Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Třezalka tečkovaná. Hypericum perforatum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Átino Putování

Krev kape z uťaté hlavy Jana Křtitele na žluté kvítky nenápadné rostliny. Vpíjí se do nich, aby navěky kolovala v jejich malých žlázkách.

Článek

Úvodní dvě věty jsou součástí jedné z legend, které v různých obměnách vypráví o souvislostech mezi bylinou zvanou třezalka tečkovaná a Janem Křtitelem. Třezalce jsou od nepaměti přičítány magické schopnosti a je využívána při léčbě různých nemocí.

Kde ji najdeme?

Jednoduchá odpověď. Skoro všude. Obzvláště má ráda slunná místa, ale setkat se s ní můžeme i ve vlhčích oblastech pobřežních houštin. Vyrůstá v nížinách, ale stoupá i do hor. Uvidíme ji rozkvétat na sluncem zalitých stráních, pastvinách, mezích. Lemuje okraje cest a polí.

Foto: Átino Putování

Na okraji pole

Můžeme si třezalku tečkovanou splést s jinou rostlinou?

Třezalku poznáte bezpečně po rozemnutí žlutého květu. Uvolní se červená šťáva, která vypadá jako krev (hypericin). U nás roste několik dalších druhů, které jsou třezalce tečkované svým vzhledem podobné. Například třezalka skvrnitá, třezalka čtyřkřídlá.

Třezalka tečkovaná má přisedlé, vejčité nebo kopinaté listy, jejichž čepel je celokrajná. Zbarvené jsou zeleně a pozor – na světle na nich lze pozorovat tmavé hlavní žilky. Drobnější žilky jsou nezřetelné, čímž se odlišuje od ostatních druhů třezalek.

Foto: Átino Putování

třezalka

Využití třezalky

Vnitřně se užívá například v případě psychického napětí, neklidu, depresivních náladách, žaludeční neuróze.

Zevně často ve formě třezalkového oleje či mastičky, kdy pomáhá při doléčení ran, urychluje hojivý proces.

Zakoupit ji můžete i jako kapky, šťávu, tobolky, čaj.

Je nutné si dát při užívání třezalky na něco pozor?

Ano. Během léčby třezalkou se doporučuje vyhnout se slunění. Dále má kontraindikace s některými léky (např. snižujícími srážlivost krve). Proto před užíváním třezalky je doporučovaná konzultace s lékařem.

Foto: Átino Putování

třezalka

Stmívá se, krajinu začíná přikrývat večerní soumrak. Přichází teplá červnová noc. Magická noc svatého Jana opředená spoustou pověstí. Přes den na stráních svítily květy třezalky, nyní se na kopcích rozsvěcí ohně. Něčí noha v houstnoucím šeru rozšlápla pár těch žlutých květů. Co se to vsáklo do země? Skutečně jen hypericin? Nebo je to pár kapek krve Jana Křtitele?

Ať si tuto tajemnou noc vyberete posezení u ohýnku a dopřejete si pár chutných buřtíků, nebo se budete věnovat magii a kouzlům, k nimž přímo vybízí, určitě si pak ráno nezapomeňte utrhnout několik snítek třezalky. Potěší vás jako léčivo, nebo vám „pouze“ zpříjemní chvíle svojí krásou. A natrhaná v období sv. Jana prý i odhání zlé síly. Pohádka? Možná…

Foto: Átino Putování

oheň

Zdroj:

Bylinky z klášterní lékárny (Handbuch der Klosterheilkunde) – Euromedia Group, k.s.

Zelená lékárna – Lidové nakladatelství

www.bylinkyprovsechny.cz

vlastní archiv, foto

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz