Hlavní obsah
Cestování

Šup na výlet! Naučná stezka Josefa Pekaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Snadná a poklidná naučná stezka, kterou hravě zvládnete jako odpolední vycházku. Zároveň však napojením na další NS můžete vyrazit na hezký celodenní výlet.

Článek

Naučná stezka Josefa Pekaře začíná v Dolánkách u Turnova, snadno přímo k jejímu startu dojedete vláčkem.

Tip: Nedaleko se ve svém korytě převaluje řeka Jizera, zajděte se k ní podívat. Rád vás i přivítá Dům přírody nebo Dlaskův statek. Jen se nezapomeňte předem kouknout na otevírací dobu, nejsou otevřeny celoročně.

První tabuli naučné stezky najdete právě mezi Domem přírody a Dlaskovým statkem. Za tabulí uvidíte patrový roubený špýchar (tzv. Rakoušův sroubek), který sem byl převezen z Malého Rohozce, kde se profesor Pekař narodil.

Foto: Átino Putování

Rakoušův sroubek

Kolem něj se společně vydáme sledovat zelenou značku a život profesora Josefa Pekaře. Za hostincem Ábelův mlýn odbočíme doprava, projdeme pod železniční tratí a dostaneme se do údolí Vazoveckého potoka, kde na nás čeká další zastavení. Na tabuli se dozvíme více nejen o J. Pekařovi, ale i o Vazoveckém údolí. Určitě se vám bude líbit zdánlivě nenápadný malý rybníček. Jedná se však o vývěr vody, která teče podzemím a až zde se dere na povrch.

Foto: Átino Putování

u vyvěračky Bezednice

Půjdeme po pohodlné cestě, ale posléze z ní odbočíme doleva na pěšinku a kolem dřevěného zábradlí vystoupáme k další tabuli v rodné obci J. Pekaře – Malém Rohozci.

Úkol pro vás: Zjistěte, zda byl budoucí profesor Pekař vždy hodným dítkem, či zda jeho chování nebylo tak úplně bezproblémové.

Foto: Átino Putování

stoupáme k Malému Rohozci

Projdeme Malým Rohozcem a vystoupáme k rozcestí u sv. Josefa, kde si můžete odpočinout na lavičce. Pokud tam bude obsazeno, nezoufejte. Pokračujte doleva po zelené značce k místu s výhledem, kde je u další tabule rovněž lavička. Pospěšte si a vydejte se tam co nejdříve. Zatím je odsud ještě výhled pěkný, ale bohužel ho pomalu začíná zakrývat nová výstavba.

Foto: Átino Putování

sv. Josef

Poklidná lesní cesta nás dovede ke konci naučné stezky a zároveň k místu posledního odpočinu J. Pekaře.

Foto: Átino Putování

lesní cesta

Až se před vámi objeví věž kostela sv. Jiří, budete kousek od hřbitova, který se nachází v jeho těsné blízkosti.

Foto: Átino Putování

kostel sv. Jiří Jenišovice

Projděte kovanou bránou ke hlavnímu kříži, který se tyčí před vámi. Vlevo od něj najdete hrob, ve kterém odpočívá i profesor Josef Pekař.

Foto: Átino Putování

hřbitov

Zde tedy našel konec své životní pouti jeden z předních českých historiků, profesor a rektor Univerzity Karlovy.

Co říkáte? Že jsem vám toho o něm moc nenapsala a vy stále nevíte, kdo přesně to byl a jaký byl jeho život? To je přeci schválně. Vyrazte na cestu a dozvíte se víc. Informační tabule kolem naučné stezky jsou hezky udělané a vše se dozvíte na nich.

No ale co my teď? Stojíme na hřbitově v obci, kde je sice zastávka autobusu, jenže o víkendu spojení minimální. Nebojte, já vás tam nenechám. Samozřejmě, že se můžete vrátit zpět po stezce do Dolánek. Celá trasa je dlouhá jen 4,4 km, takže to problém nebude. Ale mě nebaví chodit dvakrát stejnou trasu, takže mám pro vás další tip.

Tip: Sejděte od kostela dolů, kde třeba rádi využijete služeb kavárničky EL KAFE, která měla v době mé návštěvy otevřeno i o víkendu. Společně s cyklo 3051 projděte Jenišovice a mezi poli dojděte k hlavní silnici E35. Po cyklo ji bezpečně podejdete a sejdete do údolí říčky Mohelky. Narazíte na žlutou značku, která vás dovede k nádraží. Cesta z Jenišovic do nádraží v Sedlejovicích je dlouhá asi 4 km.

Foto: Átino Putování

říčka Mohelka

Tip: Máte raději cestu z kopce? Začněte v Sedlejovicích a jděte trasu opačně. Budete více klesat.

Tip: Chcete delší trasu? Do Dolánek můžete dojít z Malé Skály moc hezkou naučnou stezkou Průlom Jizery u Rakous. Přidá vám k vaší trase dalších 7,5 km. Je to má oblíbená a chystám se vám o ní také napsat. Ale to až příště.

Teď už se nezdržujte, sbalte svačinu a „Šup na výlet!“

Foto: Átino Putování

Sedlejovice nádraží

Zdroj:

Informační tabule NS Josefa Pekaře

vlastní archiv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz