi podléhají sektářské demagogii, například tvrdí, že se ročně rodí o 12 tisíc dětí méně kvůli očkování proti covidu. Kromě toho, že se považuje za experta na vakcíny, tak je také samozvaným odborníkem na kryptoměny.

Zítko je šéfem hnutí Srdcem pro vlast, které primárně slouží k výběru finančních darů od jeho oveček. Za květen vybral 11 000 korun, tak si můžeme oddychnout, že mu důchodci ani ostatní neposílají celé výplaty. Ale od vzniku hnutí se částky nasčítaly do statisíců a jak přitekly, tak zase hned odtekly. A kam peníze jdou? Podle výpisu, je Zítko utrácí za palivo do auta, když své podporovatele objíždí po různých městech, aby vyžebral více peněz.

Nejúspěšnější byl při sbírání zlaťáků do prasátka v prezidentské kampani, kdy dostal od lidí přes půl milionu korun. A bez skrupulí vybízel, ať lidé posílají víc. Později přišel DeníkN s tím, že Zítko využil peníze pro osobní účely. Ačkoliv je Zítko těžce zadlužený a v exekuci je jeho dům i podíly ve firmách, na tyto peníze exekutor nedosáhne. S prostředky, které mu lidé poslali na kandidaturu, tak může nakládat dle libosti. A to také dělá.

Hnutí se objevilo na začátku pandemie jako antivakcinační. Jedná se o šedou mediální zónu, která později převlékla kabát směrem k podpoře nacionalismu a podrývání demokratických hodnot. Toliko výsledky analýzy PSSI (Prague Security Studies Institut). Zítko má za to, že je nutné se oddělit od systému a žít ve svobodném Československu. Ano, čtete správně, jeho následovníci i obdivovatelé Peterkové mají za to, že žijeme v Československu a pokud jsou ochotni připustit, že došlo k rozdělení zemí, tak to podle nich bylo protizákonné.

Prodej neexistujících kryptoměn a fénů za desetitisíce

Co se týká kryptoměn, tak Zítko využívá své mediálně známé tváře a chová se jako „šmejdi“, kteří prodávali hrnce. Pavel Zítko je jednou z hlavních tváří projektu Tycoon69, který nyní prošetřuje švýcarský finanční úřad. Kvůli podezření z podvodu padlo na Tycoon69 trestní oznámení. Podle kritiků může jít o podvodnou strukturu připomínající letadlo z devadesátých let. Hlavní zdroj příjmů pro jeho členy totiž tvoří odměny za přivedení dalších lidí.

A na závěr asi největší bizár. Kromě vybírání peněz od lidí pro sebe, pravděpodobně podvodný obchod s kryptoměnami, tak Zítko ještě nabízí svým důvěřivcům fén na vodu, který má prý z obyčejné vody udělat jakýsi elixír za 2 999 euro. Po kritice, že to příliš drahé, udělá akci a nabízí tři výrobky za 999 euro. No, názor si udělejte sami.

Prodává je pak na různých setkáních, na kterých své podvodné produkty představuje. Údajně vyfénovanou vodu pak dává do PET lahví za 30 korun. Jinými slovy, Zítko nalije obyčejnou vodu „do krásně vypadajících“ PET lahví za pár korun a před zraky lidí vodu prý vyfénuje a začne tvrdit, že jde o zázračnou vodu. Následně za fén, který jde koupit za pár tisíc korun, vyinkasuje desetitisíce. Učiněný Ježíš Kristus, škoda, že tu vodu nepřemění ve víno, jistě by měl úspěch.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz