Hlavní obsah
Finance

Armáda vs. důchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Naše armáda v současnosti prochází dlouho potřebnou modernizací, která má za cíl konečně nahradit stále ještě velice početnou výzbroj z časů ČSSR. To si pochopitelně vyžádá obrovské finanční zdroje…

Článek

Někteří lidé na internetu na to reagují se znepokojením, protože se domnívají, že peníze na nákupy pro AČR vláda sebere důchodcům a následně nebudou žádné peníze na důchody, nebo třeba i na lidi v nouzi. Jak je to ovšem ve skutečnosti?

Asi je dobré začít tím, že porovnáme rozpočet ministerstva obrany a ministerstva práce a sociálních věcí, které důchody a další dávky vyplácí na rok 2024 (dle posledního návrhu rozpočtu na příští rok). Připomínám, že právě od roku 2024 začne ČR dávat na obranu 2 % HDP ročně.

Ministerstvo obrany: 151 181 002 791 Kč

Ministerstvo práce a sociálních věcí: 926 539 123 911 Kč

U obou ministerstev dojde oproti roku 2023 k navýšení o několik desítek miliard korun.

Již na první pohled je ovšem vidět, že rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí je několikrát větší než ministerstva obrany. K důchodům je potřeba ještě zmínit, že jenom za celý rok 2021 činily výdaje důchodového systému 537 miliard korun. V letošním roce to bude ovšem mnohem více díky inflaci z posledních let.

Zde si můžeme připomenout nákup stíhaček F-35 (24 strojů). Celkové náklady na F-35 do roku 2069 odhaduje ministerstvo obrany a armáda na 322 miliard korun. Není to mála částka, ale stále je to mnohem méně, než kolik se dává v současnosti na důchody za jeden rok.

Důležité je také zdůraznit věc, kterou bohužel očividně mnoho lidí nechápe - veškeré nákupy pro AČR jsou hrazené již z rozpočtu ministerstva obrany. To znamená, že když je oznámen nákup nové techniky za x miliard, tak se nejedná o extra předem neplánované výdaje, které náš stát ještě více neplánovaně zadluží, ale o výdaje v rámci rozpočtu ministerstva obrany (s tím, že se větší nákupy splácí více let – F-35 například budeme splácet 10 let).

Závěrem tedy lze říct toto: Současná vláda dělá (podobně jako vlády minulé a pravděpodobně i budoucí) mnoho chyb a špatných či nepopulárních rozhodnutí, ale rozhodně není pravdou, že by našim důchodcům a dalším občanům ČR byly nějak upírány finanční prostředky kvůli modernizaci a budování AČR.

Anketa

Podporujete modernizaci AČR?
Ano
56,5 %
Částečně
4,3 %
Nevím
0 %
Ne
39,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám