Hlavní obsah
Aktuální dění

Analýza: Indickým premiérem je znovu Módí, opozice se ale vzmáhá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pmindia.gov.in

Indický premiér Naréndra Módí podruhé obhájil funkci v nejrozsáhlejších volbách na světě.

V indických volbách, které se konaly od dubna do června, zvítězil premiér Módí nejmenším rozdílem od roku 2014. Bude proto nucen přehodnotit svůj politický styl.

Článek

Během sedmi týdnů voleb v Indii, která má 2600 politických stran, bojovala o 970 milionů voličů dvě velká politická seskupení – vládnoucí Národní demokratická aliance kolem nejsilnější Indické lidové strany BJP premiéra Módího a její opoziční soupeř, Indická národní rozvojová inkluzivní aliance (INDIA), kde je nejsilnější stranou Indický národní kongres. Favorizovanému premiéru Módímu ale nakonec 640 milionů hlasujících dalo jen hubené vítězství. Jaký dopad to bude mít na současnou Indii?

Po deseti letech politické dominance se premiér Naréndra Módí před volbami nechal slyšet, že pro jeho alianci očekává zisk 400 parlamentních křesel z celkových 543. Tento cíl však zdaleka nenaplnil. Módího Lidová strana BJP, se svými 170 miliony členů největší politická strana na světě, která dalece předstihuje čínské komunisty s „pouhými“ 94 miliony straníků (udává se i 235 milionů pro BJP a 98 milionů pro čínskou KS), získala jen 240 křesel, s aliančními spojenci dohromady to je 293 křesel.

Je to sice stále nadpoloviční většina, ale Módiho politická dominance upadá. Jeho nerušené prosazování kontroverzních zákonů, včetně možných zásahů do ústavy, to vše je nejspíše minulostí. Vedle posílené opozice navíc mohou Módímu začít dělat potíže i strany jeho koaličních partnerů, dosud potlačovaných Módího dominantním přístupem.

Největší Módího politický soupeř, levicově a socialisticky orientovaný Indický národní kongres (INK), získal 99 křesel a od posledních voleb si tak polepšil o celou polovinu. Jeho aliance INDIA dosáhla na celkových 232 křesel. Navíc i další ve volbách úspěšné strany s nejvíce hlasy jsou z této aliance. Třetí byla s 37 křesly Socialistická strana Samajwadi, čtvrtou s 29 křesly je Celoindický kongres Trinamool (kořínků trávy), který se v roce 1998 odštěpil z Indického národního kongresu (INK).

Dalších 22 křesel získala Drávidská pokroková federace (DMK) ze státu Tamilnádu na samém jihu Indie, demonstrující další stránku indické rozdrobenosti: odvěký konflikt původních drávidských národů s pozdějšími indoevropskými dobyvateli, kteří Drávidy kdysi vytlačili ze severní a střední Indie. Módího úsilí, aby se ve státní správě místo angličtiny víc používala hindština, však naráží na značný odpor právě mezi Drávidy, kteří hindštině nerozumí.

Vzhledem k výsledkům voleb Módího lidovci hned po volbách 5. června oznámili dosažení dohody ve vytvoření vládní koalice – tím Módí získal funkci premiéra již potřetí, což se historicky povedlo jen prvnímu indickému premiérovi Džaváharlálovi Néhrúovi.

Néhrúův pravnuk Rahul Gándhí, který vede současnou opoziční alianci Indického národního kongresu s více než dvaceti politickými skupinami, prezentoval volební výsledek jako „morální vítězství“ nad Módího nacionalistickou vládou, zkoušející měnit identitu mnohonáboženské a sekulární Indie.

Gándhí, který je současně vnuk i syn někdejších indických premiérů, prosazoval změny v archaické organizační struktuře jeho strany, jejímž dlouhodobým problémem byla izolace stranického vedení od pracující třídy, která Kongresu přinášela nejvíce hlasů. Rozšířené přesvědčení, že vůdci Kongresu jsou po desítkách let ve vedení země zkorumpovaní a odtržení od reality, pak vyústilo v mnohaletou řadu porážek od premiéra Módího, které v Kongresu následně ještě vytvářely chaotické vnitrostranické boje.

Naréndra Módí bývá vnímán jako hinduistický nacionalista, prosazující v Indii hinduismus zejména proti islámu. To značně zvýšilo napětí především se sousedním Pákistánem, hrozící přerůst až do jaderné války. Módího neochota zabránit ve státě Gudžarát střetům muslimů s hinduisty vedla v roce 2002 ke smrti tisíce lidí. Až 150 tisíc lidí tehdy muselo opustit své domovy. Historická křivda z dlouhé krutovlády muslimské Mogulské říše nad indickým subkontinentem, spolu s důsledky násilného šíření islámu v Indii od 16. do 19. století tak dál probouzí démony a bolestivé střety s domácí muslimskou diasporou (asi 14 % indické populace) i se sousedními islámskými státy.

Změny voličských postojů ukazují i volební výsledky v nejlidnatějším indickém státu Uttarpradéš (241 milionů obyvatel), dříve baště Lidové strany BJP, kde Módiho raketový růst kdysi začal. Tentokrát zde BJP tolik neuspěla a místní problémy v kostce vystihují bolesti celé Indie.

Inflace, kterou ve volbách 2022 zmírnil pandemický přídělový program (5 kg potravin chudým zdarma atd.), nyní zasahuje většinu sociálních skupin a zvedá zejména cenu základních potravin nad přijatelnou mez. Nezaměstnanost, zasahující mnoho mladých, kteří sami investovali do vlastního vzdělání, vedla ke vzniku nespokojeného předvolebního hesla: „co budou dělat naše děti?“ a roztrpčila zejména vzdělanější populaci země.

Příznačný je i zákaz porážení dobytka, který v Uttarpradéši v roce 2017 prosadili hinduističtí lidovci, pro které je hovězí dobytek posvátný. Od té doby si však místní rolníci stěžují, že jejich pole napadá a ničí zatoulaný dobytek, a připravuje je o úrodu. Módí, který se od svého prvního zvolení premiérem v roce 2014 snažil udělat z hinduismu, náboženství asi 80 % Indů, oficiální identitu země, tak s touto koncepcí u rolníků příliš nepochodil. A úplně se mu nedaří ani slib ukončení korupce a revize ekonomiky. Vždyť i volby byly poznamenány uplácením voličů.

Volební pozorovatelé uváděli, že Gándhí porazil Módího tím, že se jako opozice typicky zaměřil na problémy milionů Indů bez práce a na ekonomické potíže, kterým čelí rolníci. Úspěšná byla i jeho spolupráce s místními politickými skupinami bojujícími za sociální spravedlnost a posílení postavení Indů z nižších kast. Gándhího úspěšnou kampaň ovlivnil i tým mladých politických analytiků, kterým se za poslední dva roky obklopil, aby zvrátil politický pád jeho Kongresu. Po vzoru slavného Maháthmy Gandhího se Rahul Gándhí zviditelnil i dvěma poznávacími cestami po Indii – setkal se s rolníky na polích, s prodavači zeleniny v ulicích měst a popíjel čaj s čerstvými absolventy či dělníky – ve snaze ukázat svůj vztah k obyčejným lidem bez elitářství.

Tady všude Módí nebyl tak důsledný. Jeho straně velmi uškodila špatná ekonomická situace v zemi. Běžní Indové ale více než růst HDP pociťují právě vysokou nezaměstnanost, která u mladých lidí dosahuje až ke 45 procentům! Vedle vysoké inflace pak obyvatelstvo dále sužují stále více se rozevírající nůžky zejména mezi střední třídou a chudšími.

Po dlouhé vládě socialistické gándhíovsko-nehrúovské dynastie posunulo deset let Módího vedení Indii více do politického středu. Země se stala sílící globální mocností, pátou ekonomikou světa a žádaným partnerem USA. A to i když její dlouhodobá zahraniční orientace na země BRICS včetně Ruska stále pokračuje.

Indické volby tak ukázaly, že politický potenciál Módího lidovců se už dost možná vyčerpal. Jeho pracně budovaný kult duchovního vůdce, vracejícího Indii slávu, ztrácí na přitažlivosti. Stejně jako Módího vyhrocený hinduistický nacionalismus, který je v příkrém rozporu s politickým odkazem zakladatele moderního indického státu Mahátmy Gándhího, usmiřujícího rozpory tak nesmírně různorodé Indie.

Vít Vojta, etnolog a právník

Článek vyšel 8. června 2024 jako komentář pro Mladou frontu DNES. Publikovali jsme jej také na serveru Asiaskop.cz, kde se podrobněji věnujeme dalšímu dění v Asii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Naréndra Módí

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz