Hlavní obsah
Cestování

Malá místa – Medvědice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Medvědice s vodojemem

Malá místa jsou takové perličky naší zemičky. V turistických průvodcích se o nich sotva dočtete, davy turistů sem nemíří. Často jsou zapomenutá, opuštěná. Možná proto pro mě mají své kouzlo.

Článek

Ještěd zná většina z vás, někteří možná znáte i od něj nepříliš vzdálený Javorník. Ale víte o skále s krásným názvem Medvědice, která se nachází na okraji Přírodního parku Ještěd, vzdušnou čarou necelé dva kilometry od zmíněného Javorníku? Samotná skála není samozřejmě žádný zázrak, i když oku lahodí, ale tato skrývá další zajímavosti.

Foto: Átino Putování

Vodojem

Jako první stojí za zmínku vodojem, který je umístěný na jejím vrcholu. Byl vybudován v roce 1887 a napájený je pramenem právě z Javorníku. Vodou zásobuje přilehlé Hodkovice nad Mohelkou. Je chráněn jako kulturní památka. Nejhezčí pohled na něj si užijete ze zdola. Ale můžete se vypravit úzkou pěšinkou vedoucí ze silnice i k němu nahoru. Pokud se vám nechce šplhat strmým svahem, pokračujte kolem lavičky pár metrů po silnici směrem do Hodkovic, zahněte doleva a kolem pomníku vyjděte nahoru pohodlnou cestou. Pozemek s vodojemem je však oplocený, tak z něj příliš neuvidíte.

Foto: Átino Putování

Pomník a lavičky

U zmíněného pomníčku, kolem kterého můžete vyjít k vodojemu, je i posezení.

Foto: Átino Putování

Kaplička

Již při příchodu k Medvědici vás ale určitě zaujme zamřížovaná skalní kaplička, kterou nechal udělat v roce 1894 farář Kára. Původně v ní byla umístěná Madona lurdská, ale v roce 1964 byla odcizená.

A pokud by vás zajímalo, který potok vám při kochání se Medvědicí protéká za zády, tak i na to mám odpověď. Jedná se o Oharku, pramenící v nedalekých svazích. Více o ní můžete vidět zde https://youtu.be/tx1zrKEN9eQ.

Tak až budete mít cestu kolem, nezapomeňte se zastavit a paní Medvědici pozdravit. Hezký výlet!

Foto: Átino Putování

hřbet Medvědice

GPS: N 50°40.50235', E 15°5.05170'

Zdroj:

Mapy.cz ; Kudyznudy.cz
vlastní archiv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz