Hlavní obsah
Finance

Oslíčku, otřes se. Život na dávkách za 45 000 korun měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Honíte se každý den do práce za podprůměrný nebo sotva průměrný plat? Tak vězte, že život na dávkách, které dělají 30 000 až 40 000 korun měsíčně, není nic výjimečného.

Článek

Na úvod celého textu bych se ráda zmínila, jak jsem se dostala k níže uvedeným materiálům. Jako matka samoživitelka jsem se litovala před svými známými, že jsem urvaná jak šňůra od záchodu. Pracuji téměř nonstop včetně víkendů, abych nás s dcerou uživila. Respektive předstírám, že se nelituji a jsem geroj, co všechno zvládne, ale popravdě, občas mi dochází dech.

Pohodlný život dávkách? Dá se to, když víte jak

A na to konto jsem prohlásila, že „nechápu, jak někdo může vyjít jenom s dávkami.“ Nutno dodat, že jsem nikdy žádné dávky nepobírala ani jsem nepočítala nebo nezjišťovala, na co mám nárok. Brala jsem to tak, že se jedná o pár tisíc a je to potupné dření bídy s nouzí. Což nejspíš je, pokud v tom člověk neumí opravdu dobře chodit a dělá si tak ze státní kasy „oslíčka otřes se.“

„To by ses divila, jak se dá žít na dávkách,“ přišla vzápětí odpověď. Od zdroje, který pracuje v exekuční firmě, kde dostávají informace o příjmech svých klientů ze správy sociálního zabezpečení nebo od pojišťoven. Po podmínkou, že zdroj zůstane v anonymitě, (autorka jeho textu identitu zná) jsem dostala přislíbené dokumenty, které potvrzují následující. „Běžně tu máme lidi, kteří mají na dávkách 30 000-40 000 měsíčně, k tomu samozřejmě kolem deseti exekucí. Je to hlavně Ostrava, Havířov a okolí. Tam je tenhle způsob života naprosto běžný.“

O týden později mi přijde výpis, podle kterého žena, ročník 1985, bere na dávkách téměř 45 000 korun měsíčně. Divíte se? Také jsme se divila.

Foto: Apolena Tůmová

Výpis dávek

Rodičovský příspěvek je 19 000 korun (podle výše se jedná o dvě děti), doplatek na bydlení 16 687 korun, příspěvek na bydlení 7 877 korun a příspěvek na živobytí 1934 korun. Vzhledem k tomu, že v Ostravě je průměrný nájem v bytě 2+1 za 10.000 korun ( plus poplatky) měsíčně a v okolí je to ještě méně, musí dotyčná bydlet asi v paláci, protože podle dávek to vypadá na bydlení za zhruba 30.000 měsíčně. Nebo nájemní smlouva není pravá, ale přiznávám, že v druhém případě jen spekuluji. Každopádně falšování nájemních smluv není nic neobvyklého.

Podvody v dávkách pěstounské péče

Zdroj (říkejme mu třeba Petr) z exekuční firmy mě zároveň upozorňuje na další případy, kdy už dochází k naprosto zjevnému zneužívání dávek. A děje se tak přímo v jeho okolí (vzdálenější rodině). Nic nového pod sluncem, jsou to podvody v oblasti pěstounské péče. Další způsob, jak vytáhnout ze státu více peněz ke stávajícím dávkám.

„Je to klasika, se kterou se setkávám stále. Mám dokonce i příbuznou, která nechala dát dceru do pěstounské péče k babičce. Malá dcerka bydlí stále s ní (matkou) a úřady to nijak neřeší, respektive to o tom neví,“ vysvětluje Petr. „Každopádně babička pobírá jako pěstounka peníze a dává je zpět své rodině,“ Petr lakonicky krčí rameny. A co když přijde kontrola? Je to jednoduché, řekne se, že je holka zrovna „návštěvě u rodičů“, protože v oblasti pěstounství se klade důraz na to, aby děti, pokud možno, trávily se svými biologickými rodiči co nejvíce času. Což je v principu logické a humánní, ale na straně druhé zneužitelné.

Ano, dlouhodobě dochází k podvodům v oblasti pěstounské péče. Rodiče se dohodnou s příbuznými, že převezmou děti do pěstounské péče a pokud jim to posvětí soud, mají „pěstouni“ nárok na dávku. Razí se totiž princip, že při výběru pěstouna by měli mít přednost příbuzní rodičů.

Aktuálně je odměna pěstouna 17 300 korun měsíčně při dlouhodobé péči a 31 140 korun při péči, která je kratší než jeden rok. K tomu se ještě počítají další dávky jako je příspěvek při převzetí dítěte, příspěvek na úhradu potřeb dítěte, příspěvek na zakoupení osobního motorového vozidla a příspěvek při pěstounské péči.

Na jednu stranu je skvělé, že jsou například děti z ústavů brané k pěstounům a tento trend sílí, na straně druhé zůstává rozum stát nad tím, jakým způsobem jsou dávky zneužívané. Jakousi pojistkou má být svěření dítěte do péče jiné osoby, jak praví zákon, kdy odpadá nárok na pěstounské dávky. Dokazování u soudu, zda-li mělo převzetí dítěte finanční charakter nebo nemělo, je ale dost komplikované.

Peníze tečou špatným směrem

Přemýšlím nad tím, jestli naše země opravdu motivuje lidi k tomu, aby pracovali. Ale každá mince má dvě strany. Jsou tady mezi námi takoví, kteří jsou opravdu v tíživé situaci, nemají možnost si vydělat kvůli péči o děti, staré rodiče nebo jsou sami nemocní a bez pomoci státu by skončili na ulici. Každá vláda se zaklíná tím, že si posvítí na zneužívání dávek a v řadě případů se to i podaří, ale z velké části odtékají peníze ze státního rozpočtu velkým proudem a nesprávným směrem.

Zdroj: autorský text, Prispevky, Idealninajemce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz