Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Muži nejsou chodící peněženkou, přestaňme je ponižovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock

Ženy volají po rovnosti, ale stejným dechem se nebojí degradovat muže na chodící bankomat. „Peníze vždy na prvním místě“ je tradice, které bychom ve 21. století mohli dát sbohem.

Článek

„Ukaž mi, kolik máš na účtu a já si rozmyslím, jestli něco bude nebo ne.“ V tomto duchu byl nedávno publikován článek na Seznam Médiu. Ve zkratce, žena těsně před menopauzou, ale už po rozvodu, hledá muže po seznamkách. Při setkání po nich vyžaduje, aby za ní zaplatili útratu a jako bonus jí ukázali zůstatek na účtu. Ať ví, do čeho případně jde.

Dotyčný muž by jí zřejmě vypálil rybník, kdyby po ní chtěl veškerou zdravotní dokumentaci včetně zprávy od psychologa a gynekologa, ať nekupuje zajíce v pytli a ví, do čeho investuje.

Kdo uloví většího mamuta

Byť se mi příběh zdá na hranici reality a fabulace, nastoluje téma, jaké to je pro muže, když je ženy degradují na chodící bankomat. Hodně řádků už bylo popsáno ohledně toho, jak jsou ženy objektivizované na pouhý sexuální předmět mužské touhy a mužské části, jako by chyběl hlas, který by mluvil zase za ně.

Na první pohled zlatokopecké a povrchní chování má své kořeny. Náš ženský instinkt nám říká, že muž, který umí ulovit největšího mamuta, bude ten nejlepší. Ukazuje tak svoji sílu a schopnosti, takže díky němu rodina přežije. A nejde jen o to, že mamuta uloví, ale je ochoten se rozdělit. Jsou to jednak zdroje, co ženy na mužích zajímá, a za druhé možnost přístupu ke zdrojům. Co s někým, kdo přitáhne úlovek do jeskyně a nedá ani chlup. Ale je to obousměrné, muž chce ženu, která je zdravá a plodná. A to samé se zrcadlí i dnes, byť v kulisách postmoderní doby. Žena, která pak porodí dítě, až na výjimky neběží hned do práce, aby vydělala peníze, ale je to odpovědností muže. Muži si připadají důležití a je to tak v pořádku. Ale… je tu velké ALE.

Některé ženy žijí v představě, že už jen ten fakt, že jsou příslušnice ženského pohlaví, jim dává jakési právo na to, aby měly přístup k penězům mužů. Z generace na generaci se předává dědictví, kdy matky učí své dcery, aby si vybraly muže, který je dobře zajištěný. Co na tom, jestli je chytrý, hodný nebo vtipný. A muži jsou tak trochu oběťmi této tradice, takže vytahují peněženku, když se jede na dovolenou, na Valentýna, na narozeniny, na nákupech, a když jim žena nedopřává sex, tak ji motivují dárky. A pochopitelně nejdražší zlom v životě řady mužů - rozvod.

Ženy si svým zlatokopectvím staví do role bezmocných

Já sama se blížím do věku, kdy už budu muset chodit na schůzky s fasciklem zdravotní dokumentace, ale nenapadlo by mě, aby mi někdo sděloval své příjmy nebo mě dotoval. Dítě mám odrostlé a další rozhodně neplánuji. To znamená, že už se neocitnu v té křehké pozici matky s miminkem a není důvod, proč bych se o sebe a svou dceru neměla postarat.

Žena nezískává sílu tak, že využívá druhé. To, že muž zaplatí jen proto, že je muž, je udržování historie represe, kdy jsou muži považováni za ty, kteří mají vše pod kontrolou a my ženy jsme stále považovány za bezmocné.

Myslím si, že ženy jsou dost silné na to, aby nebyly v pozici oběti, které si na sebe nemohou vydělat. Peníze v mnoha situacích nahrazují moc, takže když muž platí, sděluje se několik nevyslovených zpráv. Nejnevinnější je, že je to obstojný chlap, ví, že se od něj očekává, že zaplatí a je ochoten utratit nějaké peníze, aby ukázal, že rozumí společenským konvencím.

Na jiné úrovni je to znamení, že je finančně soběstačný a dokonce velkorysý. O úroveň hlouběji to ukazuje, že by dokázal zajistit sebe a možná i ostatní. Ještě o jednu úroveň hlouběji, jak si ženy často uvědomují a jak to muž někdy dává polopřímo najevo, je implicitní povinnost ženy něco za to udělat, být vděčná, být milá, dovolit polibek nebo poskytnout intimnější odměnu.

Nejhrubším zrnem je pak varianta „sugar daddy“, kdy jde o otevřenou výměnu sexuálních služeb za zboží, tedy o mírně rafinovanou formu prostituce.

Když ženy volají po rovných právech (a je to tak v pořádku), mohou občas také nabídnout, že zaplatí. Nejen ženy si zaslouží úctu a respekt. Trochu v dnešní době zapomínáme na to, že muži si zaslouží to samé bez ohledu na velikost jejich peněženky a jsou hodnotní i bez naditých kapes. Udělejme tedy z mužů opět lidské bytosti a přestaňme se k nim chovat jako k bankomatům. Je projevem skutečné neúcty využívat mužské peníze, jako by to bylo výsadou našeho pohlaví. Osvobodit se od očekávání sexu za zboží znamená také osvobodit muže od toho, aby za nás museli platit. Skutečné dámy si platí samy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz