Hlavní obsah
Cestování

Rokytka – Přírodní park Ještěd

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Átino Putování

Říček a potoků s názvem Rokytka je spousta. Ale o této, která pramení v severních Čechách nedaleko Ještědu, se toho nikde moc nedočtete. Tak se na ni pojďte podívat.

Článek

Potok Rokytka pramení na úpatí Černé hory mezi zelenou a modrou turistickou značkou vedoucí z Výpřeže. Na Výpřeži najdete parkoviště, občerstvení i zastávku autobusu, je to ideální nástupní místo na výlet. Na jednu stranu od Výpřeže se tyčí známý a monumentální Ještěd, ale naše Rokytka se ukrývá na opačné straně. Cestou k ní se vám nabídne spousta krásných výhledů.

Foto: Átino Putování

výhledy

Jak jsem se dočetla, Rokytce se říká i Údolský potok. Tento název je odvozen od původního názvu Kryštofova Údolí, který zněl Údol sv. Kryštofa. Pojmenování „Rokytka“ získala dle stejnojmenného názvu jedné z původních částí Kryštofova Údolí.

Foto: Átino Putování

Rokytka - pramen

Od pramene se Rokytka prodírá smrkovým houštím dolů ze svahu a cestou přibírá spoustu přítoků. Menší i větší potůčky se s ní spojují a poměrně brzy již začíná Rokytka pěkně bublat a zpříjemní vám svým zurčením cestu.

Foto: Átino Putování

Rokytka běží do údolí

Opouští lesy a podtéká pod krásným Novinským viaduktem, který je určitě ne neprávem označován za chloubu železniční tratě vedoucí z Liberce do České Lípy. Vybudován byl v letech 1898 až 1900. Je dlouhý 230 metrů a jeho čtrnáct oblouků překračuje údolí ve výši 29 metrů jako nohy bájného obra.

Foto: Átino Putování

Novinský viadukt

Tok Rokytky obcí Novina plynně naváže na cestu Kryštofovým Údolím, kde vede i severní část známé stezky Via Czechia a zároveň cyklotrasa. Nabízí se zde i spousta míst k občerstvení, od něčeho rychlého k zakousnutí po restaurace či kavárnu.

A už je Rokytka zpět v lesích, vzdaluje se od silnice a údolíčkem si čiperně plyne k soutoku s Lužickou Nisou. Jejich soutok je přístupný a je to moc příjemné místo. Určitě dojděte až sem.

Foto: Átino Putování

soutok Rokytky a Lužické Nisy

Pokračovat můžete kolem Lužické Nisy k nedaleké zřícenině hradu Hamrštejn. Nenechte si ujít ani tamní specialitku – transbordér.

Zdroje:

eStudánky, mapy.cz, informační tabule, vlastní archiv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám