Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákaz ruských vlajek a nášivek stejně jako u propagace nacismu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: fortton/Shutterstock

Některé země už zakázaly propagaci ruských symbolů jako jsou vlajky nebo nášivky. V Česku na jejich prodeji naopak obchodníci vydělávají a Policie ČR je bezradná.

Článek

Máte zájem si koupit nějakou pěknou ruskou nášivku? Nejen trikoloru nebo znak Vagnerovy skupiny, ale třeba i ruskou dvojhlavou orlici nebo nápis v azbuce „Na Berlín“ s obrázkem tanku? Není problém, když rozkliknete internet, vyvalí se na vás tisíce položek. Že si obchody udělaly byznys ze symbolů Ruska, které bylo označeno za teroristický stát, už média informovala. Zarážející je, že se proti tomu doposud nikdo nevymezil a politici zatím drží hlavu v písku.

Ruské symboly stejné jako nacistické?

Něco podobného už se stalo v roce 2018. Šlo o kauzu, kdy se jedna z firem rozhodla utržit zisk na kalendáři s portréty osobností Třetí říše. Tehdy na to reagoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a výsledkem byla novela, která dala vale hrníčkům s Adolfem Hitlerem a nášivkami s hákovým křížem. Od ledna roku 2022 je tak trestné prodávat a propagovat nacistické symboly.

Propagaci nacismu máme legislativně ošetřenou, co se týká symbolů teroristického státu (Ruska), jsme v šedé zóně. Ať už se jedná o prodej samotný nebo nošení, válku oslavujících symbolů, na veřejnosti.

K tomu už se vyjádřil i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Člověk, který hrdě nosí ruské symboly na veřejnosti, jež podporují ruskou agresi na Ukrajině, by měl být souzen. Rusko na Ukrajině páchá genocidu. Je to stejné jako s nacistickými symboly. Tečka,“ uvedl Zdechovský a dodal, že je to stejné jako „podpora Hitlera.“

Zákaz ruských vlajek a symbolů

Například v Estonsku a dalších pobaltských státech už padají tresty za používání proruských symbolů.

Zakázalo se zobrazování symbolů „Z“ a „V“, které používají stoupenci války proti Ukrajině. Trest platí i pro ty, kdo si budou na veřejnosti mávat ruskou nebo sovětskou vlajkou. Trest se v přepočtu na české koruny pohybuje až do výše 30 000 korun, firmy, které by takové symboly prodávaly, mohou dostat pokutu až půl milionu korun a samozřejmě je ve hře i trestní stíhání.

V této souvislosti apeloval před měsícem velvyslanec Ukrajiny v Berlíně Andrij Melnyk, aby byly konkrétně v Německu na demonstracích zakázány ruské vlajky.

Ukazování ruských vlajek podle Melnyka nemá nic společného se svobodou slova, ale s velebením barbarské agrese uprostřed Evropy.

Hlad po proruských symbolech u nás stoupá od začátku války. Ideální příležitostí, jak ukázat, kam dotyčný ve svém názorovém spektru patří, jsou různé demonstrace. Nikdo je logicky nebude nosit doma, kde ho nikdo neuvidí. Policie zůstává bezradná, protože dle jejích slov „nemá žádný seznam zakázaných symbolů“ a jediné co může dělat, je sledovat konkrétní jednání nebo úmysl. A jak je známo, není v právu snad nic těžšího, než úmysl prokázat. V tomhle případě je to schvalování útočné války.

Domnívám se, že ústřední myšlenkou těch, co se pomalují ruskou trikolorou a polepí nášivkami s písmeny „Z“ nebo skupiny Vagner není to, že by milovali Putina. Ale nenávidí stejně jako on jeho nepřítele. Ať už je to Ukrajina nebo Západ. Čímž ve výsledku podporují ruskou agresi. A lidé mají sice právo demonstrovat, ale neměli by mít právo propagovat ať už slovně nebo symboly, likvidaci jiného národa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz