Hlavní obsah
Aktuální dění

Matouš Bulíř, na Ukrajině zbitý dezinformátor, se odmlčel. Nikdo o něm neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: finwal89/Shutterstock

Českým dobrovolníkům na Ukrajině vytekly nervy a zlynčovali aktivistu Matouše Bulíře. Stalo se tak před víkendem a od té doby jsou veškeré účty českého dezinformátora tiché.

Článek

Poslední příspěvek Matouše Bulíře se objevil na facebooku 14. března, tedy těsně před incidentem, kdy si ho na Ukrajině našli čeští dobrovolníci, kteří už odmítali dál snášet nepravdivé informace ze strany aktivisty, jenž je vypouštěl do éteru. Kdo přesně je Matouš Bulíř a co se stalo?

Bulíř údajně podporuje Ukrajinu a zároveň šíří dezinformace

Matouš Bulíř sám sebe na webu označuje jako někoho, komu může rozumět jen opravdový Čech (ať už to znamená cokoliv), NATO označuje za agresora a  odmítá multikulturalismus. Překvapivě však stojí ve válce na straně Ukrajiny, ovšem s jedním velkým ALE. Odmítá jakoukoliv pomoc Západu zemi napadané Ruskem.

„Jsem proti přijetí Ukrajiny do EU stejně jako jsem proti snahám naší vlády zde natrvalo umístit několik set tisíc Ukrajinců. Jsem totiž Čech a nikoliv Ukrajinec a proto hájím především české zájmy. V daném konfliktu jsem však jednoznačně na straně Ukrajiny a Rusko považuji za agresora, kterého je třeba porazit. Byl to Ruský voják, který vkročil na Ukrajinu a nikoliv voják NATO či Ukrajiny, který vstoupil na území Ruska, čímž je situace jasně daná,“ píše Bulíř na svých osobních stránkách.

Matouš Bulíř se dokonce rozhodl zapojit do obrany Ukrajiny, kam podle jím zveřejněných záběrů opravdu odjel. A stal se trnem v oku dalších českých dobrovolníků, kteří na straně Ukrajiny bojují. Přestože Bulíř podle jím prezentovaných postojů za Ukrajinou stojí, neváhal na místě zveřejňovat videa o tom, že Ukrajinci jsou ekonomičtí uprchlíci a ne váleční, čímž naprosto zlehčuje jejich tragickou situaci. Dále například tvrdí, že miliardy poskytnuté Západem zmizely, respektive je Ukrajinci ukradli, protože na místě není žádná západní technika ani zbraně.

Čeští žoldáci, co jsou na místě, už dehonestaci nevydrželi a Bulíře si evidentně našli. Sociálními sítěmi nyní koluje video, kde Bulíře zbili.

Reakce lidí se na šokující video se liší. Jedni to berou jako za zadostiučinění za šíření dezinformací s tím, že lhát z gauče v Česku je něco jiného, než jet přímo na místo a pálit to do obličeje žoldákům, kteří za zemi nasazují své životy. Druhý tábor má za to, že lynčování za sebevětší lež nebo jinaký názor je naprosto nepřípustné.

V dalších audio příspěvcích je patrná verbální konfrontace Bulíře s krajany ve zbrani. Která nejspíš předcházela zmíněnému lynči. Z nahrávky je patrné, že čeští žoldáci Bulířovi vytýkají to, že na Ukrajině nic nedělá, nebojuje a je tam jen proto, aby šířil dezinformace. Aktivista, který v minulosti dostal podmínku za umístění protiromských nápisů u památníku v Letech, odpovídá se strachem v hlase. Z jeho slov je znát, že na Ukrajině ve skutečnosti příliš nebojoval, sám tvrdí, že pouze jednou vystřelil ze samopalu AK-47.

Kde je Matouš Bulíř?

Podle neověřených informací se měl vrátit zpět do České republiky. Profil pod přezdívkou tommy I wallis, který u celého incidentu nejspíš byl, napsal, že Bulíř „ohrozil naši práci a svobodu“ a v dalším příspěvku na Twitteru uvedl, že byl aktivista předán ukrajinskému veliteli. Ten měl údajně Bulíře po konfliktu naložit do auta a někde zanechat. Matouš Bulíř se každopádně od 15. března odmlčel a nereaguje ani na příspěvky svých příznivců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lynč

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz