Hlavní obsah
Cestování

Šup na výlet! První naučná stezka Svijany a NS Bažantnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Chcete krátkou vycházku, delší výlet, jít s dětmi, vyrazit sami? A ještě vidět zajímavá místa? Vlakem nebo autem? Níže máte všechny varianty.

Článek

Také se vám stává, že najdete hezkou naučnou stezku, ale zdá se vám krátká a nechce se vám jen kvůli ní vypravit na cestu? Mně tedy ano. A proto jsem se rozhodla spojit První NS Svijany a NS Bažantnice do jednoho výletu. Aby toho nebylo málo, přidám i nějaké bonusy cestou.

Oblast, ve které se budete pohybovat: Rozhraní Libereckého a Středočeského kraje.

Do Turnova se dostanete vlakem ze všech směrů. Zde přestoupíte na vláček směr Mladá Boleslav a svezete se jen jednu zastávku. Příšovice. Vystupovat! Od zastávky sejdete k silnici a na kraji sídliště uvidíte dětské hřiště, takže jestli jste se vydali na cestu s dětmi, určitě budou mít radost. Až se vydovádí, pokračujte v cestě. A kudy? Stejným směrem jako odjel vlak, tzn. když jste vyšli z nádraží, dáte se doprava. Můžete jít po silnici, nebo to vzít sídlištěm, na jehož konci se na silnici také napojíte. Pokračujete společně s cyklo 17 a chodník vás bezpečně povede až k naší první zastávce.

Vojenský hřbitov – Bitva u Podolí

Foto: Átino Putování

Vojenský hřbitov

Nedaleko tohoto místa se odehrála 26. a 27. června 1866 bitva. Pruská první armáda zde porazila jednotky rakouského prvního armádního sboru. A vy uvidíte malý vojenský hřbitov obětí těchto bojů. Odpočívá tu 5 důstojníků a 134 vojáků pruských i rakouských. Na malém kousku země, v době mé návštěvy přikrytém vrstvou bílého sněhu, leží bok po boku. Opuštěné oběti jedné z mnoha zbytečných bitev.

Ale jak se říká – mrtví k mrtvým, živí k živým. Jděte dál po chodníku a po chvilce u autobusové zastávky „Svijany, obec“ odbočte doprava. Je to kousek před mostem přes řeku Jizeru, kterou záhy pod mostem uvidíte protékat.

Foto: Átino Putování

řeka Jizera

První naučná stezka Svijany

A jste na začátku naší první NS. Vpravo od cesty je tabule, na které se dozvíte něco z historie Svijan a okolí.

Foto: Átino Putování

První naučná stezka Svijany

Naučná stezka není v terénu značená, dejte tedy pozor, po chvilce musíte z cesty odbočit doleva kolem plotu do kopečka. Ve svahu na vás čeká posezení, na děti opět malé hřiště a druhé zastavení.

Tip: Pokud se vám chce táhnout sebou buřtíky, nad posezením je i grilovací místo s další lavičkou.

Foto: Átino Putování

NS Svijany - 2. zastavení

Po pěšině se stočte doprava a pokračujte na silničku k tabuli č. 3. Mě oslovily zde uvedené verše:

„Svůj jazyk ctěte, zvyky své a práva,

dokažte skutky, že jste Čechové,

a vlasti naší vzdejte opět sláva,

jakou se skvěli naši předkové.“

Na tabuli zjistíte, kdo je jejich autorem. Ale moc se nezahloubejte do svých myšlenek, protože cesta tu láká jít rovně. Musíte však sejít doleva dolů (tabule č. 4) a na křižovatce odbočit doprava. To už před sebou uvidíte pivovar.

Foto: Átino Putování

pivovar Svijany

Stoupáte k tabuli č. 5 a zároveň zámku Svijany. Ze silnice od zámku již vidíte konec této NS, u sochy sv. Jana Nepomuckého je poslední tabule. Lavička vám umožní si odpočinout před další cestou a zároveň se kochat výhledem do krajiny. Pokud budete mít štěstí a dobrou viditelnost, můžete v dáli před sebou spatřit Ještěd.

Úkol pro vás: Kolik zastavení má tato naučná stezka?

Foto: Átino Putování

konec NS Svijany

Tip: Zámek Svijany. Nenechte si ujít. V sezoně prohlídky. I mimo sezonu otevřená zahrada se spoustou laviček. Infocentrum společné s recepcí hotelu, které v době mé návštěvy vládla velice příjemná slečna. WC. Parkoviště.

Foto: Átino Putování

zámek Svijany

Tip na krátký výlet: Máte možnost přijet autem, zde zaparkovat a projít si První NS Svijany i NS Bažantnice. Trasa výletu se tím zkrátí a nejste limitováni vlakovou dopravou.

Odpočinuli jste si? Dobrá, pokračujte na další naučnou stezku. Na křižovatku u sochy sv. J. Nepomuckého jste přišli od zámku Svijany a nyní zabočte doleva po silničce, kde je třeba dát pozor na děti, chodník tu není. Úsek ale není dlouhý a po chvíli je budete moci opět „vypustit“, aby se proběhly. NS Bažantnice totiž vede lesem. Jdete-li sami, užijte si výhledy do okolí.

Foto: Átino Putování

cestou k Bažantnici

Naučná stezka Bažantnice

Na její začátek dojdete po asi 900 metrech cesty po silničce. Zároveň se přehoupnete z Libereckého do Středočeského kraje. Vlevo od cesty vás upoutá dřevěné posezení s informacemi o NS. Bohužel větší část je špatně čitelná. Nedejte se odradit závorou přes cestu a vydejte se k chátrající budově, která bývala loveckým zámečkem.

Foto: Átino Putování

NS Bažantnice-začátek

Dále vás už čeká příjemný okruh po lesní cestě s několika místy k posezení. Trasa této NS není v terénu značená, doporučuji tedy použít např. mapy.cz v mobilu, ale ani bez nich se určitě neztratíte. Od bývalého zámečku půjdete rovně a druhou lesní odbočkou doprava. Nesmíte sejít do údolí na louku, to už byste byli daleko.

Naučná stezka vám na několika zastaveních poskytne informace o historii Bažantnice, i spoustu zajímavostí o přírodě. Děti se zde mohou vyběhat, vy si posedět na lavičkách. Půjdete-li sami, užijete si klidu. Když jsem tudy šla já, byl sice mrazivý, ale krásně slunečný den. Stopy ve sněhu byly jen zvířátek a mé…

Foto: Átino Putování

posezení

Na konci okruhu potěší děti pár domácích zvířat a hlavně lanový park. Nepředstavujte si žádné obrovské lezení, ale pro vyblbnutí úplně stačí.

Foto: Átino Putování

něco pro děti

Úkol: Najdete v terénu přesýpací hodiny?

Foto: Átino Putování

přesýpací hodiny

Kam dál?

Varianta 1 – Jste autem a parkujete ve Svijanech. Po silničce se vrátíte na parkoviště a tradá domů.

Varianta 2 – Nechcete po silnici (např. jste s dětmi). Od loveckého zámečku běžte opět dolů, jako když jste začínali NS, ale sejděte až na louku. Odbočte vpravo a neznačená cesta vás povede údolím Jizery kolem lesa a přes louku do Loukova.

Varianta 3– Vraťte se na silničku a po ní pokračujte směr Loukov. Cestou uvidíte ještě Boží muka a kříž.

Foto: Átino Putování

kříž na začátku Loukova

S auto výletníky jsme se již rozloučili a my, co jsme využili variantu 2 nebo 3 směřující na vlak, se sejdeme v Loukově. Varianta 2 vás vyvede u obecního úřadu na silnici a po ní se dáte po zelené turistické značce vlevo. Varianta 3 po silničce se rovněž napojila na zelenou značku a pokračuje po ní dál. Potkáme se u kostela se hřbitovem.

Tip: Vezměte za kliku těžké brány a vstupte do areálu kostela. Na hřbitově můžete najít hrob první profesorky Karlovy univerzity. Dále pak hrobku jednoho známého rodu. Najdete hrobku? Zjistíte, o který rod se jedná? No já vám nenapovím, snažte se.

Foto: Átino Putování

Kostel Nejsvětější Trojice Loukov

Až vyjdete ze hřbitova, pokračujte po silnici dolů, kde pod zdí, nad níž se tyčí kostel, najdete další posezení. Tak se ještě nasvačte. Náležitě posilněni vstupte na most a nezapomeňte se otočit ke kostelu. Obzvlášť pokud budou ještě holé stromy, naskytne se vám hezký pohled.

V tuto chvíli již jdete stále po zelené turistické značce, za mostem po ní odbočíte doprava. Nejprve příjemným údolím řeky Jizery a poté obcí Březina nad Jizerou vás dovede až do cíle. K vlakové zastávce stejného jména jako má obec, kterou jste prošli naposledy.

Tip: Cestou nepřehlédněte další zajímavosti:

Nenápadný soutok Žehrovky s Jizerou. Žehrovka protéká Českým rájem. Dopřála jsem si tu radost a prošla celý její tok. Také dobrý nápad na výlet!

Kostel sv. Vavřince na kraji Březiny.

Foto: Átino Putování

soutok Žehrovky s Jizerou

Tip, když vám ujel vlak: Vlak vám ujel před nosem, do odjezdu dalšího dvě hodiny.

Pokud se vám nechce již nikam jít, je kousek od vlakové zastávky v Březině i ta autobusová. Možná najdete nějaký vhodný spoj.

Protože byl výlet krátký a elánu máte dost, můžete se zajít podívat k rybníku Žabakor. Pokračujete dále po silnici, po které jste přišli k nádraží. Je to asi 800 metrů, ale pozor na děti, na chodce tu není vůbec myšleno. Podejdete dálnici, za ní doleva a už Žabakor vidíte. Je u něj ptačí pozorovatelna, kde si můžete posedět. V některých částech roku je zde vidět velké množství ptáků. Můžete se vrátit do Březiny, nebo po silnici pokračovat 1,5 km do Loukova, kde je vlak a bus.

Foto: Átino Putování

Žabakor

Tip pro poutníky dlouhých cest: V Březině u vlakové zastávky přejděte koleje, po žluté a modré turistické značce pokračujte nahoru směr vrch Mužský, kde vede například NS Příhrazskými skalami.

Krásné putování.

Vzdálenosti:

1) Celá trasa dle popisu v článku z Příšovic do Březiny n. J. – 8,5 km. Dále do Loukova celkem cca 11 km.

2) Pouze První NS Svijany = parkoviště Svijany – trasa První NS Svijany tam a zpět – do 2 km.

3) Obě NS = z parkoviště – projití NS Svijany + po silnici NS Bažantnice a zpět na parkoviště – do 5 km.

Doplňující informace:

Trasa až do Loukova vede mimo turistické značení, NS v terénu kromě informačních tabulí rovněž nejsou značené. Pokud byste chtěli přesný itinerář cesty, napište do komentářů, domluvíme se, zašlu.

Doporučuji svačinku do batůžku. Občerstvení možné ve Svijanech, dále jsem již na žádné otevřené nenarazila.

Foto: Átino Putování

i v zimě je při putování k vidění plno krás

Zdroj:

Informační tabule NS První NS Svijany

Informační tabule NS Bažantnice

wikipedie.cz

Vlastní archiv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz