Hlavní obsah
Aktuální dění

Jste impotenti. Ministryni obrany Černochové povolily nervy kvůli šovinismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Sedlecký/wikimedia.commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

„Prasátečka“ a „impotenti.“ Tak nazývá ministryně obrany Jana Černochová novináře, kteří si z ní utahují kvůli kauze pětibojaře Davida Svobody.

Článek

Redaktoři zpravodajského serveru Echo24, jehož většinovým majitelem je Dalibor Balšínek, zvedli ministryni obrany Janu Černochovou ze židle. V podcastu se vyjadřovali ke kauze David Svoboda, který minulý týden zpochybňoval pozici Ruska jako agresora ve válce s Ukrajinou a zastával se ruských sportovců, aby se mohli účastnit mezinárodních soutěží. Právě Černochová výroky pětibojaře odsoudila a kromě toho, že dostal důtku od ředitele Dukly Pavla Bence a skončil v komisi sportovců ČOV, má s ministryní obrany jet do Libavé, kde cvičí ukrajinští vojáci, aby si vyslechl jejich příběhy z první ruky. Nazvěme to formativní skutečností.

Chce si někam zajet s mladým sportovcem

V Echu24 to berou novináři jako smeč na machistické vtipy a Jiří Peňás přišel s vlastním „humorným“ okomentováním celé situace, kdy prohlásil: „Ještě může být jiné vysvětlení. Paní Černochová si zkrátka chce někam zajet s mladým sportovcem.“ V samotné diskusi redaktorů pak Jiří Peňás i s Daliborem Balšínkem propukají v hurónský smích a přirovnávají celou akci k tomu, když Josef Škvorecký vydal Zbabělce a za trest pak musel jezdit s Marií Majerovu (spisovatelka a loajální přisluhovačka komunistů) mezi dělníky na Kladno. Černochovou tak nepřímo přirovnávají ke komunistické spisovatelce. Peňás má za to, že se olympijský sportovec musí ponižovat za něco, co vlastně neudělal a zastává se ho s tím, že se nechce vést na vlně, „kdy má každý na saku ukrajinskou vlajku“.

Pro pořádek dodejme, že redakce není složená jen z mužů, ale součástí týmu je i novinářka Lenka Zlámalová, která do rozhovoru nijak výrazněji nezasahovala.

Jana Černochová po zhlédnutí videa neudržela nervy na uzdě a na Twitter napsala příspěvek, kde nazývá redaktory prasaty a impotenty.

Úroveň čtvrté cenové

Novinářům nikdo nebere jejich názor, že odsouzení Davida Svobody bylo možná příliš rychlé a dělo se ve velkých emocí. Ale dávat na odiv do veřejného prostoru machistické projevy je něco, čeho by se měli zdržet a nechat si to třeba na doma. Nebo někam do podniku čtvrté cenové, existuje-li ještě vůbec něco takového. A pokud sami kritizují přehnanou reakci ohledně Svobody, tak by sami měli projít sebereflexí a nebrat si jako pomocnou berličku demagogii, kdy výjezd do výcvikového střediska v Libavé přirovnávají ke komunistickým procesům a praktikám a chichotají se u toho jako pubertální děvčata. Chtějí-li se dál prezentovat jako někdo, kdo dělá seriózní žurnalistiku a ne stand up comedy.

Jana Černochová bohužel skočila na jejich vlnu a svým výrokem o „prasátečkách“ se dostává na podobnou úroveň. Lze porozumět tomu, že taková věc v člověku vzbudí emoce, ale uchylování se k vulgaritám ničemu nepomáhá. Balšínek i Peňás jsou profesionálové a lze předpokládat, že přesně takovou reakci očekávali. Ministryně se obhajuje tím, že „se nenechá ponižovat“. Možná na to mohla jít decentněji a s humorem a nabídnout redakci, jestli se nechtějí k výletu na Libavou přidat. Měla by s sebou nejen jednoho mladého kolouška, ale i další čtyři do party, i když už trochu vypelichanější kohouty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz