Hlavní obsah
Cestování

Šup na výlet! Liběchov a okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Krásné lesní cesty vás provedou úžasnou krajinou.

Zámek, řeka, lesy, lesní cesty, kapličky, do skal vytesané sochy. Nespočet krás na jednom místě.

Článek

Kde to všechno najdete? V okolí Liběchova. A víte co, nechte doma auto. Vyrazte vláčkem, protože přímo v Liběchově je nádraží a je ideálním místem pro start naší cesty.

Od vlaku vás vyvede cesta a záhy se napojíte na žlutou značku. Stočíte se po ní k řece a dovede vás až do Štětí. Hezky se rozejdete nenáročnou cestou a do ouška vám budou šplouchat vlnky nedalekého Labe.

Ze Štětí se vydáte k Hraběcí kapli skrývající smutný příběh o Hraběti, který byl zabit svými poddanými. Kdyby vás z toho přepadly chmury, určitě vás do nálady vrátí nedaleká Kaple Panny Marie se svojí pozitivní energií. Tu si vezměte raději do zásoby, protože zakrátko se ocitnete u „vražedné díry“ – jeskyně Mordloch. Ke svačince vás tu možná bude inspirovat blízká skála nazvaná Sedm chlebů.

Foto: Átino Putování

Had

Bojíte se hadů? Já tedy hrozně. Stačí mi zahlédnout hadí ocásek a začnu lapat po dechu. Ale nyní se bát nemusíte. Ten, kterého vytesal pan Levý do skály, vám určitě neublíží. Naopak. Ublížili mu lidé. Jak? To uvidíte sami, až k němu dojdete.

Vaše žlutá značka se spojí s modrou a pokračovat po nich budete k Harfenici. Pamatuji si na jeden svůj výlet do těchto míst. K Harfenici jsem dorazila kolem poledne, lehla jsem si nad ni mezi stromy, dívala se do jejich korun. A co myslíte, že se stalo? Hádáte správně. Usnula jsem. Byla to krásná polední chrupka ve vonícím, sluncem prohřátém lese. Nespěchejte, udělejte si také pauzičku a popřemýšlejte, jakou cestou se dále vydáte.

Foto: Átino Putování

Harfenice

Kratší a snazší varianta je pokračovat po modré přímo do Liběchova. Delší varianta vás svede po žluté do Želíz a odtud budete muset opět po modré vystoupat nahoru, ale dostanete se ke známým Čertovým hlavám a Klácelce.

Foto: Átino Putování

Čertovy hlavy

Ať si vyberete kteroukoliv z cest, nakonec dojdete k zámku v Liběchově. Od povodní v roce 2002 je zavřený a v současné době v rukou soukromého majitele. Já měla to štěstí, že jsem ho stihla navštívit ještě v době před povodní a projít si ho.

Část parku je ale stále přístupná, tak se tam určitě zajděte podívat. Uvidíte další díla Václava Levého a dokonce i Matyáše Brauna. Žlutá značka vás pak dovede zpět na cestu vedoucí k nádraží.

Celá tato trasa má něco málo přes 22 kilometrů, půjdete-li kratší variantu, stáhnete to na 20 km a ušetříte si stoupání. Výrazného zkrácení o devět kilometrů můžete dosáhnout tím, že si za výchozí bod zvolíte Štětí, kam rovněž dojedete vláčkem. Sice se připravíte o cestu kolem Labe, ale zase budete mít více času kochat se příjemnými lesy a díly pana Levého. Tak ať se výlet vydaří.

Suchou stezku a modré nebe nad hlavou přeje Áťa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz