Hlavní obsah
Cestování

Kaple Panny Marie Lurdské - Mžany

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Átino Putování

„Pane, ale je ta česká země krásná a veselá – plná polí, luk, řek, potoků i lesů!“

Článek

Kaplí Panny Marie Lurdské najdete v naší zemi spoustu. Tato odpočívá v polích mezi obcemi MžanyDohalice, cesta k ní není nijak značená, ale v mapách kaple označená je. Autem z Hradce Králové se do její blízkosti dostanete po pouhých patnácti kilometrech, cyklisté mají v jejím okolí značené cyklostezky (4286A, 4293, 4292), takže ti si ji také určitě hravě najdou. A pěšáci? Pokud kapli nenavštívíte během nějaké delší plánované cesty, ale budete si chtít vyjít jen k ní, můžete si vybrat z vlakových zastávek Sadová, nebo Dohalice. Od obou je to kousek.

Foto: Átino Putování

kaplička s okolím

Já si k ní odskočila během cesty kolem říčky Bystřice, která protéká nedaleko. A této návštěvy jsem určitě nelitovala. Lehounké stoupání od řeky lemované loukou a polem, klid a ticho. Zatažená obloha dávala místu lehce tajemný nádech.

Foto: Átino Putování

cesta k pramenu

Celé okolí kaple je krásně upravené, najdete tu zde i pohodlné posezení. Kapli a studánku stíní stoleté lípy, voda ve studánce je úplně průzračná. Nejprve jsem si myslela, že ve studánce ani žádná voda není, jak bylo krásně vidět na dno.

Foto: Átino Putování

studánka pod starou lípou

Ke vzniku studánky se váže krásná pověst, z níž jsem použila úvodní citaci tohoto článku. Vypráví o tom, jak Ježíš se sv. Petrem při své pouti po světě narazili na toto místo a… více si přečtěte sami. Schválně jsem vám sem dala jen část příběhu, zbytek si musíte dojít ke kapli přečíst sami.

Foto: Átino Putování

tabulka u pramene

A pokud máte dost fantazie, možná uvidíte stejně jako já na kmeni jednoho stromu trpaslíčka, který na studánku, kapličku, kříž a celé okolí dohlíží. Tak, kdo ho najde?

Foto: Átino Putování

trpaslíček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz