Hlavní obsah
Cestování

Malá místa – vyhlídka Příchvoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Malá místa jsou takové perličky naší zemičky. V turistických průvodcích se o nich sotva dočtete, davy turistů sem nemíří. Často jsou zapomenutá, opuštěná. Možná proto pro mě mají své kouzlo.

Článek

Příchvoj, Zajakury, Samšina. Obklíčená vesničkami s těmito prapodivnými jmény odpočívá v tichu na okraji pole. Spokojeně podřimuje mimo hlavní turistické trasy, pod ní se vine silnička, záplatovaná jako starý kabát. Kdo? Vyhlídka Příchvoj.

Foto: Átino Putování

na vyhlídce

Každý poutník si na své cestě potřebuje odpočinout. A pokud sem někdy zabloudíte, toto příjemné místo vás rádo přivítá a odmění krásným výhledem. Mimo jiné i na Trosky.

Obecnímu úřadu Markvartice určitě patří dík za úpravu tohoto místa. Jak jsem se na zde umístěné informační tabuli dočetla, vyhlídka je na severním okraji Markvartické plošiny v nadmořské výšce 390 m n. m. Překvapilo mě, že kdysi dávno tu tekla Jizera. Když se zde zastavíte, dozvíte se na tabuli i další zajímavosti.

Foto: Átino Putování

výhledy

Kde vyhlídku najdete?

Pojedete-li autem po silnici číslo 16 ze Sobotky do Jičína, odbočte dle ukazatele doprava na Příchvoj.

Pokud uháníte na kole po cyklotrase 4364 od Jičína, odbočte za odpočinkovým místem spojeným s vyhlídkou Českého ráje doleva.

Foto: Átino Putování

odpočinkové místo a vyhlídka Českého ráje

Tip navíc.

Necelých 300 metrů od vyhlídky je malý hřbitůvek na kraji obce Příchvoj. Je hned vedle silničky, jeho kovanou bránu nemůžete minout.

Foto: Átino Putování

hřbitov Příchvoj

Příjemnou cestu. A pokud tento tip někomu z vás přinese třeba za horkého letního dne možnost klidného odpočinku, budu ráda.

Foto: Átino Putování

letní den

GPS 50.4447417N, 15.2277114E

Zdroj:

Informační tabule Obecního úřadu Markvartice – vyhlídka Příchvoj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz