Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koncesionářské poplatky: Vládo znáš Netflix?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Oznámení plánů na zvýšení koncesionářských poplatků nepotěšilo asi nikoho, tedy až na zaměstnance ČT a Českého rozhlasu.

Článek

Přesto je zde jedna část, která každého skoro šokovala - změna poplatků totiž zahrne do platby koncesionářských poplatků i majitele počítačů, tabletů a mobilních telefonů.

Proč? Důvod je prý ten, že na těchto zařízení lze přehrát vysílání ČT. To je sice pravda, ale rozhodně to není důvodem pro zavedení plošných poplatků.

Mnoho lidí totiž ČT na mobilním telefonu nikdy nezapne a pokud ano, tak to je pouze při zvláštní příležitosti (nejedná se o pravidelné sledování). Sám ČT v mobilu zapnu pouze pří MS v ledním hokeji a to pouze mimo domov. (Poznámka: kvalita není nic extra)

Vhodným řešením by bylo místo poplatku/daně za prakticky každé zařízení s přístupem na internet zpoplatnit pouze samotné stránky ČT s online vysíláním.

Dokonce má vláda dnes možnost okopírovat tento model od relativně mnoha úspěšných platforem, které nabízejí filmovou a seriálovou tvorbu na internetu (Jako je třeba Netflix, nebo také Disney+ a mnoho dalších).

Toto řešení má ovšem pro vládu dva zásadní problémy:

1) Je moc logické

2) Pokud se zpoplatní pouze samotné stránky ČT, tak se nevybere tolik peněz…

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám